Search

Tinderangling og klatring på Skeie

En gruppe tinderanglere på vei over ryggen til Skeie.

Smørstabbtindane er de spisse og vakre fjellene en ser fremfor en når en kjører øst over Sognefjellet. Tindene er omgitt av Jotunheimens største breer og har et karakteristisk utseende med lange rygger og traverser som er flotte turmål. Vi dro til fjells for å gå over Smørstabbrean, passere ryggen over Kalven og klatre til toppen av Skeie (2.118 moh). Den smale ryggen er omgitt av breer på alle kanter og det er et flott skue fra toppen, særlig vestover.

Sørøst ryggen på Skeie.

Turen vår starter på Krossbu ved Sognefjellsveien og det er lagt en klar plan for dagens tur. Vi skal først ta oss opp til et punkt på 1.678 moh som er merket av på kartet like ved Smørstabbrean. Deretter skal vi over Smørstabbrean og gå over ryggen til Kalven, før vi skal klatre opp til toppen av Skeie (2.118 moh) og travesere over ryggen og returnere over Leirbrean.  Turen er en klassikker og benyttes ofte som turmål på alpin- og fjellsportkurs.

Vi holder et godt tempo på vei opp til Smørstabbrean. Det er meldt godt vær i dag, men det ser ut som om skyene likevel ikke vil slippe taket rundt turmålet vårt. Før vi finner frem bretauet og isøksen tar vi oss litt drikke og mat. Foran breen ser vi alle toppene som ligger som en hestesko rundt Leirbrean. Store Smørstabbtind, Kniven, Sokse, Veslebjørn, Storebjørn, Skeie og Kalven - de ligger der alle på rekke og rad.

Den flotte fjellryggen til Skeie (2.118 moh)
Skeie (2.118 moh) i Smørstabbtind-massivet har en fin og kvass rygg.

Med breutstyret på fortsetter vi over Smørstabbrean til vestryggen av Kalven (2.038 moh) som vi går over. Det er et fantastisk turområde med en vanligvis utrolig utsikt. I dag legger skydekket en demper på dette. Likevel ser vi toppen av Skeie, turmålet vårt, i enden av ryggen til Kalven.

Vi står nå ved kanten til Skeie og skal i gang med klatringen. Vi er fire taulag, hvorav to taulag startet en time tidligere. Klatringen er kort og bare to taulenger grad 3, med to litt utfordrende punkt. Et på første taulengde og et nytt på den andre taulengden. Resten går greit og det er stort sett gode tak for både armer og bein.

Vel oppe på ryggen tar vi nok en liten matbit, kveiler tau og pakker sammen klatreutstyret. Så skal vi vandre bortover ryggtraversen. Ryggen er luftig, men det er ingen virkelige smale passasjer og godt med plass.

Ryggen tar seg så noe brattere nedover mot skaret mellom Skeie og Veslebjørn. Her er det en litt utsatt renne som må passeres og som gjerne sikres med å legge ut et tau. I skaret er det mulig å fortsette videre på Smørstabbtindtraversen. For vår del finner vi frem breutstyret igjen og tar oss ned på Leirbrean.

Turen over Kalven og Skeie er en spennende og artig tur i et fantastisk vakkert terreng. Det var synd skydekket la demper på utsikten denne gangen, men vi kommer garantert tilbake hit for å besøke de andre vakre toppene blandt Smørstabbtindene.

Skeie er den mest krevende av alle Smørstabbstindene å bestige. Smørstabbtindtraversen kan gås i sin helhet, men en bør starte tidlig og holder et godt tempo, da dette er en svært lang tur om en skal innom alle toppene.

På vei over Kalven mot fjellryggen Skeie.
Skeies sørvestvendte side med klatreruten opp til toppen sett fra Kalven.

Skeie

2.118 moh

61° 33' 22" N 08° 07' 06" E

Lom, Innlandet, Norge

Den flotte fjellryggen til Skeie (2.118 moh)
5.5K Views

2 comments

Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close