Lodalskåpa

Lodalskåpa

61°25′54″N 07°47′43″Ø - 2.204 moh

Lodalskåpa´s sørvestrygg.
Icon noun_distance_223118-2

Lengde

Lodalskåpa er en relativt avisdeliggenes topp med forholdsvis lang anmarsj. Toppen bestiges lettest fra Bødalssætra opp Brattebakken. Normalruten går opp nordvestryggen. Bestiges ofte i forbindelse med Josten på langs.

icon - noun_terrain_2087470

Terreng

Lodalskåpa ligger i et komplekst breterreng ved Jostedalsbreen. Toppen er relativt frittliggende og har derfor en utrolig vid utsikt over så og si hele Jostedalsbreen.  Det er bratt opp i starten av oppstigningen mot Lodalskåpa - normalruten på nordvest ryggen. Dette er et klyveparti der snøforholdene avgjør hvor krevende det er å bestige.

Vinter

Lodalskåpa er en fin topptur på ski, men skiene settes normalt igjen ved innsteget til klyvepunktet like under toppen.

Vær, sessong og snøforhold

Toppen bestiges normalt på våren i forbindelse med turer over breen eller sommerstid - juni til september. Flott vinterklatring ved gode forhold. Turen krever godt og stabilt vær.

icon - noun_Spring loaded camming device_1567689-2

Sikring og klatring

Sikring avhenger av tid på året og rutevalg. Bestigning av Lodaslåka innebærer ferdsel på bre og selv om en normalt ikke sikrer mange av rutene på breen om våren må utstyr for breredning være med. Selve bestigningen av Lodalskåpa er bratt og forholdene avgjør. Isøks og stegjern er normalt en fordel. Noen velger også å legge ut et tau i det bratteste partiet.

icon - noun_avalanche warning_1471129

Skredfare

Vurder skredfare og unngå skredterreng. Vær oppmerksom på terrengfeller og skavler.

Vanskelighetsgrad
Lengde
Teknisk krevende
Terrengkompleksitet

01

Bødalsseter

Den korteste og mest brukte ruten for bestigning av Lodalskåpa er fra Bødalsseter opp Brattebakken. Herfra tar en inn på breen og går over Veslekåpa til innsteget.

02

Josten på langs

Mange benytter muligheten til å bestige Lodalskåpa som avstikker under Josten på langs dersom været byr seg fra en bedre side.

03

Tindefjellsryggen

Tindefjellsryggen fra Skåla er en spennede variant som er mer teknisk krevende. En må da ta seg opp breen Hanken, for så å gjøre en rapell ned fra sørøstryggen. En runder så sør- og vestsiden til innsteget.

Denne siden er  ment for å gi inspirasjon, informasjon og forslag til turer, men er ikke en fører eller ment for å være en turplanlegger. Informasjonen her bør derfor ikke benyttes deretter. Omtalte ruter og forhold i terrenget kan endres fra år til år og derfor utgjøre en fare. Søk derfor alltid oppdatert informasjon. Når en ferdes i nye,  ukjente og utsatte områder blir turopplevelsen ofte bedre ved å benytte seg av en lokalkjent og sertifisert tindeveileder. Velg tur etter evne og inneha kompetanse som turen krever.

Bildegalleri

Turartikler

Breruta – på ski over Tindefjellryggen

| |

Folk har ferdes over Jostedalsbreen til alle tider og en av de viktigste ferdselsveiene gikk mellom Stryn og Jostedalen. Den såkalte Breruten har de seneste årene gjenoppstått som en alpin skitur over Tindefjellryggen og Jostedalsbreen. Fra toppen av Skåla følger ruten Tindefjellsryggen til Lodalskåpa, fra hvor en krysser Jostedalsbreen og renner ned i Jostedalen. Ruten er en flott alpin høyfjellrute der en går blant landets mest spektakulære brelandskap og samtidig får besteget to 2.000-meter topper. Breruten over Tindefjellsryggen og Jostedalsbreen mellom Loen og Fåbergstølen var nok ikke den primære ruten som ble valgt da Stryninger og Jostedøler tok veien over […]

Skitur Loen rundt

| |

Den alpine skituren Loen rundt er en rute i et mektig landskap med spektakulære brefall og stupbratte fjellsider. En følger fjellryggene som strekker seg rundt Lovatnet i en høyde på stort sett mellom 1.600 – 1.900 meter og legger turen innom Jostedalsbreen og Lodalskåpa. Første del av turen følger den klassiske Breruta langs med Tindefjella mellom Skåla og Lodalskåpa, mens den siste delen følger den mindre gåtte fjellryggen fra Kjelkevarden til Meleinsnibba over Ramnefjellsbreen. Bli med på en eventyrlig tur på 90 km og 6500 høydemeter i et imponerende terreng mellom langstrakte fjellrygger, høye tinder, stupbratte fjellsider og med masse […]

Jostedalsbreen på langs – vårens flotteste skitur

|

Turen over den 60 km lange Jostedalsbreen er et rent natureventyr og den komplette skitur. Underveis vil en kunne oppleve dramatiske brefall, bratte fjellsider, langstrakt breplatå, høye topper, vakre utsiktspunkt og alt vær Jostedalsbreen har å by på. Josten på langs er blitt en turklassiker som handler om å gå fastlands Europas største isbre fra nord til sør. Det langstrakte breplatået til Jostedalsbreen strekker seg hele 60 km. Her ser vi sørover fra Lodalskåpa. Jostedalsbreen har blitt en av de store vårklassikerne blant skiturer. Det er en tung tur som normalt tar tre dager der mat og turutstyr må bæres […]

Til topps på Lodalskåpa – Vestlandsdronningen

| | |

Lodalskåpa er det karakteristiske fjellet en ser stikker opp som en hatt fra Jostedalsbreen. Fjellet er en av to 2.000 meters topper på selve breplatået. I klarvær er utsikten fra Lodalskåpa helt formidabel og  det er ikke for uten grunn at fjellet også blir kalt Vestlandsdronningen. Turen er lang  med kryssing av bre og et kort klyveparti under den bratteste delen av oppstigningen mot toppen. Vi tok den uforglemmelige turen til Lodalskåpa som en avstikker under turen Jostedalsbreen på langs. En bestigning av Lodalskåpa hører med. Den er lett gjenkjennelig fra mange fjellområder, Lodalskåpa. Fra det nok så flate breplatået […]