Search

Mohns topp i Sunnmørsalpene

Mohns topp sett fra Slingsbys topp.

Sunnmørsalpene har landets største konsentrasjon av alpine tinder. Her finner vi kvasse egger, spisse tinder, tindenåler, pinakler og taggete rygger. Fjellmassivet som utgjør Molladalstindene har mange luftige turmål. Her har flere av toppene fått navn etter kjente fjellpionerer med en rekke førstebestigninger i Sunnmørsalpene. Mohns topp er en av disse - en luftig tur som ikke krever klatring.

Mohns topp og Holtanna sett fra Molladalen.

Molladalen - en grønn og idyllisk dal med et stort vann omgitt av kvasse tinder, pinakler og taggete egger. Dalen er særlig kjent for å være et paradis for klatrere og her har de sin basecamp. Men her er også mange flotte turer for tinderanglere, der det er luftig og bratt uten at en må klatre og benytte tau.

En tar seg opp til Molladalen og Storevatnet på 773 moh fra Barstaddalen. Fra parkeringsplassen innerst i dalen går det god sti inn i Molladalen og en bruker normalt i overkant av 1.5 time opp hit. I Molladalen ser en rett inn i Molladalstindmassivet. Tindene i massivet ser bratt og nærmest ubestigelig ut, men her går sti både opp til Jønhornet langs med Jønshornrenna og opp til Mohns topp gjennom Mohns renna.

Jønshornet (1.419 moh) er den høyeste toppen i Molladalstindmassivet. Vi skal bestige Mohns topp (1.350 moh), en luftig tind som er omtalt å være en flottere tur. Mohns topp er en av "De tre søstre", som har fått navn etter de kjente fjellpionerene Randers, Slingsby og nettopp Mohn.

For å ta seg opp til Mohns topp fra Molladalen følger en stien videre forbi Jønshornrenna og over et område med ur opp mot innsteget til Mohnsrenna. Her blir stien igjen tydelig og det går bratt oppover.  Flere steder må en ta seg til hendene og forsere noen enkle klyvepartier. Det kan være noe løs stein i rennen, så det gjelder å utøve ekstra forsiktighet derom en har folk under seg. Turen opp Mohnsrenna er nok best litt utpå sommeren når snøen er smeltet.

En luftig egg ut til toppen av Mohns topp
En smal passasje langs nordegga til Mohns topp.

Stien opp Mohnsrenna er en flott og spennende tur. Utsikten ut Molladalen er vakker og under veis er en omgitt av bratte fjellvegger og en passerer pinakler og tindenåler. I toppen av renna kommer en inn i Mohnsskardet. En får definitivt en wow-opplevelse av å komme opp på ryggen og se utsikten og de alpine omgivelsene med kvasse rygger og enda flere tindenåler.

Ved å gå videre ned fra ryggen kommer en inn på Inste Årsnesbreen og langs med ryggen reiser Bladet seg - den mest berømte tindenålen i hele Molladalstind massivet. Med klatreutstyr lar den 20 meter høye nålen seg greit bestige. Klatringen er gradert til grad 4 og de fleste har sett mang et bilde av tindenålbestigere som balanserer på toppen i svært så luftige omgivelser. Det er lagt en kjetting rundt toppen som toppanker.

Fra Mohnskardet er det kort vei opp til Mohns topp, men nå må en passere noen luftige passasjer opp nordeggen. Det første punktet er en litt smal og luftig passasje med et lite opptak med gode tak til noen litt smale hyller. Veien videre sier seg selv.

Deretter kommer vi til et litt luftig punkt der en må ta seg opp på en hylle, som er noe eksponert. Her gjelder det å føle seg frem til de gode takene.

Vi kommer så opp på en fortopp, der den smale eggen opp mot toppen kommer til syne. Siste stykker er en luftig, smal og eksponert egg med gode tak. Her vil noen velge å sikre med tau.

Er en heldig vil en få en fantastisk utsikt fra toppen mot Hjørundfjorden i øst og Molladalen i vest.

 

Mohns topp sett fra Slingsbys topp.
Molladalen

Nordover ser vi den kvasse og taggete tinderekken nordover mot Randers topp (1.414 moh) og Ramoen - bedre kjent som Jønshornet (1.419 moh). Under oss i sør ser vi mot den karakteristiske Holtanna og Ystenestinden eller Slingsbys topp, som den også er kalt.

Holtanna er det lett gjenkjennelige fjellet der en stein har kilt seg fast i en sprekk og laget et hull.

Eller ser en kvasse tinderekker av de Sunnmørske alper så langt øyet kan se.

Returen til Barstaddalen følger en normalt ned samme vei som en kom opp.

Den første kjente bestigningen av Mohns topp blir gjort av E.V. Slater og C. W. Patchell 5. september 1904. Sammen besteg de da "De tre søstre" og ruten de foretok seg er omtalt under "Nye ekspedisjoner i 1904" i Den Norske Turistforenings Årbok fra 1905. Utsikten fra Mohns topp beskrives som å kunne måle seg med hva som helst på Sunnmøre.

Turen til Mohns topp lar seg greit kombinere tidsmessig med en tur opp til Randers topp dersom forholdene ligger til rette for det. Også Jønshornet lar seg greit bestige på samme tur opp på sti fra Molladalen ved vestrenna. Det går normalt 4-5 timer dersom en kun skal opp til Mohns topp.

Hjørundfjorden er omringet av flotte sunnmørske tinder.

MOHNS TOPP FRA MOLLADALEN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Mohns topp

1.350 moh

62°18′34″N 06°20′46″Ø

Ørstad, Møre og Romsdal, Norge

3K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close