Search

Kryssing av Hardangerjøkulen fra nord til sør

Vestra Leirebottsskåka, den sørligste brearmen til Hardangerjøkulen

Hardangerjøkulen - et kjent landemerke som stiger opp nord på Hardangervidda. Det er Norges sjette største isbre og været er ofte ugjestmildt oppe på breplatået. Det er populært å gå turer opp på breplatået til Jøkulhytten, langs Jøkulrunden eller vestover til Demmevasshytta. Færre går turen tvers over Hardangerjøkulen fra nord til sør, ned brearmen Vestra Leirebottsskåka. Bli med på en spektakulær, men vindfull kryssing av breplatået fra Finse til Kjeldebu. 

Finse er utgangspunktet for de fleste turene til Hardangerjøkulen enten det er skitur til Jøkulhytta, langs den kvistede løypen over breen "Jøkulrunden" eller en mer krevende og spektakulær tur over breen til Demmevasshytta ved Rembesdalskåka. En lite gått tur er kryssing fra nord til sør, der en starter fra Finse, går over Hardangerjøkulens høyeste punkt med nedkjøring på brefallet Vestra Leirebottsskåka.

Brefallet Vestra Leirebottsskåka er et flott syn fra den merkede ruten mellom Finse og Kjeldebu, men få ferdes i området her sør på Hardangerjøkulen. Det skyldes nok at turen er lang og at turen krever kunnskap om ferdsel på bre og kjennskap til de hvor de store og dype sprekkene på brearmen befinner seg.

Hardangerjøkulen med brearmen Vestra Leirebottsskåka.

Dag 1 - Over Hardangerjøkulen fra Finse til Kjeldebu

Turen vår starter fra Finse fra hvor vi setter kurs mot Appelsinhytta ved foten av Hardangerjøkulen og brearmen Middalen. Her går det greit oppover til Jøkulhytta, en nødbu som står på 1.780 metershøyde som står ved brekanten til breplatået Hardangerjøkulen. Som på de fleste breer er det mye vær på Hardangerjøkulen og på vår tur er det mye vind, med vekslende skydekke og sikt. Det skifter raskt fra fullstendig whiteout til blå himmel og klar sikt. Fra Jøkulhytta er det en flott utsikt, spesielt mot det langstrakte Hallingskarvet.

Fra Jøkulhytta beveger vi oss inn på selve breplatået opp mot det høyeste punktet, et skjær som faktisk stikker opp over breisen, på 1.861 moh. En ser tydelig på breens formasjon hvorfor det heter "jøkul". Det er "flatt" så langt øyet kan se, men med en tydelig krumning som en kul har.

Fra breens høyeste punkt setter vi kursen 5 km sørover mot et punkt på breen like før Juklanutane. Vi har utsikt vestover mot et mer kuppert omåde, som vi skal gå gjennom på returen. Den merkede skiløypen mellom Kjeldebu og Finse går rundt Helvetesnutane og Helveteshorga. I bakgrunnen ser vi mot Haugastøl og Hallingdalen. Sør over er det flott utsikt mot Hardangervidda og også Gaustatoppen virker nærme. Det blåser kraftig og i det vi nærmer oss Juklanutane møter vi en vegg med skydekke fra vest. Vinden og skyene går med en voldsom fart over Juklanutane og snøføyken står, samtidig som solen trenger seg gjennom.

Herfra skal vi ta oss ned det flotte og lite besøkte brefallet på den sørligste brearmen på Hardangerjøkulen - Vestra Leirebottsskåka. Dette er et flott brefall som er lett synlig når en kjører over Hardangervidda og fra mange av de nutene på Hardangervidda. Samtidig er det sjelden en treffer turgåere helt inne ved Jøkulen i dette området.

En vegg av skyer fra vest møter oss på selve breplatået av Hardagnerjøkulen.
En vegg av skyer fra vest møter oss på selve breplatået av Hardagnerjøkulen.

Brearmen Vestra Leirebottsskåka har sprekker, særlig på den vestlige delen, så en må ha kunnskap om bre og sikringsutstyr når en ferdes på denne delen av breen. Vi holder oss spesielt trygt unna et større åpent sprekkområde som ligger inn mot Juklanutane. Nedkjøringen ned brefallet er morsom og spektakulær med en utrolig flott utsikt sør over en kupert Hardangervidde.

Fra Leirbotn skal vi ta oss videre mot den selvbetjente turistforeningshytta Kjeldebu, hvor vi skal overnatte. Fra Vestra Leirebottsskåka kan en følge Leirbotn mot det regulerte vannet Sysenvatnet og runde Smyttenutane der Kjeldebu ligger en rute på 7 km. Vi tar oss oppover i høyden sørøst og kommer inn på den kvistede vinteruten mellom Kjeldebu og Finse som vi følger siste stykket inn til Kjeldebu. Denne ruten har noe mer stigning og er en kilometer lenger en turen rundt Smyttenutane.

Vel fremme på Kjeldebu har vi krysset Hardangerjøkulen fra nord til sør, en rute på total 25 km. På Kjeldebu treffer vi på flere som er på vei sørover Hardangervidda. Kjeldebu er første stopp på ruten over Hardangervidda fra Finse til Haukeliseter. Vi derimot returnerer til Finse dagen etter.

Bresprekker på Vestra Leirebottsskåka, et brefall på Hardangerjøkulen. Juklanutane i bakgrunnen.

Dag 2 - Kjeldebu - Finse

Turen kan avsluttes med en etappe videre til Dyranut som ligger ved riksvei 7 over Hardangervidda eller med en retur til Finse via den kvistede vinterruten, som går rundt Helvetesnutan og fjellryggen Helveteshorga. Hvordan disse fjellene har fått sitt navn kan en jo spørre seg om, men da vi runder disse fjellene er været på sitt værste med sterk vind, snø og whiteout. I god sikt får en utsikt mot de østlige brefallene på Hardangerjøkulen - Torsteinsfonna og Blåisen.

I det vi runder fjellrekken Helveteshorga, 12 km fra Kjeldebu, kommer vi inn på ruten mellom Krækkja og Finse. Herfra skal ta oss over et fjellpass som går opp til 1.417 moh og følger nordsiden av Helveteshorga og østsiden av Hardangerjøkulen´s brefall Torsteinsfonna og Blåisen, før vi kan renne ned mot Finse. Uten sikt og i sterk vind ser vi lite til brefallene eller annet av omgivelsene rundt oss, men kommer oss gjennom de siste 14 km av den totalt 26 km lange ruten mellom Kjeldebu og Finse.

På ski ned brefallet Vestra Leirebottsskåka, en brearm av Hardangerjøkulen.

HARDANGERJØKULEN FRA NORD TIL SØR

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Hardangerjøkulen

1.863 moh.

60°32′51″N 07°26′54″Ø

Ulvik, Vestland, Norge

Hytter i området

2.3K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close