Search

Flatbreen og Flatbrehytta

Flatbrehytta og Fjærlandsfjorden.

Flatbrehytta er to hytter som ligger på 994 moh ved enden av brearmen Flatbreen til Jostedalsbreen. Turen opp til Flatbrehytta er en fin dagstur i seg selv og fra hytten er det fin utsikt over Supphelledalen og Fjærlandsfjorden. Hytten benyttes først og fremst til brekurs i tillegg til at mange er innom for å kjøpe seg en brus etter å ha gått Josten på langs.

Utsikt mot Fjærlandsfjorden fra foten av Flatbreen.

Flatbrehytta er plassert 994 meter over Fjærlandsfjorden, som en har  en fantastisk flott utsikt mot, i bratt terreng like ved foten av Flatbreen. Hytten benyttes mye til overnatting i forbindelse med vandring og kurs på Flatbreen.

Selve turen opp til Flatbrehytta er en flott tur i seg selv. Fra Øygard i Fjærland går det en tilrettelagt sti og steintrapper hele veien opp i bratt terreng. Turen opp tar vel 2,5 timer.

Flatbrehytta er et av de mest brukte utgangspunkt for turer inn på Jostedalsbreen. Herfra kan en gå breovergangene til Lunde, Briksdalen og Befring på vestsiden av Jostedalsbreen, samt til Tungestølen i nord øst.

Hytten er også et gledelig syn for de som går Jostedalsbreen på langs. Den markerer slutten på skituren over den 60 km lange Jostedalsbreen med en praktfull utsikt over Fjærlandsfjorden.

En tur opp til Kvannholtnipa går utenom breen og er en anbefalt tur. Fra toppen får en flott utsikt ned i Bøyadalen og mot Bøyabreen.

Turen opp til Flatbrehytta går gjennom grønn skog på godt tilrettelagt sti.

Den første av de to hyttene stod klar i 1954. Den ble reist av breføreren  Anders Øygard, som visst nok skal ha bært det meste av de over 2 tonn med materialer selv. Dette inkluderer også en tung jernovn som ble bært alle høydemetrene til topps.

Den første hytten hadde kun 5 sengeplasser. Behovet for flere økte med populariteten til hytten og i 1964 stod den andre Flatbrehytten klar, med 30 kvm og 15 sengeplasser.

Til Flatbrehytten kan en også velge en alternativ rute fra Tunga, som er et stikryss om trendt midtveis opp. Da kan en gjøre en avstikker til toppen Vetle Supphellenipa (845 moh). På denne ruten får en et imponerende møte med brefallet og Supphellebreen, som er den brearmen som strekker seg lengst ned av dem alle på Jostedalsbreen - til 60 mo i Supphelledalen.

Hytten er i dag privat, men drives som en selvbetjent turistforenings hytte.

Mørke skyer over Flatbreen.
Den orginale Flatbrehytta fra 1954.
Supphellenipa (1.731 moh) markerer nedgangen til Supphellebreen og Flatbreen.
På vei siste stykket ned mot Flatbrehytta.
På ski nedover Supphellebreen.
Når vi ser Fjærland betyr det at vi nærmer oss slutten på turen.

Flatbrehytta

994 moh

61°28'26"N, 6°47'43"Ø

Sogndal, Vestland, Norge

3.6K Views

1 comment

Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close