Bjørndalstraversen – tinderangling i Rosendalsalpene

Bjørndalstraversen – tinderangling i Rosendalsalpene

Bjørndalstraversen

Eksponert fjellrygg i Rosendalsalpene

Vi befinner oss blant Rosendalsalpene, en konsentrasjon av alpine tinder vest for Folgefonna. Dette er det mest alpine området vi finner i den sørvestlige delen av landet. Her er det flotte turmuligheter som involverer både klyving, klatring, skikjøring og toppturer. En tur av den luftigere kategorien er den smale og eksponerte traversen mellom Bjørndalstindane (1.426 moh) og Juklavasstinden (1.426 moh). Dette er en tur med masse klyving i storslått Vestlands-terreng - her er det utsikt mot hav, fjord, bre og fjell. 

Vi er i et område hvor skydekket normalt ligger lavt og samler seg rundt fjellene med nedbør. Rosendalsfjellene eller -alpene, som mange velger å kalle dem, er en konsentrasjon av alpine fjell og rygger vest for Folgefonna. Dette er et storartet område for skikjøring vinterstid og sommerstid kan en her gå luftige fotturer til toppen av fjell og traversere ryggene som binder dem sammen. Bjørndalstraversen er en flott fjellrygg mellom Bjørndalstindane og Juklavasskruna. Da vi gikk ryggen over Bjørndalstindane var dett tett tåke og lite til sikt. Vi fikk derfor ikke nyte den storslagne utsikten som er i dette området, men en morsom tur over eggen ble det.

Turen Bjørndalstraversen er en rundtur som normalt starter fra Muradalen. Herfra følger en stien opp mot Andersfjellet (1.211 moh). Herfra er det ur og ingen sti. En følger ryggen videre mottoppen av Bjørndalstinden (1.426 moh) og det er her fra selve Bjørndalstraversen starter. Dette er en luftig og eksponert rygg, som normalt sett kan gjennomføres uten sikring. Mange ønsker likevel å sikre på en del eksponerte passasjene. Den smale ryggen fra Bjørndalstinden over til Juklavasskruna er omtrent en km lang og innebærer masse morsom klyving og forsering av smale passasjer, for dem som er høydesterke.

Juklavasskruna (1.431 moh) med sine stupbratte fjellsider.
Rosendalsalpene med topper som Bjørndalstind, Melderskin og Gyrastolen sett fra Nordfonna.

Bjørndalstraversen er en lang tur som normalt krever godt vær. Det er en fordel å unngå å gå turen i regn da det fort blir glatt på ryggen når den er våt. Fra Muradalen til Bjørndalstinden går det fort 5 timer før en får startet på selve traversen.

Det begynner med klyving ned fra Bjørndalstinden og inn på ryggen. Selve ryggen er til tider svært smal, men en kan gå deler av ryggen på sørsiden om en ønsker det. Lenger øst ser en tydelig hvordan ryggen reiser seg steil opp en 100 meter høy hammer. Denne må klatres, så for tinderanglere tar en her til høyre og følger en gresslette videre øst. En kan her enkelt klyve opp på ryggen igjen. Jo tidligere en klyver opp, jo mer luftig eksponering får en på selve ryggen. Her oppe er det en del klyving over luftige passasjer.

På siste delen av ryggen østover møter en en noe eksponert og luftig passasje som mange velger å sikre. Her må en klyve noe ned og det kan være litt vanskelig å sette beina rundt en hammer. Etter dette går turen greit videre til Juklavasskruna hvor ryggen blir bredere og en kommer inn på fjellet. Nå kan en velge å fortsette ryggen i en hestesko til Bjørndalsnuten eller å ta seg ned i Bjørndalen.

Gjennom Bjørndalen kommer en til stølen som ligger ved Stølsvatnet. Herfra går det en krunglete sti ned mot Muradalen. En må regne med å bruke 12- 13 timer på hele rundturen, som totalt er 22 km lang.

Bjørndalstindene utgjør Bjørndalstraversen, en smal og luftig fjellrygg.

Turen går i noe av det mest alpine området av Rosendalsalpene. Her er utsikten flott ut mot kystlandskapet og den ytre delen av Hardangerfjorden i vest, inn mot Hardanger og Gygrastolen i nord og mot Folgefonna i øst.

På flotte sommerdager med stabile værmeldinger og fint vær kan turen forlenges med overnatting under åpen himmel i bivuakk under veis. En kan da starte i Rosendal for å gå opp til Melderskin (1.426 moh). En kan da traversere den luftige ryggen mellom Melderskin og Bjørndalstindane hvor en så slår leir for kvelden. En benytter tau og utstyr for to rappell på denne traversen.  Morgenen dagen etter starter en på selve Bjørndalstraversen og går resten av fjellryggen rundt Bjørndalen.

Traversen er også fult mulig å gå vinterstid når snøen er fast og hard langs ryggen. En vil da ha behov for stegjern og isøks, samt litt sikringsutstyr. På flotte høytrykksdager kan en få en fantastisk opplevelse vinterstid over Bjørndalstindene. Om en bringer skiene med seg på ryggen kan en fortsette turen videre inn på Folgefonna.

 

Den fulle og hele traversen mellom Melderskin (bak til høyre) over Bjørndalstraversen til Juklavasskruna (bak til venstre).
Rosendalsfjellene med Bjørndalstraversen midt i bildet.

BJØRNDALSTRAVERSEN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Bjørndalstindane

1.426 moh.

59°59′48″N 06°07′05″Ø

Kvinnherad, Hordaland, Norge

Relaterte artikler
Melderskin Topptur med utsikt inn i Folgefonna nasjonalpark Rosendal ligger idyllisk til ytterst ved Hardangerfjorden Les mer
Store Austanbottstind Luftig og alpin topptur i Hurrungane Vi er i Hurrungane - den vestligste, Les mer
Tverrbottindtraversen Tinderangling over ryggtravers i Jotunheimen uten bruk av tau I den sørvestlige delen av Les mer
Panorama Sognefjorden Topptur til Fløyen og Haslelifjellet i Høyanger Sognefjorden er Norges lengste fjord og Les mer
Ryggtravers fra Skagsnebb til Hurrbreatinden Luftig tinderangling fra Leidalen i Jotunheimen Smørstabbtindmassivet har mange flotte Les mer
Soleibotntindtraversen Tinderangling fra Lauvanostinden til Store Soleibotntinden i Hurrungane Det er i fjellmassivet Hurrungane, helt Les mer
Aiguilles Marbrées Ryggtravers i Mont Blanc massivet med flott utsikt til toppen av Mont Blanc Les mer
Gygrastolen Flott topp i Rosendalsalpene med luftig toppunkt Vest for Folgefonna finner vi en konsentrasjon Les mer
Folgefonna på langs En skitur over landets tredje største isbre Folgefonna er et kjent og Les mer

Legg igjen en kommentar