Search

Vallée Blanche på ski

Vallée Blanche med Mont Blanc du Tacul (4.248 moh) i bakgrunnen.

Vallée Blanche er navnet på breen like under den kjente toppen Aiguille du Midi i Mont Blanc-massivet. Det er også navnet på det som er en av verdens mest kjente frikjøringsruter på ski - den over 20 km lange ruten fra 3.842 moh og ned til sentrum av Chamonix. Det er ulike varianter av ruten med ulik vanskelighetsgrad, men alle går i et spektakulært alpint breområdet omgitt av spisse tinder, pinakler og Vest-Europas høyeste fjell. Til toppen av Aiguille du Midi kommer du, med det som i 1955 åpnet som verdens høyeste kabelbane, i løpet av bare 16 minutter.

Fjellet Aiguille du Midi ligger på 3.842 moh og er startpunktet for normalruten til den kjente frikjøringsruten på ski - Vallée Blanche. Opp hit kommer en raskt opp med to kabelbaner som går fra sentrum av Chamonix til toppen av Aiguille du Midi. På få minutter er en oppe i høyden av Mont Blanc-massivet og har tilgang til et fantastisk alpint fjellområde omgitt av kvasse tinderygger, spektakulære breer og Vest-Europas høyeste fjell. Selve toppen av Mont Blanc (4.810 moh) er godt synlig fra toppen der turen ned Vallée Blanch starter.

Det er gjerne folksomt på kabelbanen opp til Aiguille du Midi om morgenen. Vallée Blanche er en populær skikjøringsrute, som avhengig av rutevalg ikke trenger å være særlig vanskelig. Det blir ofte kø ned den smale ryggen fra Aiguille du Midi, hvor en bærer skiene på ryggen et stykke før en kommer ned på en fjellrygg over breen Vallée Blanche. Her kan en gjøre flere valg - enten kjøre den 23 km lange normalruten, som aldri blir særlig bratt, kjøre ned bresprekkene til Vallée Blanche gjennom Vraie-ruten eller kjøre den litt brattere ruten Gran Envers du Plan.

Normalruten ned Vallée Blanche blir aldri noe særlig bratt eller vanskelig, men er omtrent 20 km lang. Den starter over Vallée Blanche, langs med fjellryggen Arêtes des Cosmiqes og runder nunataker Gros Rognon (3.536 moh) før den følger Glacier du Gégant ned mot bunnen av Valle Blanche - hvor en møter ruten Vraie og Grand Envers du Plan ved brefallet Séracs du Géant.

Etter å ha kommet ut av køen ned nordøstryggen fra Aiguille du Midi velger vi å kjøre den noe brattere ruten Grand Envers. Her er vi alene og har morsom skikjøring med særlig flott utsikt ned mot ruten som går gjennom sprekkene i breen Vallée Blanche - Vraie ruten. Vi stopper gjentatte ganger på vei nedover for å betrakte det fantastiske alpine landskapet med spektakulære breer og alpine tinder som strekker seg over 4.000 moh. Vi passerer flere dype og imponerende sprekker i isen. En lokalkjent guide leder oss trygt ned bresidene til en hytte som ligger i fjellsiden like under Capucin du Requin (3.040 moh)- kalt Refuge du Requin. Her er det flott utsikt mot den oppsprukne breisen Séracs du Géant og et utmerket sted for en liten matbit.

Nunataket Gros Rognon (3.541 mot) deler Clacier du Géant og Vallée Blanche. Aiguille du Midi (3.842 moh) bak.
Vallée Blanche med Midi-Plan ryggtraversen og Aiguille du Plan (3.673 moh) bak.

Bresprekkene i Mont Blanc-massivet skal ikke undervurderes, da de langt dypere enn hva vi normal er vant med i toppturområder med breer i Norge. 400 meter dype sprekker som strekker seg langs med fjellet og redninger av fall på 80 meter er blitt gjort på Vallée Blanche. Flere steder på skiruten kommer en tett innpå spektakulære åpne bresprekker, særlig om en velger "Varier" ruten av Vallée Blanch, som går gjennom et flott sprekkområde på selve breen La Vallée Blanch - nord for Gros rognon (3.536 moh).

