Search

Til toppen av Dolomittene – Marmolada

Utsikten fra vestryggen opp Marmolada, høyeste fjellet i Dolomittene.

Marmolada går under kallenavnet "Dronningen av Dolomittene". Fjellmassivet er det høyeste i Dolomittene og Punta Penia er den høyeste toppen med sine 3.343 moh. Det er flere ruter mot toppen, men den desidert flotteste er å følge vestryggen mot toppen. Her er det etablert en Via Ferrata rute, som er av de mer alpine. Via Ferrata Marmolada er en av de store klassikerne i Dolomittene.

Dolomittene er et område i den østlige delen av Alpene i Syd Tirol bestående av nok så karakteristiske fjell. Området består av flere fjellmassiv der en ofte ser sirkulære fjellplatåer omgitt av stupbratte vegger i nedre del og høye fjelltårn øverst. Kontrasten mellom de kalkhvite fjellene og de grønne dalene er et svært så vakkert syn. Det er ikke foruten grunn at området ble tatt inn på UNESCOS verdensarv liste i 2008.

De høyeste fjellene i Dolomittene finner vi i fjellkjeden Marmolada, hvor Punta Penia er høyest med sine 3.343 moh. Like under Punta Penia finner vi også den eneste gjenværende isbreen i Dolomittene - Marmolada breen. Normalruten og korteste vei til toppen av Punta Penia får opp breen. En noe mer spektakulær rute er omveien over vestryggen, som også er en flott Via Ferrata rute.

Vår lille alpine bestigning i Dolomittene til Punta Penia starter ved innsjøen Lago di Media i Fedaia passet. Herfra er det tilrettelagt med en taubane som tar oss opp til turisthytten Rifugio Pia dei Fiacconi, like under Marmolada breen. Fra turisthytten ser vi opp mot Punta Penia, Marmolada breen og vestryggen opp mot toppen - altså store deler av ruten vi skal gå. Herfra starter vi å gå mot hvor Via Ferrata ruten starter.

Det tar i underkant av en time å gå til innsteget på Via Ferrata-ruten. Vi tar oss først noe ned et moreneområde som bærer bærer preg av at breene en gang var betydelig større i dette området. Vi runder den nordligste foten av Punta Penia før vi kommer inn på en mindre bre som tar oss opp siste strekket til innsteget Forcella de la Marmolada.

Punta Penia (3.343 moh) er den høyeste toppen i fjellmassivet Marmolada og i Dolomittene.

Fra Forcella de la Marmolada, som ligger på bandet mellom Punta Penia og Gran Vernel, starter det som er en forholdsvis lang og svært morsom Via Ferrata opp vestryggen til Punta Penia. Første delen går ruten opp en bratt fjellside hvor det flere steder er satt opp stiger og håndtak. Utsikten er helt fantastisk nordover hvor vi ser flere flotte fjellmassiv som har den typiske formasjonen for Dolomittene, samt det flotte miksen av grønt og fjell.

Via Ferrata ruten er godt vedlikeholdt og er ikke krevende, men ruten har flere luftige partier og det er en fordel å like høyden og luftige passasjer.

Etter å ha gått i nordsiden første delen av turen kommer vi omsider opp på selve vestryggen og vi får utsikten også sør over. Videre mot toppen er det nå mer eksponert på både nord og sørsiden av ryggen. Via Ferrata ruten avslutter når vi kommer til et større snøfelt på toppen som vi følger helt opp til Punta Penia og til det store jernkorset som er montert på toppen. Her møter vi betydelig flere folk som har gått opp normalruten over breen.

Den betjente turisthytten på toppen, Capanna Penia, serverer drikke og bakevarer. Utsikten fra toppen er formidabel, hvor fra en ser store deler av Dolomittene.

 

Ghiacciaio della Marmolada er den siste gjenværende bre i Dolomittene og ligger i fjellmassivet Marmolada.
Den betjente turisthytten Capanna Penia på toppen av Marmolada og Punta Penia (3.343 moh).

Fra toppen av Punta Penia stuper det bratt ned mot sør. Sørveggen er et populært klatrefelt med flere klassikere og populære ruter.

Returen  fra Punta Penia går ned normalruten. Først ned et snøfelt mot en rygg der en må bratt ned mot breen. Dette partiet er sikret med en kortere Via Ferrata  rute. Det kan være travelt her, da en møter på folk som er på vei opp. Vel nede på breen må stegjern og isøkser frem. Breen har flere sprekkområder midt på, som må rundes.

Den første bestigningen av Punta Penia og det høyeste fjellet i Dolomittene, Punta Penia, skjedde 28. september 1864. Klatreren og pioneeren Paul Grohmann nådde toppen via normalruten opp breen sammen med guidene Angelo Dimai og Fulgenzio Dimai.

Normalruten går opp isbreen, som er den største og siste i Dolomittene. En regner med at Marmolada breen vil være forsvunnet innen 10- 15 år, dersom smeltingen fortsetter i nåværende tempo.

Via Ferrataruten opp vestryggen til Marmolada og Punta Penia (3.343 moh).
Vestryggen opp Marmolada har en utrolig utsikt i alle retninger.

MARMOLADAS VESTRYGG TIL PUNTA PENIA

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE
Via Ferrata rute
Via Ferrata rute
Isøks anbefales
Stegjern anbefales

Punta Penia

3.343 moh

46°26′04″N 11°50′58″Ø

Trento, Belluno, Italia

2.1K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close