Search

Gråfjell – Til topps på ryggen av Norefjell

Gråfjell er den høyeste toppen på Norefjell.

Gråfjell er den høyeste toppen på Norefjellmassivet med sine 1.466 moh. Turen til toppen av Norefjell er en lettgått tur som byr på en utrolig utsikt over store deler av Østlandet. Her langs Norefjellsryggen går en fra nut til nut i vakkre og mektige omgivelser. Fra den runde og avblåste toppen Gråfjell ser en langt innover Hardangervidda og Skarvheimen.

Det er ikke lange veien fra storbyen Oslo til Norefjell, noe som gjør at en enkelt kan legge en dagstur opp hit og virkelig få en smak av høyfjellet. Denne dagen skal vi opp på Norefjellsryggen høyeste topp, Gråfjell med sine 1.466 moh.

Norefjellsryggen kan virkelig kalles høyfjell, med sine runde og avblåste topper. Norefjell ligger nok så åpent til og på toppene kan det virkelig blåse sterkt, men utsikten er helt utrolig.

Det beste utgangspunktet for å komme til Gråfjell er Gulsviksætran eller det som nå er bedre kjent som hyttefeltet Høgevarde. Her er det mulig å parkere bilen, samt følge en preparert løype som tar deg opp på Norefjellsryggen og mot Høgevarde Turisthytte. Vi skal derimot vest over og ved foten av fjellet Ranten tar vi mot Gråfjell. Her er en permanent merket rute, den såkalte Hallingdalsløypa, som går hele veien mot Hardangervidda. Gråfjell ligger tett inntil den merkede Hallingdalsløypa.

Gråfjell er den høyeste toppen på Norefjell og en lettgått tur.

Fra toppen Gråfjell får en flott utsikt, spesielt vestover mot fjellplatået Hardangervidda og Hardangerjøkulen. I tillegg er det flott utsikt mot det langstrakte Hallingskarvet, Reineskarvet, Golsfjellet og Hemsedalsfjella. På skikkelige klarværsdager skimter en også de høyeste toppene i Jotunheimen. Sørover ser vi blandt annet Gaustatoppen og Blefjell.

Fra toppen er det mulig å fortsette videre vestover på Hallingdalsløypa. Ikke langt unna ligger den ubetjente turisthytta Toveseter.

Dersom en skal tilbake til Gulsviksætran eller Tempelseter og været tillater det er det mulig å gå innom Høgevarde på returen. Denne toppen er noen få meter lavere enn Gråfjell, men er kjent for å ha landets videste utsikt etter Gaustadtoppen. Herfra ser en spesielt langt østover mot Tyrifjorden og Nordmarka. Til og med Rondane skal en kunne se herfra. Selv synes jeg kanskje utsikten er flottest fra Gråfjell, da jeg synes Hardangervidda, Skarvheimen og Hemsedalsfjella er noe mer spennende. Gråfjell er også mindre besøkt da den ligger noe lengre unna Tempelseter og Gulsviksætra og møtte på svært få turgåere denne dagen.

Høgevarde og Norefjellsryggen sett fra Gråfjell.
Gråfjell sett fra Høgevard.
Siste stykket opp mot toppvarden på Gråfjell (1.466 moh).

Gråfjell, Norefjell

1.466 moh

60°19′03″N 09°23′45″Ø

Flå, Viken, Norge

3.7K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close