Search

Fra Lofthus til kanten av Hardangervidda

Lofthus i Sørfjorden sett fra Vardanuten. Fra Hardangervidda platået renner noen spektakulære fossefall; Bjørnabykset og Skrikjo.

Fjellene rundt Kinsarik og Lofthus har blitt populære turmål og det er ikke uten grunn. Dronningstien, munketrapper, Hardangervidda, luftige stup, spektakulære fossefall og panoramautsikt over Sørfjorden, Folgefonna og andre fjell i Hardanger er bare noe av det du kan få med deg på en spennende rundtur høyt over fruktbygda Lofthus.

Sørfjorden, fjorden som splitter Hardangervidda fra Folgefonna, tiltrekker seg mange fotturister sommerstid. De bratte fjellsidene med Folgefonnas brefall hengende utover stupkanten er et mektig skue. Det er ikke rart at mange finner veien inn hit for å gå i fjellet og det er mer enn bare Trolltunga og Folgefonna som lokker.

I fruktbygda Lofthus har en Hardangervidda hengende 1.000 meter overe seg. Fra høyfjellsplatået stuper de spektakulære fossefallene Rjukande og Skrikjo ned i Elvadalen. Stupkanten rundt dalen med elven Opo og fruktbygda er vårt turmål. En rundtur som byr på mange opplevelser i tillegg til fossefallene. På vår tur går vi innom flere luftige utsiktspunkt, opp de kjente Munketrappene, inn på den populære Dronningstien og hele veien har vi panoramautsikt over Sørfjorden og mot Folgefonnas nordlig del. Dette er en rundtur fra Lofthus til kanten av Hardangervidda.

Dronningstien er den desidert mest populære turstien i området ytterst i Sørfjorden og starter ved Kinsarvik for så å ende opp i Lofthus. Dronningstien har fått sitt navn etter at den fjellglade H.M. Dronning Sonja har hatt dette området som en av sine favoritturer. Stien er svært godt tilrettelagt og ble offisielt åpenet av Dronningen selv i juni 2013.

I juni 2018 var Dronningen nok en gang til stede. Denne gangen for å åpne en forlengelse av Dronningstien sørover langs med de spektakulære stupene over fossene Rjukande og Skrikjo. Byggingen av en hengebro over Rjukande oppe på selve Hardangervidda platået gjør denne spektakulære turen nå mulig. En utrolig flott, luftig og ny spennende rundtur ble dermed mulig. På seks timer og noen avstikkere får en med seg så mye spennende og mektig natur at det er fult ut forståelig hvorfor H.M. Dronning Sonja har dette på listen over sine favoritt turområder.

Utsikt fra Nosi (882 moh) mot Lofthus, Sørfjorden og Folgefonna.

Turen starter i sentrum av fruktbygda Lofthus, som ligger idyllisk til ved Sørfjorden i Hardanger. Bygden er kjent for sin dyrking av frukt, som moreller, epler og plommer. Av frukten produseres blant annet most og sider og her i sentrum av Lofthus finner en flere utsalg og serveringssteder hvor en bør avslutte denne rundturen med å ta seg en smak.

Fra sentrum følger vi en vei som går gjennom markene hvor frukten dyrkes. Turen er fin fra første start uten å være en kjedelig transport etappe. Etter å ha passert fruktmarkene starter vi på den brutale oppstigningen. I tett granskog følger vi en svært god sti bratt oppover mot Hovden (466 moh), et flott utsiktspunkt på turen som er verdt å ta en avstikker til. Herfra er den første flotte utsikten vi kommer til å få over Lofthus og Sørfjorden. Det er spektakulært allerede før vi er kommet halvveis opp i høyden.

Turen er godt merket videre. Vi fortsetter bratt oppover på god sti mot et nytt utsiktspunkt, Nosi (882 moh). Først videre opp gjennom granskog. Etterhvert kommer vi over tregrensen og inn på de kjente Munketrappene. Her møter vi turgåere som kommer den opprinnelige Dronningstien fra Kinsarvik. Landskapet har åpnet seg og vi ser lenger inn i Sørfjorden, fjellene rundt og ikke minst den nordlige delen av Folgefonna.

Munketrappene skal visstnok være opparbeidet av munker fra Lysekloster utenfor Bergen, som også hadde et tilholdssted her i Hardanger på 1300-tallet. De engelske cistercianarmunkene hadde kapell og drev overnattingssted for ferdselsfolk som skulle ta ser over vidden. Slepene over Hardangervidda var viktige ferdselsveier mellom øst og vest, samtidig som vidden var viktig i forbindelse med uttak av mat. Trappene vi går på i dag er oppgradert og såkalte sherpatrapper som vi finner igjen flere steder i området og også får glede av på nedstigningen lenger sør.

