Hallingskeid

Utgangspunkt for turer der Vossefjellene, Skarvheimen, Hardangervidda og Aurland møtes i vilt Vestlands-landskap

Hallingskeid er best kjent som en stasjon langs Bergensbanen, der toget stopper inne i et snøoverbygg. Hit går ingen bilvei og eneste vei hit er den kjente Rallarvegen. Det er en spesiell plass som markerer slutten på Skarvheimen og Hardangervidda. Turistforeningen har en selvbetjent turisthytte som ligger like utenfor stasjonen. Hallingskeid er et flott utgangspunkt for turer i fjellene der Skarvheimen, Hardanger og Vossefjellene møtes i kuppert vestlandsterreng.

Hallingskeid - et stopp langs Bergensbanen og et sted som passeres langs Rallarvegen. Her i fjellskillet er det ofte mye vær og store deler av jernbanen er bygget inn med snøoverbygg på denne delen av strekket. Det kan komme mye nedbør i form av snø og været kan skifte fort. Skredfaren er derfor ofte stor i området vinterstid. Samtidig er området her et fantastisk turområde med mange flotte muligheter for både fot, ski, sykkel og toppturer. Det er litt spektakulært på Hallingskeid, med tanke på at den eneste måten å komme seg hit er med toget eller for egen maskin.

Den selvbetjente turisthytten, som består av to bygninger ligger et lite steinkast nedenfor stasjonen og er åpen hele året. Her er det strøm, vann og godt utstyrt kjøkken.

Hallingskeid er et flott utgangspunkt for mange flotte skiturer. Den mest gåtte er kanskje rundturen i Skarvheimen fra Finse til nettopp Hallingskeid, videre til Geiterygghytta og tilbake til Finse.

En kanskje enda flottere tur er turen over Vossaskavlen til Kaldavasshytta og videre til Uppsete eller Myrdal.

 

Hallingskeid sett fra Ruvlenuten.

Går en sør over kommer en til et villere landskap, der vi møter på fjellsidene som stuper ned mot fjordene i Hardanger. Her er flere flotte muligheter.

En mulighet er å gå til Rembesdalshytta, som ligger idyllisk til ved Rembesdalskåka - en flott brearm av Hardangerjøkulen.

Det er også mulighet for toppturer fra Hallingskeid. Baksafjellet (1.632 moh) er en flott topptur med en utrolig utsikt. Nordover kan en gå mot Storskavlen (1.731 moh) og i sør har en  Nyrjuven (1.480 moh) ved Osaskavlen.

Liten plass til tross - Hallingskeid er full av historie. Her skal både Nansen og Kong Sverre ha kjempet mot naturkreftene vinterstid. I middelalderen skal Hallingskeid ha vært en viktig markedsplass der Hallinger, Hardinger, Vossinger og Sogninger møttes for å bytte fisk, salt, korn, vilt og arbeidsredskap.

Hallingskeid var også en viktig under byggingen av Bergensbanen. Mange av byggene som står her i dag er et resultat av anleggsarbeidene da Bergensbanen ble bygget. Dette inkluderer den selvbetjente turisthytten til DNT, som består av to bygg og tidligere var ingeniørbolig og forsamlingslokale på Hallingskeid.

Hallingskeid

1.090 moh

60°40′05″N 07°14′53″Ø

Ulvik, Hordaland, Norge

Turer fra Hallingskeid

Baksafjellet – topptur fra Hallingskeid

Baksafjellet er en topp som ligger i skillet mellom Skarvheimen, Vossefjellene og Hardangervidda. Toppen ligger i et område hvor det er mye vær, men når solen skinner og himmelen er klar…

Les mer

På ski over Vossaskavlen

Det er en utsatt fjellpassasje, ruten som Nansen gikk mellom øst og vest i 1884, over Vossaskavlen. Her er det ofte værhardt og skredfaren kan være faretruende i de bratte fjellsidene av…

Les mer
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close