Search

På ski til Rundemanen – magisk fjelltur i Bergen

Flott kveldsstemning på Rundemanen, med utsikt vestover mot Sentrum, Askøy, Sotra og Nordsjøen.

På ski til Rundemanen

Magisk fjelltur i Bergen

Bergen by er omgitt av fjell og fjord, mange bynære turområder med andre ord. Byen er kjent for å ligge mellom De syv fjell og disse toppene har flott utsikt over sentrum, fjorder, øyer og havet. Et av dem er Runemanen (568 moh), som er en del av fjellormådet der en også finner Fløyen og Ulriken (643 moh). Det er vinter og snøen har lagt seg i høyden. Fra den øvre stasjonen på Fløybanen er det mulig å gå på ski til toppen av Rundemanen, for å se den magiske vintersolen forsvinne i havet.

Vinterkveld på Rundemanen. Utsikt mot Ulriken. Turen fra Rundemanen over Vidden til Ulriken er en populær tur.

Selv mange av storbyene i Norge byr på flotte naturopplevelser og Bergen er en av disse. Bergen er omringet av fjell på alle kanter og det er mange fler enn 7 av dem. Den mest kjente turen er turen over vidden, fra Fløyen til Ulriken (643 moh) - via Storfjellet (662 moh).

På denne ruten går turen også innom Rundemanen (658 moh), en topp med flott utsikt.

Vi starter turen til Rundemanen fra Haukeland sykehus, der vi følger veien opp mot Starefossen og over på sti mot Fløyen. Herfra tar vi av mot Skomakerdiket og Brushytten, et kjent pausested for de fleste Bergensere.

Det er vinter og kveldsskumring når vi går turen mot Rundemanen. Brushytten er stengt, så her blir ikke noe pausestopp i dag. Det er godt med snø i byfjellene denne vinterens, så det er fine skiforhold og mulighet til å gå hele turen over Vidden på ski mellom Fløyen og Ulriken. Fra Brushytten følger vi veien oppover fjellsiden til Blåmanen mot Rundemanen. Her er flott utsikt i vinter-skumringen, noe som skaper en helt magisk steming.

På toppen av Rundemanen står en mast på 106 meter. Toppen er skult for storparten av Bergen-sentrum, men for en utsikt vestover mot Askøy og Sotra. I det mørket stadig faller på ser vi også lysene fra platformer og supplybåter på Troll-feltet ute i havgapet.

Grusveien opp mot toppen av Rundemanen.

Herfra for en også god oversikt over den resterende ruten over vidden til Ulriken. I retning sør lyses masten på Ulriken opp i ulike farger. Mot sør-vest ser vi Blåmanen og Løvstakken, to andre populære turmål.

Det er en kald kveld på byfjellene i Bergen, men det er likvel verdt å ta seg tid til å nyte den vakre solnedgangen, som skaper denne magiske kveldstemingen på Bergens tak.

Vi følger samme veien ned mot Fløyen og Bergen sentrum denne kvelden. Det finnes mange alternative veier videre. En kan gå videre nordover mot Eidsvågfjellet og ta turen ned via Storvatnet og de berømte trappetrinnene til Stoltzekleiven eller Munkebotn. En kan gå over Rundemanen og ned mot Svartediket, eller følge den noe lengre ruten over "Vidden" og Storfjellet til Ulriken. Ruten er vardet.

Turen opp til Rundemanen er en flott og enkel tur som fra Fløyen går hele veien går på gruslagt vei.

Flott kveldsstemning på Rundemanen, med utsikt vestover mot Sentrum, Askøy, Sotra og Nordsjøen.
Toppvarden på Rundemanen (568 moh). Her er også reist en mast på 106 m.
Radiomasten fra 1990 som er reist på toppen av Rundemanen er 106 m høy.
Ulriken sett fra Brushytten, som en passerer på veien opp til Rundemanen.
If you're looking for a sign, this is it.
Måneskinn over Blåmanen og Løvstakken.

Rundemanen

568 m.o.h.

60° 22′ 38″ N, 05° 23′ 13″ E

Bergen, Hordaland, Norge

1.3K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close