 

Rjukande og Bjørnebykset er et spektakulær fossefall fra fjellplatået Hardangervidda og ned mot Lofthus.
Fossefallet Skrikjo sett fra Nosi.

Langs med Munketrappene på 905 moh er det merket med Nosi. En må likevel gjøre en merket avstikker om en skal ta seg ut på det som faktisk er Nosi, en luftig markert klippe med en enorm utsikt over alt som en har like under seg. Fruktmarker, Lofthus og Sørfjorden. De færreste får merkelig nok med seg at det faktisk er en avstikker her, selv de som bare går turen til "Nosi".

Videre opp kommer en til stikrysset der en møter den såkalte og merkede Dronningstien til Kinsarvik. Her er det verdt å ta en ny avstikker ut mot stupene på vestsiden av fossefallet Rjukande. Rjukande er det øverste fossefallet til elven Opo. Her kan en stikke hodet ut over de enorme vannmengdene som faller ned smale og dype juv med en voldsom kraft. Det er utrolig å se hvordan fossene har gravd seg dypt ned i fjellet og særlig et fossefallet som har fått navnet Bjørnabykset. Opo renner over 1.162 m ned fra Oposjøvatnet på Hardangervidda, men da elven er delt opp av flere fossefall. Det sammenhengende fossefallet skal være på 580 m.

Vi er nå kommet vel opp på Hardangervidda platået, over 1.000 moh. Vi skal ikke lange biten inn på vidda før vi møter den nye hengebroen som gjør det mulig å krysse Rjukande. Vi går nå inn på den nye og sørlige delen av "Dronningstien" som tar oss langs de høye stupene bort til starten på fossefallet Skikjo. En bør ha god sikt å unngå å gå i tåke her. Stien er godt merket, men da stien er forholdsvis ny er ikke tråkket like tydelig. Det er mulig å gjøre flere avstikkere langs med stien til mektige og luftige utsiktspunkt. Nok en gang har en panoramautsikt, nå også inn mot Rjukande og Bjørnabykset.

Vi har nå fullført nesten hele turen langs stupkanten til fossefallet Skrikjo. Skrikjofossen har et uavbrutt fossefall på hele 260 meter og det totale fallet er på 455 m, hva gjør Skrikjo til vår 31. høyeste foss. Vannføringen i Srkikjo er mindre enn i Opo, så denne går normalt an å ta seg over uten bruk av bro. Ved stor vannføring må en muligens gå noe ut av stien og ta seg litt opp til etter at elven deler seg og hvor det er lagt ut stein som gjør det lettere å ta seg over.

Rjukandefossen og Bjørnabykset er fossefall av elven Opo.

Passeringen av Skrikjo gjør at vi kommer inn på den merkede turistforenings stien til den selvbetjente turisthytten Stavali. Vi tar inn på denne som vi følger nedover mot Lofthus. Denne delen av stien er igjen godt merket og nedre delen er tilrettelagt med Sherpa-trapper, noe som gjør at de 1.000 høydemetrene går fort unna. Plutselig er vi nede igjen i Lofthus og kan vandre mellom fruktmarkene igjen på vei til sentrum. Turen bør avsluttes på et av bygdens serveringssteder for Eplemost eller Sider - den selvsagte og perfekte avslutning på en storslått tur med mange opplevelser underveis i flotte Hardanger.

Normalt vil en bruke 6 timer på denne rundturen, hvorav 3 timer opp til Rjukande. Det er mulig å gjøre mange avstikkere under veis til Hovden, Nosi og Rjukande - hva gjør turen lenger. GPS spor for rundturen som inkluderer avstikkere er lagt ut under*. Rundturen er på vel 15 km med sammenlagt totalt 1.500 høydemeter.

Lofthus i Sørfjorden sett fra Vardanuten. Fra Hardangervidda platået renner noen spektakulære fossefall; Bjørnabykset og Skrikjo.

LOFTHUS, HOVDEN, NOSI, RJUKANDE, SKRIKJO, LOFTHUS

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Nosi

952 moh

60°19′21″N 06°41′53″Ø

Ullensvang, Vestland, Norge

*GPS spor er ment for å vise rute til bruk i en planleggingsfase og all bruk er helt på eget ansvar. Sporene kan fritt lastes ned, men må ikke benyttes til bruk for navigasjon i dårlig sikt.

3.3K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close