Search

Topptur på ski på Strynefjellet

Nedkjøring fra Langvasseggi på Strynefjellet.

Strynefjellet er fjellet mellom Stryn i vest og Sjåk i øst, med sin flotte plassering nord for Jostedalsbreen og Breheimen. Fjellovergangens høye beliggenhet muliggjør toppturer på ski til langt ut i sommermånedene. Vi parkerte bilen på det høyeste punktet (943 moh) på fjellovergangen ved foten av Oppljosegga i avkjøringen til den vinterstengte veien mot Geiranger. Herfra gikk vi en topptur på ski til toppen av Langvasseggi (1.651 moh), med fin utsikt over Strynefjellet og inn i Breheimen.

Når snøen begynner å forsvinne i lavlandet er Strynefjellet et fint utgangspunkt for toppturer der en kan starte turen med ski på beina. Her er det snø til langt ut på sommeren.

Gamle strynefjellsveien er ennå stengt og det er frem deles en stund til Stryn Sommerskisenter åpner. Derimot ligger det mange fine toppturer langs den helårsåpne fjellovergangen over Strynefjellet. Denne gangen tar vi utgangspunkt i en topptur fra det høyeste punktet på fjellovergangen, på østsiden av tunellen gjennom Oppljosegga.

Strynefjellet et området mellom der de spisse Sunnmørsalpene møter Breheimen. Toppene er ikke like spisse som tindene i Sunnmøre, men strekker seg høyere. Her finner vi snøfylte fjell med fin utsikt inn i den vakre og dramatiske Breheimen og den nordlige delen av Jostedalsbreen.

Oppljosegga (1.540 moh) tar vår oppmerksomhet, der vi parkerer ved avkjøringen til Geiranger, og ser mest attraktiv ut. Det er en fin tur og toppen er enkel å bestige fra baksiden, men Langvasseggi er en høyere topp med flottere utsikt. Langvasseggi ser snill ut fra vårt utgangspunkt og det er den. Men likevel får en lang og fin nedkjøring fra eggen uten å måtte bekymre oss for skredfare på en dag der skredfaren er svært stor.

Vi følger sørsiden opp langs Oppljosegga og kommer inn i et vakkert dalføre der Oppljosvatnet fanger vår oppmerksomhet. Herfra fortsetter vi turen opp til ryggens topp  vest på Langvasseggi (1.651 moh).

På toppen har vi flott utsikt ned i Videdalen der den gamle, men nå vinterstengte Stryneveien går. Her ligger også Strynefjellet Sommerskisenter.

Toppen av Langvasseggi på Strynefjellet.

Fra varden på toppen er det flott utsikt inn i Breheimen. Det er fin utsikt bort til toppen Nuken (1.832 moh) som er en topp en gjerne går fra sommerskisenteret. Vi ser også inn mot tindene, nibbene og breene som markerer den nordlige starten på Jostedalsbreen. Vest og Nordover ser vi mot Stryn og Strynefjellet´s mange topper og tinder.

Nedkjøringen starter slakt over eggen før det blir noe brattere ned mot utgangspunktet vårt ved foten av Oppljosegga. Det blir aldri veldig bratt, men en kan kjøre uavbrutt hele veien ned og det er morsom skikjøring ved fine forhold. Det er mange fine muligheter for toppturer i Stryn og fra Strynefjellet er det snøsikkert med svært lang sesong.

Nedkjøring fra Langvasseggi på Strynefjellet.
Oppljosegga (1.540 moh) på Strynefjellet
På vei opp til Oppljosegga på Strynefjellet.
Oppljosegga sett fra Langvasseggi.
Langvasseggi på Strynefjellet er en lett tilgjenglig topptur.
Utsikt til Nuken på Strynefjellet fra Langvasseggi.
Fjellovergangen over Strynefjellet gjennom Breiddalen.

Langvasseggi, Strynefjellet

1.651 moh

61°58′42″N 07°23′56″Ø

Stryn, Sogn og Fjordane, Norge

Stryn med Jostedalsbreen i bakgrunnen.
4.9K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close