Search

Topptur til Fløya ved Svolvær

Klyving til toppen av Fløya ved Svolvær.

Lofoten - et øyrike med alpine tinder og fjell som stiger rett opp av havet. Naturen og fjellene i Lofoten er storslagne og hit kommer klatrere og skientusiaster fra hele verden. Svolvær kalles gjerne Lofotens hovedstad, en plass som er kjent for Svolværgeita, en pinakkel som må klatres for å komme til toppen. Fjellet Fløya, som Svolværgeita er en del av, byr på en morsom klyvetur til toppen med en luftig opplevelse på Dejvelporten.

Det mangler ikke på fjell og tinder i området rundt Svolvær. Turmulighetene er mange og en kan starte turen rett fra sentrum av byen. Svolvær er mest kjent for Svolværgeita - en fjellformasjon med to pinakler på toppen. Fjellet Fløya, som Svolværgeita er en del av, er en svært opplevelsesrik og flott tur, som en nettopp starter fra sentrum av Svolvær.

Turen til Fløya har blitt svært populær, hva nok skyldes tilgjengeligheten til hva som er en kort og enkel tur til en spektakulær utsikt over store deler Lofoten. Dette er en av de mange turene som etterhvert har blitt tilrettelagt med såkalte "sherpatrapper" i første og bratteste delen av turen for å unngå ytterligere slitasje på naturen grunnet sin popularitet. Sherpatrappene slutter likefør det flater ut og en går inn på en tydelig sti som fortsetter opp et dalføre mot Djevelporten. Underveis har en flott utsikt mot nettopp Svolværgeita og klatrerne som er på vei mot toppen av de to hornene.

De fleste som går turen her er på vei opp til et utsiktspunkt på 553 moh på ryggen som strekker seg sørvestover fra toppen av Fløya. Det går en mer direkte rute for dette utsiktspunktet, men en tur opp til luftige Djevelporten kan anbefales.

Djevelporten kommer til syne når en kommer helt opp ryggen i skardet mellom Frosken og Fløya. I skardet har en steinblokk kilt seg fast mellom to fjellvegger og dannet en "port". På høyre siden kan en enkelt klyve opp på steinblokken, hva nok er en luftig opplevelse for de fleste. Ikke minst er det et flott fotomotiv for posering i alle mulige stilarter.

Fra skardet åpner det seg opp en flott utsikt østover mot de ulike alpine tinderekkene med Trolltindan, Langstrandtindan og Heggedalstinden.

Fra Djevelporten fortsetter turen mot toppen av Fløya på en flott sti som følger ryggen mot Fløya.

Magisk utsikt fra toppen av Fløya i Svolvær.
Luftig på Djevelporten i Svolvær.

Stien leder oss fra Fløyas nordrygg til sørvestryggen. Herfra må vi klyve et kort svaparti - siste stykket opp mot toppen til det som er en spektakulær utsikt over store deler av Lofoten. Ruten mot toppen er tydelig, men noen vil kunne føle at svapartiet er luftig og eksponert.

Selv om toppen ikke er høyere enn 590 moh ser en på klare dager ut hele øyrekken som Lofoten består av. Ytterst ser vi Røst og Værøy og skimter Lofotodden like bak Henningsvær. Rett ved Henningsvær ser vi majestetiske Vågakallen reise seg, en annen av de flotteste toppturene en bør få med seg når en er i Lofoten.

I sør er det en flott utsikt ut i Vestfjorden og til øyene Litlmolla og Skrova. På Vestfjorden går båttrafikken i shuttle mellom Skrova og fastlandet. Også på fastlandet på andre siden av Vestfjorden reiser flotte tinderekker seg, blant annet på halvøya Hamarøy. Like under oss har vi også flyplassen i Svolvær. Vannet i Vestfjorden ser krystallklart ut.

Få av de som er på tur på Fløya klyver opp på selve toppen av Fløya, så her er sannsynligheten stor for å kunne nyte utsikten alene. Etter å ha blitt mettet av inntrykk fra toppen av Fløya klyver en ned samme vei som en kom opp.

Utsikt over Svolvær fra sørvestryggen på Fløya.
Utsikt fra Fløya over Vestfjorden.

Vel nede igjen på sørvestryggen til Fløya bør en traversere ryggen ut til utsiktspunktet på 553 moh. Herfra er det flott utsikt ned mot Svolvær og også Svolværgeita er like under oss. Fra sørvestryggen kan en ta stien som etterhvert har blitt normalruten opp på Fløya, og som ikke går innom Djevelporten. En kommer etterhvert inn på stien en tok opp mot Djevelporten og følger denne ned igjen til Sherpatrappene.

En bruker normalt ikke mer enn 3 timer på denne flotte rundturen på fjellet Fløya.

Sherpatrappene ble ferdigstilt i 2019 på en del av turen som var ulendt og svært bratt. Tilrettelegging har på godt og vondt ført til en kraftig vekst i turgåere på Fløya. Dersom en ønsker å unngå store horder av andre turgåere på fine sommerdager er det kanskje andre turer en bør gå i Lofoten, men toppen av Fløya og Djevelporten er absolutt verdt et besøk.

Dersom en har med klatreutstyr eller leier guide kan en også klatre Svolværgeita og avslutte klatreturen med en tur oppom Fløya og Djevelporten.

Svolværgeita tiltrekker klatrere fra hele verden og har også prydet forsiden på det ikoniske magasinet "Alpinist" for alpin klatring. Førstebestigerne Ferdinand Schjelderup, Alf B. Bryn og Carl Wilhelm Rubenson klatret til tops av Svolværgeita 1. august 1910. Det far få dager etter deres førstebestigning av Stetinden. Det er flere ruter av ulik vanskelighetsgrad mot toppen, men enkleste rute er to taulengder gradert til 4+. To pinakler eller horn utgjør toppen på Svolværgeita og det er ikke grenser for hva slags akrobatikk som er blitt utført mellom disse to hornene. De fleste har nok sett spektakulære bilder av klatrere som hopper fra den ene pinakkelen til den andre.

Panoramautsikt fra Fløya.

FLØYA OG DJEVELPORTEN I SVOLVÆR

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Fløya

590 moh

68°14′54″N 14°36′04″Ø

Vågan, Nordland, Norge

3.9K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close