Fra Refuge du Requin endrer skikjøringen noe karakter, da det blir slakere og det blir raskt mere folksomt. Vi kjører flere smale passasjer mellom sprekker i bunnen av Glacier du Géant før vi setter utfor et lengre slakkere strekk utfor Glacier du Tacul. Vi skal nå ta oss gjennom dalføret Vallée Blanche, som forøvrig betyr "den hvite dal". Her er vi omgitt av flere kjente alpine fjell, som for eksempel Aigulle Verte (4.128 moh) - et fjell som av lokale må være besteget før en i det hele tatt får lov å kalle seg en fjellklatrer.

Vi kommer nå inn på den siste delen av breen - den langstrakte Mer de Glace. Breen har trukket seg kraftig tilbake de siste årene og mister mange meter i høyde hvert år. En regner med at store deler av Mer de Glace snart vil være borte om tilbaketrekkingen fortsetter i samme tempo. I dette området må en være oppmerksom på store steiner som stikker opp av snøen og som er ført med breen. I bunnen av Mer de Glace må en ta et valg som avhenger av snøforholdene nedover mot Chamonix. Er det sent på sesongen og lite snø vil en avslutte turen her og ta seg opp mot endestasjonen le Montenvers (1.909 moh) til togbanen Train du Montenvers.

For vår del er snøforholdene svært gode og det er tidlig på vinteren. Vi tar oss i stedet opp mot hytten Hôtellerie. Dette innebærer 15 minutter gange med skiene på ryggen. Herfra fortsetter skikjøringen på en vei helt ned mot sentrum av Chamonix. Deler av veien er oppkjørt og har en del grus, som gjør at enkelte partier må passeres uten ski. I nedre del kommer en inn i bakkene til skianlegget og turen ender like ved togstasjonen i Chamonix. 17 km og 2.771 høydemeter er kjørt ned. Medregnet kabelbanene, på og av med utstyr, samt mange pauser, bruker en i underkant av 4 timer.

Nedre delen av skiruten Vallée Blanche - her ser vi deler av Mer de Glace.
Glacier du Géant med Dent du Géant (4.013 moh) bak er noe av omgivelsene på Vallée Blanche.

Vallée Blanche er en skitur som går over breer med svære sprekkområder og fare for isras. Isblokker kan rase fra den oppsprukkenes delen av breen og de spektakulære istårnene og komme rasende nedover fjellsiden, særlig på dager med mye varme fra sollyset. I tillegg er flere av Vallée Blanche rutene skredutsatt. Det er derfor normalt og anbefales å benytte en lokalkjent og sertifisert tindevegleder, selv om gruppen er trent i ferdsel og redning på bre. En lokalkjent tindevegleder kjenner forholdene på breen og vet hvilke potensielle farer som finnes. Samtidig vil en guide finne den beste veien ned i forhold til deltakernes forutsetninger og ønsker. UIAGM / IFMGA sertifiserte tindevegledere er enkelt å få tak i på forholdsvis kort varsel og koster normal €400 for en gruppe.

I tillegg til normalt toppturutstyr trengs redningsutstyr for ferdsel på bre. En kjører Vallée Blanche iført sittesele med låsekarabiner i sentralløkken, mens guiden har med tau og redningssett med iskrue, snøanker, Micro Traxion taubrems, tauklemme og slynger. Det anbefales å benytte stegjern ned ryggen fra Aigulle du Midi, da denne kan være isete om morgenen.

De fleste velger å starte skikjøringen fra Aiguille du Midi, men Vallée Blanche kan også kjøres fra den italienske siden. Den helt nye Skylift-kabelbanen fra Entrèves tar deg til toppen av Pointe Helbronner (3.462 moh) og hytten Refuges Torino. Her er det ofte mindre folk og uten kø. En starter da skikjøringen ned Glacier du Géant og kommer inn på normalruten Vallée Blanche.

Turisthytten Enverse dés Aigulles ligger fint til med utsikt mot det flotte brefallet Tacull breen.

VALLÉE BLANCHE PÅ SKI - GRAND ENVERS DU PLAN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Aiguille du Midi

3.842 moh.

45°52′44″N06°53′16″Ø

Chamonix, Rhône-Alpes, Frankrike

3K Views
Write a response

Legg igjen en kommentar

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close