Search

En liten topptur til Lille Finsenuten

Utsikt over Finse fra Lille Finsenuten. Hallingskarvet strekker seg østover i bakgrunnen.

En topptur til Lille Finsenuten er en kort tur, men byr på morsom skikjøring og flott utsikt over Finse og Hardangerjøkulen. Har du bare noen timer til rådighet før toget går, er turen til Lille Finsenuten absolutt verdt et besøk. Og skal du ikke rekke toget kan turen forlenges ytterligere med et besøk på Store Finsenuten. På toppen av Lille Finsenut kan du en varm vårdag bli sittende lenge for å nyte panoramautsikten.

Vi har tilbragt en helg på Finse i et fantastisk vår vær. Før helgen og oppholdet på Finse tar helt slutt har vi noen timer til rådighet før toget skal ta oss ned fra høyfjellet.

Fra Finsehytta har vi sett ut den det markante toppen hvor toget forsvinner inn i tunnellen vestover mot Bergen. Ryktene har sagt at fra toppen er det Finses beste utsikt med panoramautsikt over Hardangerjøkulen. Det var absolutt verdt å ta en tur opp til toppen for å finne ut om ryktet holdt mål.

Uten en sky på himmelen og i 8 pluss grader spente vi fast skiene og gav løs på turen oppover mot toppen. Vi gikk inn til foten av fjellet og krysset jernbanelinjen over tunnell munningen. Herfra fortsatte vi opp over fjellsiden nordover, inn i munningen mellom Lille- og Store Finsenuten. Det ble svært varmt etter hvert, så her var det bare å kaste av seg de varmeste lagene med klær.

Vel oppe på toppen er utsikten storslagen. Lille Finsenuten er ikke høyere enn 1.493 moh, men her er panoramautsikt over Finse, Hallingskarvet og Hardangerjøkulen. Lenge blir vi sittende på toppen og slappe av i solen og nyte medbrakt sjokolade og brus.

 

Fin utsikt mot Hardangerjøkulen fra Lille Finsenuten.

Det er flere nedkjøringsalternativer fra Lille Finsenuten, alt etter ønsket grad av bratthet og snøforhold. I vårt turfølge var det både randonékjørere og fjellskigåere.

På fjellski går det også fint ned østsiden, ved å kjøre sørover forbi skavlene, før en setter kursen rett mot Finse det siste stykket.

Turen kan også forlenges med et besøk over Store Finsenuten. Det er da vanlig å følge løypen mot Geiteryggshytta over Omnsbreene og bestige ryggen fra nord ved Finsesåta. Fra toppen som ligger sør på siden går det an å ta seg ned på vest siden for å gå videre til Lille Finsenuten. Og skulle ikke dette være lang nok dagstur er det mulighet for å gå inn til Såta (1.558 moh).

Lille Finsenuten gir ikke den lengste nedkjøringen, men er vel verdt en tur til toppen.
Finse Hotell
Lille- og Store Finsenuten sett fra Finsehytta.
Turistforeningshytta Finsehytta.
Vi kjører ned fra Lille Finsenuten mot Finse.
Lille Finsenuten er en liten men fin topptur fra Finse.

Vetle Finsenuten

1.493 moh

60°36′15″N 07°28′44″Ø

Ulvik, Vestland, Norge

2.3K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close