Search

Skitur til Rasletinden fra Valdresflye

Rasletinden sett fra Høgdebrotet.

Rasletinden ligger i den østlige delen Jotunheimen. Ikke langt fra Rv 51, som strekker seg over Valdresflya, finner en denne enkle, men flotte toppen. Dette er kanskje en av de lettest tilgjenglige toppene over 2.000 moh i Norge (2.105 moh.) På våren står det tett i tett med biler langs Valdreflya når en av Jotunheimens mest gåtte skiturer har sine flotteste solskinnsdager.

Rasletinden

61°23′42″N 08°41′57″Ø
2.105 moh.
Vang, Innlandet, Norge

Vanskelighetsgrad
t
Tid
moh
Høyeste punkt
km
Avstand
m
Høydemeter

Rasletinden (2.105 moh) er regnet for å være Jotunheimens mest gåtte topptur på ski. Forklaringen ligger nok i dens beliggenhet og nærhet til veien som går over fjellplatået Valdresflye helt øst i Jotunheimen og skal derfor samtidig være den lettes tilgjenglige 2.000 meter toppen i landet.

Skisessongen her er lang og snøsikker da fjellplatået Valdresflya ligger på 1.390 moh. På solskinnsdager kan det stå kilometre med biler parkert langs fjellovergangen. For de fleste går turen til Rasletinden, gjerne over Østre Rasletinden (2.010 moh).

Turen til Rasletinden starter gjerne fra Valdresflye ved vandrehjemmet hvor det er tilrettelagt for å kunne parkere langs veien. Herfra ser vi ryggen av Rasletinden og går 2 kilometer over flya før oppstigningen begynner mot Steindalen.

Fra Steindalen er det mulig å ta seg opp på Rasletinden fra flere steder, enten lenger opp mot Raslet eller opp på nordryggen av Østre Rasletinden. Vi går turen over den Østre Rasletinden som er en 2.000-meter topp med en stupbratt fjellside som vender mot Valdresflye og gir en flott utsikt mot turen vi har tilbakelagt oss så langt.

Fra Østre Rasletinden ser vi toppen av Rasletinden og siste del av veien til toppen er kort herfra. Toppen er butt, men det kan være folksomt på de fineste dagene om våren.

Utsikten er upåklagelig, særlig mot toppene som om omkranser stupet ned mot breen mellom Rasletinden, Mugna og Munken. Sørover er terrenget lavere med utsikt mot Valdres, Golsfjella og Skarvheimen.

Det anbefales å fortsette turen fra Rasletinden mot Mugna (2.159 moh), Austre Kalvehøgde (2.178 moh) og Munken (2.105 moh) for de som ikke er forsynt med turen til Rasletind. Fra disse tindene er det flott utsikt inn i de vestlige delene av Gjendealpene og Jotunheimen. En ser alle disse toppene fra Rasletinden og en fortsetter turen ved å gli ned sørsiden  fra Rasletinden og renne videre ned vestover til stigningen mot Mugna starter.

Turer i samme område

Topptur til Tjønnholstinden

Tjønnholstinden (2.331 moh) er en av Jotunheimens virkelige stortopper og den nest høyeste toppen i Gjendealpene. Turen opp til Steinflytinden er en populær topptur på ski fra Valdresflye. Videre går…

Topptur til Høgdebrotet

Høgdebrotet er en populær topptur helt øst i Gjendealpene i Jotunheimen, lett tilgjengelig fra Varldresflye. Det er en trygg topptur da en enkelt kan følge sørøstryggen opp mot toppen uten…

5K Views

1 comment

Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close