Search

Bjørndalstraversen – tinderangling i Rosendalsalpene

Bjørndalstraversen mellom Bjørndalstindane og Juklavasskruna.

Vi befinner oss blant Rosendalsalpene, en konsentrasjon av alpine tinder vest for Folgefonna. Dette er det mest alpine området vi finner i den sørvestlige delen av landet. Her er det flotte turmuligheter som involverer både klyving, klatring, skikjøring og toppturer. En tur av den luftigere kategorien er den smale og eksponerte traversen mellom Bjørndalstindane (1.426 moh) og Juklavasstinden (1.426 moh). Dette er en tur med masse klyving i storslått Vestlands-terreng - her er det utsikt mot hav, fjord, bre og fjell. 

Bjørndalstindane og traversen over til Juklavasskruna.

Vi er i et område hvor skydekket normalt ligger lavt og samler seg rundt fjellene med nedbør. Rosendalsfjellene eller -alpene, som mange velger å kalle dem, er en konsentrasjon av alpine fjell og rygger vest for Folgefonna. Dette er et storartet område for skikjøring vinterstid og sommerstid kan en her gå luftige fotturer til toppen av fjell og traversere ryggene som binder dem sammen. Bjørndalstraversen er en flott fjellrygg mellom Bjørndalstindane og Juklavasskruna. Da vi gikk ryggen over Bjørndalstindane var dett lavt skydekke og lite til sikt. Vi fikk derfor ikke nyte den storslagne utsikten som er i dette området, men en morsom tur over eggen er det.

Turen Bjørndalstraversen er en rundtur som normalt starter fra Muradalen. Herfra følger en stien opp mot Andersfjellet (1.211 moh). Herfra er det ur og ingen sti. En følger ryggen videre mot toppen av Bjørndalstinden (1.426 moh) og det er her fra selve Bjørndalstraversen starter. Dette er en luftig og eksponert rygg, som normalt sett kan gjennomføres uten sikring. Mange ønsker likevel å sikre på en del eksponerte passasjene. Den smale ryggen fra Bjørndalstinden over til Juklavasskruna er omtrent en km lang og innebærer masse morsom klyving og forsering av smale passasjer, for dem som er høydesterke.

Juklavasskruna (1.431 moh) med sine stupbratte fjellsider.
Rosendalsalpene med topper som Bjørndalstind, Melderskin og Gyrastolen sett fra Nordfonna.

Bjørndalstraversen er en lang tur som normalt krever godt vær. Det er en fordel å unngå å gå turen i regn da det fort blir glatt på ryggen når den er våt. Fra Muradalen til Bjørndalstinden går det fort 5 timer før en får startet på selve traversen.

Det begynner med klyving ned fra Bjørndalstinden og inn på ryggen. Selve ryggen er til tider svært smal, men en kan gå deler av ryggen på sørsiden om en ønsker å unngå de kvasseste og mest eksponerte partiene. Lenger øst ser en tydelig hvordan ryggen reiser seg steil opp en 100 meter høy hammer. Denne må klatres, så for tinderanglere tar en her til høyre og følger en gresslette videre øst. En kan her enkelt klyve opp på ryggen igjen. Jo tidligere en klyver opp, jo mer luftig eksponering får en på selve ryggen. Her oppe er det en del klyving over luftige passasjer.

Når vi kommer opp på selve ryggen igjen, velger vi å gå ryggen tilbake og ut mot hammeren som vi omgikk. Denne delen av ryggen er morsom og luftig.

På siste delen av ryggen østover møter en en noe eksponert og luftig passasje som mange velger å sikre. Her må en klyve noe ned og det kan være litt vanskelig å sette beina rundt en hammer. Etter dette går turen greit videre til Juklavasskruna hvor ryggen blir bredere og en kommer inn på fjellet. Nå kan en velge å fortsette ryggen i en hestesko til Bjørndalsnuten eller å ta seg ned i Bjørndalen.

Gjennom Bjørndalen kommer en til stølen som ligger ved Stølsvatnet. Herfra går det en krunglete sti ned mot Muradalen. En må regne med å bruke 12- 13 timer på hele rundturen, som totalt er 22 km lang.

Bjørndalstindene utgjør Bjørndalstraversen, en smal og luftig fjellrygg.

Turen går i noe av det mest alpine området av Rosendalsalpene. Her er utsikten flott ut mot kystlandskapet og den ytre delen av Hardangerfjorden i vest, inn mot Hardanger og Gygrastolen i nord og mot Folgefonna i øst.

På flotte sommerdager med stabile værmeldinger og fint vær kan turen forlenges med overnatting under åpen himmel i bivuakk underveis. En kan da starte i Rosendal for å gå opp til Melderskin (1.426 moh). Herfra traverserer en den luftige ryggen mellom Melderskin og Bjørndalstindane hvor en så slår leir for kvelden. En benytter tau og utstyr for to rappeller på denne traversen.  Morgenen dagen etter starter en på selve Bjørndalstraversen og går resten av fjellryggen rundt Bjørndalen.

Traversen er også fult mulig å gå vinterstid når snøen er fast og stabil langs ryggen. En vil da ha behov for stegjern og isøks, samt litt sikringsutstyr. På flotte høytrykksdager kan en få en fantastisk opplevelse vinterstid over Bjørndalstindene. Om en bringer skiene med seg på ryggen kan en fortsette turen videre inn på Folgefonna.

 

Den fulle og hele traversen mellom Melderskin (bak til høyre) over Bjørndalstraversen til Juklavasskruna (bak til venstre).
Rosendalsfjellene med Bjørndalstraversen midt i bildet.

BJØRNDALSTRAVERSEN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Bjørndalstindane

1.426 moh.

59°59′48″N 06°07′05″Ø

Kvinnherad, Hordaland, Norge

17.3K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close