Search

På stier langs Lomseggje

Utsikt fra Lomseggen.

Lomseggen er en vakker rygg som starter i Lom og deler Sjåk og Otta fra Bøverdalen. Turen er lettgått på god og merket sti og gir en flott utsikt ut Ottadalen og over det blå-grønne Ottavassdraget. Området rundt Lom er godt skjermet for dårlig vær og nedbør. Lomseggen kan ofte by på fint vær når gråværet herjer inne i Jotunheimen.

Lomseggen ser bratt ut fra sentrum av Lom, men er en enkel og godt tilrettelagt tur med god merking. Det er en svært populær tur, som kan gjøres som en rundtur. En starter turen gjerne i sentrum av Lom og tar seg opp til Lomseggstigen som følger ryggen opp langs forsiden. Det er god sti og en går først gjennom tett skog inntil en kommer opp over tregrensen på 800 moh. Her åpner utsikten seg mot Ottadalen. Stien er tidvis bratt og en vil fort få opp pulsen, men ruten er ikke eksponert.

Etter vel 3 km og på omtrent 1.100 moh kommer en til Kvilarsteinen, en stein som ligger som en utstikker og er et flott poseringspunkt for de vakreste fotomotiv.

Fra Kvilarsteinen er det kort vei opp til stien kommer opp på selve eggen. Vel oppe på eggen kan det anbefales å gå eggen noe østover for å få en fantastisk utsikt ned mot Lom og østover Ottadalen.

Før en fotsetter opp mot og over selve Lomseggen (1.289 moh) kan turen forlenges ved å først gå en ekstra kilometer opp til Eggjapiken (1.524 moh). Har en virkelig lyst til å gjøre turen om til en lengre dagstur kan en herfra fortsette de neste 7 km opp mot 2.000-meter toppen Storivile. (2.068 moh). 2.000-meter toppene her øst i Breheimen er runde høer uten noen særlig alpin karakter, men breene blir flere og større jo lenger vest en kommer i nasjonalparken.

Kvilarsteinen med utsikt mot Sjåk.

Fra Eggjapiken tar vi oss ned igjen mot Lomseggen, en rygg som er vardet og har fin utsikt ned mot Bøverdalen. Fra Lomseggen ser vi rett inn i den nordlige delen av Jotunheimen med Glittertinden og Galdhøpiggen. Fra Lomseggen skal vi nå ta oss ned på sørsiden  av Lomseggen, på en sti som er nok så flott og spektakulær. Først følger vi varding og sti 1.3 km mot Smith-hytten, en steinhytte som ligger i fjellsiden på 1.100 moh. Hytten er opprinnelig en gammel fangst- og gjeterbu, som har vært gjennom flere restaureringer - senest i 2012. Hytten har fått navnet etter kunsteren Frithjof Smith, som benyttet hytten som malerbolig ved flere anledninger.

Fra Smith-hytten fortsetter stien videre nedover mot Lom i et nok så vakkert og bratt terreng. Stien videre er fin og morsom, og enkelt steder er det bratt ned mot Bøverdalen. En følger stien ned mot Lom - ruten er godt merket. På 900 moh kommer en under tregrensen igjen.

En bruker normalt 5 timer på å gå Lomseggen med Eggjapiken.

Selve Lomseggen 1.289 moh.
Smith-hytten like oppunder Lomseggen.

Om været er dårlig i Jotunheimen med nedbør og vind, er sanynligheten stor for å være heldigere i området rundt Lom. Klimaet her er tørt og området er bedre skjermet for nedbør og vind fra vestsiden av fjellene. I 1911 ble norgesrekorden for minst nedbør i løpet av et år satt i Lom, med kun 133 mm - en rekord som fremdeles står. Lomseggen kan derfor være et mulig turtips dersom været i Jotunheimen er ruskete med mye nedbør.

Lomseggen ligger i Breheimen nasjonalpark, et området som ble vernet som nasjonalpark i 2009. Området strekker seg over 1961 km2, fra Jostedalen i vest og til nettopp Lom i øst. Når en går Lomseggstigen går en inn i den østligste delen av nasjonalparken. Midt i nasjonalparken finner en Hestbreapiggan, som utgjør det høyeste fjellmassivet i Breheimen - med Nørdre Hestbreabiggen (2.072 moh) som den høyeste.

 

EGGJAPIKEN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Eggjapiken

1.524 moh

61°83′24″N 08°44′70″

Lom, Innlandet, Norge

2.5K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close