Search

Skitur til Ustetind og Tuva

På toppen av Ustetinden.

Ustetind er ikke blandt de høyeste toppene i landet, men gir likevel en fin utsikt innover det flate landskapet på Hardangervidda. Helt nord-øst på Hardangervidda, rett sør for Ustaoset, ligger den 1.376 m.o.h høye toppen. Den er svært lett å bestige og vi går turen fra Kikut ved Geilo.

La det være klart - toppen Ustetind er langt fra hva de fleste forbinder med en tind. Samtidig er det en flott topp som hever seg over det flate viddelandskapet. Derfor har Ustetind en fortreffelig utsikt sør over Hardangervidda, mot Hallingskarvet i nord og mot Hardangerjøkulen i vest. Toppen ligger mellom Ustaoset og Tuva og mange tar turen opp som en avstikker på vei til Tuva.

Vi starter turen vår fra Kikut ved Geilo. Herfra skal vi gå en 35 km lang skitur mellom hytter, over Kikut til turisthytten Tuva. Turen gir en liten smakebit av Hardangervidda med sitt langstrakte viddelandskap.

Fra Kikut går turen langs oppkjørte løyper, først mot hytten Hakkesettstølen. Her går løypen videre i kuppert terreng oppover til vidden mot Røde Kors hytten Grønebakken. Her er vi oppe på over 1.1oo moh og det er flott utsikt mot fjellryggen Hallingskarvet.

Fra Grønebakken går vi sørover i retning Ustetind. Her er det ikke kjørt opp noen løyper og vi må tråkke våre egne spor. Her følger vi terrenget oppover til vi kommer opp på en flate hvor det heller oppover i vestlig retning. Herfra ser vi toppen av Ustetind og det er bare å følge ryggen opp til den store varden som er bygget på toppen. 

Ustetind sett fra strekket på vei mot Tuva.

 

På klarværsdager er utsikten flott. I sør kan vi tydelig se Gaustadtoppen som markerer slutten på Hardangervidda. Nedenfor toppen i vest ser vi tydelig løypen som går innover mot Tuva og her kan det på fine turdager i helgene være svært folksomt innover.

Fra toppen renner vi ned mot løypen vi ser går mellom Ustaoset og Tuva. Herfra er det kvistet og ofte oppkjørte løyper. Siste strekket til Tuva er over en 4 km lang flate før det går i en bakke ned til Tuva turisthytte.

 

På Tuva pleier det også å være folksomt, men er en heldig får en seg plass ved bordet inne hvor en kan nyte en av de berømte Tuva vaflene med noe godt å drikke. Det er også fult mulig å overnatte på Tuva.

For vår del går turen tilbake til Kikut etter å ha fått smake på varme kjøttboller i buljongsaus med en forfriskende kald pils til. Til dessert er en Tuva vaffel obligatorisk. Alt sammen gir god energi for returen som vi legger langs den oppgåtte løypen nord for Tuva via Grønebakken tilbake til Kikut.

Det pleier å være mye skiløpere i løypen inn til Tuva på fine dager.
Hallingskarvet sett fra Grønebakken.
Tuva Turisthytte nord på Hardangervidda.
Varden på Ustetind er fredet og godt over 100 år gammel.
Hardangerjøkulen sees i fint var på vei til Tuva.
Røde Kors-hytten Grønebakken.
Selv om Ustetind er mer en nut enn en tind har den flott utsikt.
De fleste går til Tuva som dagstur fra Ustaoset.
Gaustatoppen (1.883 moh) markerer slutten på Hardangervidda i sør.
Røde Kors-hytten Grønebakken.

Ustetinden

1.376 moh

60°27′30″N 08°05′25″Ø

Hol, Buskerud, Norge

3.5K Views

1 comment

Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close