Norefjellryggen

Fjellryggen med de runde og avblåste toppene

Mellom Eggedal i vest og Hallingdalen med Krøderen i øst strekker fjellryggen Norefjell seg. Med relativ kort vei fra Oslo finner en noe av landets beste utsikt fra denne fjellryggen. Gråfjell (1.466 moh) er det høyeste fjellet i massivet, men det er Høgevarde som er mest kjent for sin utsikt. Fra denne toppen ser en både Jotunheimen, Rondane og Gaustadtoppen. Få topper i Norge gir like bra utsikt som Høgevarde på en klarværsdag.

De er runde og avblåste - toppene på Norefjellryggen. Her kan det blåse godt en kald vinterdag, men her oppe på ryggen er landskapet virkelig mektig og vakkert. Også utsikten er upåklagelig på klarværsdager.

Med kort kjørevei fra Oslo er Norefjell det nærmeste en kommer høyfjellet. Norefjellryggen er starten på det som er sammenhengende høyfjell til Vestlandet. Hallingdalsløypa starter på Norefjell og går over Norefjellsryggen til Hardangervidda. Løypen som snirkler seg mellom toppene på Norefjellsryggen er merket med stokker som står permanent.

Langs løypen ligger toppene Høgevard og Gråfjell. Høgevard (1.459 moh) er kjent for sin vide utsikt. På klarværsdager er det bare Gaustadtoppen som gir bedre utsikt enn Høgevard. På toppen av Høgevard er montert en plate som viser hva en ser av fjell fra toppen.

Like nedenfor toppen av Høgevard ligger Høgevarde Turisthytte som er en selvbetjent og helårs-åpen hytte.

Høgevard er tross sin vide utsikt ikke den høyeste toppen på Norefjellsryggen. Gråfjell, som ligger noe lenger nord, er høyest med 1.466 moh. Her er det reist en større varde og utsikten er spesielt flott vestover mot Hardangervidda, Hardangerjøkulen, Skarvheimen og Hemsedalsfjella.

Mellom Høgevard og Gråfjell ligger den noe mer karakteristiske toppen Ranten (1.419 moh). Denne bestiges lettest fra nordsiden, da den har en markert bratt sørside. Utsikten sørover er spesielt flott fra Ranten.

Turene på Norefjellsryggen startes ofte fra alpinanlegget helt sør på Norefjell, Tempelsetra på Eggedalsiden eller Gulsviksetran på Krødern siden av Norefjellsryggen. Noe av løypenettet er preparert opp til Høgevarde Turishytte.

Norefjellsryggen mot Gråfjell sett fra Høgevard.

På grunn av de mange nedbørsdagene i Hardanger kan det bli snørike vintre i høyden. Dette betyr en lang og flott ski sessong med mange spennende toppturmuligheter med flott utsikt.

Helt innerst i Hardangerfjorden finner vi blandt annet flotte skitopper som Oksen og Midtfjell og litt lenger ute ved tettstedene Norheimsund og Øystese finner vi Torefjell og Skrott.

En skiklassiker på våren er turen fra Finse over Hardangerjøkulen med nedkjøring til Simadalen.

I området rundt Sørfjorden er det også flotte toppturmuligheter . Fra østsiden er Lofthus og Kinsarvik fine utgangspunkt for toppturer med usikt. På vestsiden er Grimsnuten, Torsnuten, samt de mange rutene opp til brekanten av Folgefonna flotte turmuligheter.

En stor klassiker i området er skitur over Folgefonna. Det finnes mange muligheter for breføring med guide. Bergen og Hordaland Turlag og Kvam Turlag arrangerer mange fellesturer i området rundt Hardanger.

Norefjellryggen

Fjellryggen med de runde og avblåste toppene

Norefjellsryggen sett fra luften fra sør mot nord. Høgevarde midt i bildet.

Turer på Norefjell

Gråfjell – Til topps på ryggen av Norefjell

Gråfjell er den høyeste toppen på Norefjellmassivet med sine 1.466 moh. Turen til toppen av Norefjell er en lettgått tur som byr på en utrolig utsikt over store deler av…

Les mer

Høgevarde – topptur med utsikt på Norefjell

Høgevarde (1.459 m.o.h.) er en del av Norefjell og er en svært enkel topp å bestige. Toppen er absolutt verdt et besøk, da den er ansett for å ha Norges…

Les mer
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close