Search

Ryggtravers fra Skagsnebb til Hurrbreatinden

Skagsnebb (2.003 moh) er en flott tind i Leirdalen.

Smørstabbtindmassivet har mange flotte tinder og fjellrygger. Den mest kjente er Smørstabbtindtraversen. En kortere og enklere variant finner vi lenger nord i fjellmassivet. Skagsnebb er et markant fjell som lever opp til navnet sitt. Hvertfall når en skimter opp mot fjellet fra Leirdalen. Ryggtraversen fra Skagsnebb over Bakerste Skagsnebb til Hurrbreatinden er en morsom og luftig tur uten at den blir alt for krevende.

Turen vår starter fra Geitsætre i Leirdalen, en av de nordlige inngangsportene inn i selve Jotunheimen. Herfra er den markante fortoppen til Skagsnebb godt synlig. Toppen ser både bratt og luftig ut. Fra Geitsætre tar vi oss over broen som krysser elven Leira. Så starter oppstigningen og vi følger moreneryggen oppover nord for Leira, som renner ut av Hurrbrean, mot brekanten. Leira kan være vanskelig å krysse om det er mangel av trygge snøbroer. I såfall kan det være nødvendig å ta seg helt opp på Hurrbrean for så å ta seg opp nordøstryggen mot Skagsnebb. Stedvis er det her noe bratt klyving med løs ur, men også gode tak og ikke nødvendig med sikring. Etterhvert smalner ryggen til som en egg, som en følger greit opp til fortoppen før en kommer til et punkt hvor en må foreta en kortere rappell.

 

Etter rappellen går det greit videre mot toppen av Skagsnebb (2.093 moh). Det er særlig flott utsikt innover Leirdalen mot Leirvassbu. Vi ser mot Søre Illåbrean og Tverrbottindane. I øst har vi flott utsikt mot Bukkehø, Skardstind og Galdhøpiggen.

Under oss har vi breer på både nord- og sørsiden. Hurrbrean i nord og Veslbrean i sør, begger breer som bærer et sørgelig preg av kraftig smelting siste tiden. I nord ser vi inn mot den populære skitoppen Loftet (2.170 moh).

Fra toppen av Skagsnebb fortsetter vi videre bortover en nok så grei rygg, som smalner til før en tar seg ned i skardet og møter kanten av Hurrbrean.

Ryggen fra Skagsnebb mot Bakarste Skagsnebb (2.093 moh).
Skagsnebbtraversen midt i bildet sett fra Storjuvtinden.

Her møter vi en usedvanlig flott og kvass hammer som reiser seg i en bøyende formasjon når den sees fra vest. Her møter vi også synet av to svære steinblokker som står parallelt og gjør at Bakarste Skagsnebb (2.093 moh) så og si ser ubestigelig ut.

Disse steinblokkene rundes mot sør og her klyver en greit men tidvis luftig mot toppen. Traversen mellom Skagsnebb og Bakarste Skagsnebb er en svært morsom tur med mye klyving opp og ned.

Fra toppen av Skagsnebb er det flott utsikt mot Smørstabbtindane og særlig Store Smørstabbtinden ser flott ut fra denne vinkelen. Hurrungane kommer også til synet i vest. Skydekket ligger lavt som et teppe over hele Vestlandet denne dagen.

Videre fra Bakarste Skagsnebb er ruten enklere og det går hurtig bort mot toppen av Hurrbreatinden (2.064 moh). Fra toppen av Hurrbreatinden er det fin utsikt utover Sognefjellet.

Utsikt mot Smørstabbtindene fra Bakarste Skagsnebb (2.093 moh).
Flotte formasjoner langs ryggen mellom Skagsnebb og Bakarste Skagsnebb.

Fra Hurrbreatinden velger vi å gå ned i skardet (1.955 moh) mellom Veslfjelltinden og Hurrbreatinden hvor vi tar oss inn på Hurrbrean og følger denne helt ned i bunnen. Breen er oppsprukket i deler av breen og sikringsutyr og taubruk kreves.

I bunnen tar vi oss av breen på nordlig side av Leira. Det anbefales å gå mot moreneryggen som er betydelig enklere å følge ned mot Geitsætre.

Ryggtraversen mellom Skagsnebb og Bakarste Skagsnebb omtales for første gang i Den Norske Turistforenings Aarbog fra 1890 (Nye Tinder i Jotunheimen) som en tur Carl Hall gikk sammen med Mathias Soggemoen samme år. Traversen minnet dem forbausende mye om Trolltindene i Romsdalen sin bakside. De omtaler også det de kaller for "to kollosale klippetårn" før Bakerste Skagnebb. Det er denne turen som gjør at Hall og Soggemoen regnes som de første bestigerne av "Skagsnæbet".

 

Hurrbreatinden (2.064 moh) sett fra Bakarste Skagsnebb (2.093 moh).
Skagsnebb og Bakarste Skagsnebb sett fra Tverrbottindan.

SKAGSNEBB TIL HURRBREATINDEN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE
Rapell
Rapell
Sikring isbre
Sikring isbre
Stegjern anbefales
Stegjern anbefales
Tausikring anbefales

Bakarste Skagsnebb

2.093 moh

61°36′06″N 08°07′54″Ø

Lom, Innlandet, Norge

2.3K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close