Search

Breithorn – den enkleste 4.000-meter toppen i Alpene

Storslagen utsikt fra toppen av Breithorn (4.164 moh) mot Monte Rosa.

Breithorn (4.164 moh) ligger i Pennine Alpene på grensen mellom Italia og den sørvestlige delen av Sveits. Toppen er regnet for å være den enkleste 4.000 meter toppen å bestige i Alpene med kort adkomst og det kan derfor være folksomt på toppen. Toppen ligger i et spektakulært alpint landskap, med utsikt til mange av Alpenes flotteste 4.000-meter topper - som Matterhorn.

Breithorn (4.164 moh) er den perfekte topp for dem som ønsker å bestige sin første 4.000-meter. Her får en kjenne på den tynne luften i høyden, det alpine terrenget med voldsomme oppsprukkene breer og ikke minste den fantastiske utsikten til mange av Alpenes mest spektakulære fjell. Breithorn traversen utgjør en fjellrygg som strekker seg fra den høyeste vest toppen, over sentral toppen (4.156 moh) til østtoppen Breithornzwillinge (4.138 moh). Vår plan er å bestige hoved - og vesttoppen på ski opp normalruten og starter det hele fra heisanlegget i den Italienske alpelandsbyen Breuil-Cervinia.

Etter å ha tatt 3 heiser er vi raskt oppe 3.479 moh, ved hytten på Testa Grigia. Herfra fester vi fellene til skiene og starter på en stigning som følger skiløypene ned fra Klein Matterhorn (3.883 moh) til vi kommer opp på breplatået Breithornplateau. Om en starter turen fra Zermatt unngår en også denne stigningen, da skiheisen går helt opp til Klein Matterhorn. Fra breplatået ser vi hele Breithorntraversen og selve Breithorn med den sørlige flanken som normalruten følger opp. Den enkle tilgangen resulterer selvfølgelig ut i en massiv trafikk mot toppen og på selve toppryggen kan det til tider bli svært folksomt.

Breithorn (4.134 moh) sett fra Breithornplatået.
Breithorn traversen sett fra Pollux (4.089 moh).

Bestigningen av Breithorn er forholdsvis enkel, men vær oppmerksom på at en går i et breområde med store sprekker, slik at breutstyr og evne til å kunne håndtere redning på bre er påkrevd. Fra toppen av ryggen er forholdene noe annerledes mot nord. Her er det bratte stup og spektakulære brefall. Fra toppen er en fantastisk flott utsikt over mange av Alpenes flotteste fjell. Matterhorn's vakre sør- og østside (4.478 moh) i vest er et fjell en vil ha utsikt mot på store deler av turen. Østover ser en fortsettelsen av Breithorntraversen og Monte Rosa massivet (4.554 moh).

Selve traversen er en klassiker og skal være en morsom rute med flere artige utfordringer. Vi spenner skiene fast og setter utfor flanken som vi kom opp, gjennom Breithornpasset. Her renner vi videre inn på breen Grande Ghiacciaio di Verra, som stedvis er svært oppsprukket. Vi traverserer breen langs med Breithorntraversen i retning Pollox, fra hvor vi kjører ned breen mot den betjente turisthytten Rifugio Guide della Val d’Ayas. Hytten ligger spektakulært til på en fjellhylle helt inn til breen på 3.420 moh. Her er en fantastisk utsikt over breen like under oss og dalføret Val de Véraz.

Storslagen utsikt fra toppen av Breithorn (4.164 moh) mot Monte Rosa.

Breithorn ble første gang besteget av franskmannen Henry Mainard sammen med guiden Joseph-Marie Couttet i 1813 og var en av de første bestigningene av Alpenes høyeste fjell. Bestigningen ble nevnt i en av de større franske avisene, Le Moniteur Universel, men prestasjonen ble fort glemt. En trodde derfor lenge at det var en bestigning dokumentert i Alpine Journal av en engelskmann som var den første bestigningen av Breithorn.

Traversen ble i sin helhet klatret for første gang 16. august 1884 av Ulrich Almer, Aloys Pollinger og John Stafford Anderson.

 

Soloppgang fra turisthytten Refugio Guide d'Ayas.

BREITHORN PÅ SKI - fra Testa Grigia til Refugio Guide d'Ayas

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Breithorn

4.164 moh.

46°14′35″N 7°83′00″Ø

Visp District, Valais, Sveits

2.2K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close