Search

Blånipa i Flora

Utsikt fra Blånipa (1.021 moh) i Flora.

Vi befinner oss ytterst vest i Sunnfjord, nærmere bestemt i Flora. Her finner en et øyrike med fjell og klipper som grenser ut i Stadthavet. Det er et hav av flotte turmuligheter og mange av fjellene her er godt egnet for stiløping. Inne i Eikefjorden ligger fjellet Blånipa, som strekker seg hele 1.021 moh. Det er en solid høyde til å ligge så langt ut mot havet. Og nettopp høyden gjør at en får flott utsikt mot øyriket vestover mot Florø, samt ut i havgapet. 

Flora kommune ligger ytterst i havgapet og har en hel rekke øyer og fjell som byr på flotte turmuligheter. Flere av fjellene strekker seg over 1.000 moh og har derfor flott utsikt.  Her er et hav av mulige turer og mange har flotte stier som også egner seg godt til stiløping. Blånipa (1.021 moh) innerst i Eikefjorden er en slik topp. Her er utsikten flott ut mot øyriket og havet i vest. Særlig flott er det på sene sommerkvelden, når en kan se solen gå ned ute i havgapet.

Turen opp til toppen av Blånipa er en enkel og godt tilrettelagt tur. Vi starter turen fra Eikefjorden ved Hovland. Her går det traktor vei fra både vest og østsiden av tunnellen oppover mot Hovlandstølane. Fra Hovlandstølane er de fin utsikt ned mot Eikefjorden. Herfra går det en godt merket sti videre mot Nipevatnet på 702 moh. Dette vannet er demmet opp fra gammelt av og her begynner utsikten virkelig å ta seg flott ut også vestover. Her er det skiltet og merket videre mot Blånipa.

Fra Blånipa er det flott utsikt - særlig vestover mot Førde og Nordsjøen.
Toppen av Blånipa (1.021 moh) i Flora.

Ved Nipevatnet ser en ryggen til Blånipa og den steile fjellsiden som stien opp mot toppen følger oppover. Det er godt merket sti også opp fjellsiden og det er uproblematisk å ta seg opp på ryggen. Vel oppe på ryggen er det fjell og stein, slik at siste delen mot toppen er merket med oppsatte varder. På toppen er det reist en større flott varde og utsikten er helt fenomenal.

 

Særlig vestover er utsikten flott ut mot havet og alle fjellryggene og øyene som strekker seg vestover. Helt ute i havgapet ser vi mot Florø og Kinn. En skal visst nok kunne skimte oljefelt lenger ute på værer med svært klart vær. Østover ser en inn mot Jostedalsebreen, Myklebustbreen med Snønipa og fjellene rundt Jølstravatnet.

Det er flott utsikt fra Blånipa ut mot Florø og havet.
Ryggen til Blånipa i Florø med Nipevatnet.

I nordøst ser vi mot Ålfotbreen. Breene Blåbreen, Ålfotbreen og Gjegnalundsbreen utgjør til sammen de vestligste breene vi har i landet og ligger i den delen av landet med mest nedbør per år.

Blånipa og også Blåfjellet er navn som går igjen på mange topper i området her i Fjordane. Blånipa ved Eikefjorden er en enkel tur som en også kan nå fra  flere sider enn beskrevet her. På grunn av de gode stiene og traktorveiene i området, samt den nakne fjellryggen - er toppen også godt egnet til stiløping.

Blånipa midt i bildet sett fra luften over Florø.

BLÅNIPA I FLORA

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Blånipa

1.021 moh.

61°37′09″N 05°28′48″Ø

Flora, Sogn og Fjordane, Norge

2.6K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close