Search

Reinebringen i fantastiske Lofoten

Utsikt fra Reinebringen i Lofoten.

Reinebingen må være Lofotens mest gåtte topptur. Det fotovennelige skuet fra toppen over fiskeværet Reine, Reinefjorden, Kjerkfjorden og Vorfjorden omgitt av de alpine tindene har gått sin seiersgang i sosialemedier og bidratt til at alle som er i Lofoten skal til Reinebingen. Turen ble så populær at en så seg nødt til å anlegge sherpa-trapper opp den bratte stien mot toppen. Utsikten er virkelig flott og selv om du nok nærmest vil gå i kø - er Reinebingen verdt et besøk.

Det er lett  å forstå hvorfor Reinebingen har blitt en så populær tur, som den har blitt. En kort og enkel topptur ytterst i Lofoten, som gir spektakulær utsikt og flotte fotomotiv.

Reine er et fiskevær ytterst i Lofoten på østsiden av Moskenesøya. Her lukter det tørrfisk hvor enn du går. Lukten kommer fra torskehoder som henger til tørk i de mange fiskehjellene spredt rundt på Reine, før de skal eksporteres sørover som delikatesse til Afrika.

Fiskeværet ligger ved utløpet av Kjerkfjorden, som er omgitt av kvasse, alpine tinder med form som tennene på en haikjeft. Det er et fantastisk område for friluftsliv, der en kan velge å vrake i toppturer eller padle kajakk på fjordene og til det som er Lofotens flotteste strender.

Det er folksomt med turister i Reine og det er ingen tvil om hvor de fleste har tenkt seg. De har alle sett de spektakulære fotomotivene fra Rinebrinen (448 moh) og skal nå dra i vei for å oppleve den vakre utsikten med egne øyne. Turen opp til toppen er kort, men har en bratt stigning - som er unnagjort på godt under en time om en starter fra Reine.

Fra Reinehalsen følger vi gamleveien til E10 sørover langs med tunellen som hovedveien går gjennom. Det er godt merket til hvor en skal starte på stigningen opp på Reinebringen. Det går bratt opp og da turen ble så populær at det førte til slitasje på terrenget og problemer med fallulykker og steinsprang på den bratte stien, så en seg etterhvert nødt til å sikker stien ved å anlegge sherpatrapper her.

Arbeidet med trappene startet i 2016 med arbeidere fra Nepal. Når vi besøker Reinebringen er arbeidet ikke ferdigstilt, og siste delen opp mot toppen gjenstår. Her er det noe løs ur og opptråkket terreng, som viser hvorfor disse trappene på denne turen har vært nødvendig å anlegge.

De færreste av de som går sherpatrappene går faktisk opp til Reinebringen på 448 moh, da en må ta seg til hendene det siste stykket opp mot toppen. Hordene av turgåere fortsetter på ryggen mot Helvete til et platå på 484 moh. På selve Reinebringen sitter vi faktisk helt alene med den spektakulære utsikten under oss. Vi forstår hvorfor turen er blitt så populær og kan si at det er faktisk er verdt å besøke toppen selv om det er folksomt på denne turen.

Like under oss har vi fiskeværet Reine og bakenfor fiskeværet ser vi inn i de flotte fjordene Reinefjorden, Kjerkfjorden og Vorfjorden som er omgitt av kvasse fjell med alpin karakter. Det er spektakulært å se slike tinder stige rett opp av havet.

Fra Reinebringen kan en fortsette turen langs eggen på sti mot Reinkallen (564 moh). Fra fortoppen på 484 moh må en klyve litt ned før en fortsetter videre mot toppen av Reinkallen. Her er det igjen folketomt, en kontrast til hva du møter i sherpatrappene.

Vel nede igjen i fiskeværet Reine kan et av de mange serverinstedene by på mat og drikke og hva smaker vel bedre enn Fish and Chips når en er i Lofoten.

Det flotte naturområdet her ytterst i Lofoten er mye mer enn Reinebringen. Her er utallige muligheter for dem som ønsker å bestige luftige topper eller tinderangle rygger og egger ytterst i havgapet. Moskenesøya har nok Lofotens vakreste og villeste natur med alpine tinderekker, hvite strender - helt ytterst i havgapet. I tillegg til toppturer og klatring anbefales kajakkpadling i det krystallklare vannet. E10 stopper på fiskeværet Å. Fra Å kan du oppleve mektig natur ut til den ytterste delen av øyen - Lofotodden. Her finner du Mosknesstraumen, som er kjent for sin kraftige tidevannstraum. Ønsker du virkelig å gå på topptur ute i havet, kan du ta en tur ut til øyene Værøy og Røst.

Et godt fiskevær skulle ha kort avstand til de gode fiskefeltene, men samtidig være en trygg havn for rorbåtene for hardt vær og vind. Reine har i tillegg til fiskevær vært en viktig handelsplass helt tilbake til 1740-tallet. Da kom det førte gjestgiveriet, som hadde en viktig betydning for å tiltrekke handelsreisende som kunne selge fisken som ble tatt i land på Reine videre. Fisken spiller hovedrollen i Reine også i dag, men turismen har blitt et viktig satsningsområde. Mange har tatt til orde for at Reine er et av Norges flotteste naturområder, noe som tiltrekker turister fra hele verden.

REINEBRINGEN FRA REINE

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Reinebringen

448 moh

67°55′33″N 13°04′31″Ø

Moskenes, Nordland, Norge

1.6K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close