Romsdalen

Et eldrorado for tinderangling, klatring og toppturer på ski

Romsdalen er kjent for sine spisse tinder og loddrette fjellvegger. I området finner en kjente og luftige turer til fjell som Romsdalseggen, Trolltindene, Romsdalshornet, Kongen, Dronningen og Bispen. Vinterstid reiser toppturentusiastene til Romsdalen for å bestige Kyrkjetaket og Blånebba på ski.

Gjennom Romsdalen renner elven Rauma med høye fjell og stupbratte fjellsider på begge sider. Europas høyeste loddrette fjellvegg, Trollveggen, ligger her langs Rauma. Trollveggen har en 1.000 meter høy loddrett fjellvegg og fra bunnen av dalen til toppen av Trollryggen er det 1.700 høydemedre. Om ikke det var nok har deler av fjellveggen et heng som strekker seg 50 meter utover veggen.

Det er fult mulig å ta seg til Trollryggen for å betrakte veggen fra oversiden.

Den mest gåtte turen i Romsdalen er ryggtraversen over Romsdalseggen. Den er også fin, men eksponert, å følge vinterstid på ski, med skikjøring ned fra Blånebba.

Fra Blånebba har en god utsikt mot nabofjellet Romsdalstinden, som er et fjell som må klatres for å komme til toppen.

Vinjetindan er også et imponerende skue. Store Venjetind (1.852 moh) er den høyeste tinden i området rundt Romsdalen, en topp som krever sikringsutstyr for bestigning.

Romsalshornet, Trollveggen og Trolltindan sett fra Blånebba.

Romsdalsalpene er et utmerket område for toppturer på ski, her finnes spektakulære turer i alle vanskelighetsgrader blant alpine fjell. 

Rundt Isfjorden er det spesielt mange flotte skitopper. Kyrkjetaket (1.439 moh) er nok den mest kjente, men også toppene rundt som Kjøvskardtinden (1.552 moh), Klauva (1.512 moh), Snortungen (1.198 moh) er noen av mange topper som egner seg godt for topptur.

Her finnes flere ryggtraverser som er fine å gå. Foruten å gå Romsdalseggen vinterstid er ryggen mellom Loftskardtinden og Galtåtinden en populær og fin rygg uten å bli for eksponert. 

En noe mer krevende tur er Hesteskotraversen, som følger over toppene Søre Klauva, Klauva (1.512 moh) og Kyrkjetaket (1.439 moh). Turen har flere bratte og smale partier, samt bratt skikjøring ned fra Klauva.

Ellers er turen opp fra Soggeberget til Trolltindmassivet en tur som byr på fantastisk og eksponert utsikt til Trollveggen om en tar seg opp på ryggen som leder opp til Store Trolltind ved Nordre Trolltind. 

Toppturfarere på vei opp mot ryggen som leder opp til Blånebba.

Ved den kjente veien Trollstigen ligger toppene Kongen, Dronningen og Bispen. Dette er kjente som er luftige topper for tinderanglere. På østsiden av Trollstigen kan en ta seg opp til Breitinden (1.797 moh), som garantert gir en luftig opplevelse når en titter utfor kanten med Trollveggen like under. Breitinden er den høyeste toppen i Trolltindmassivet.

På dager hvor turværet ikke er på sitt aller beste anbefales en tur innom det nyåpnede Tindesenteret i Åndalsnes. Her er det alt fra klatrehall til museum med utstilling som tar for seg fjellsportens utvikling og også et eget fjellbibliotek.

Det er mange flotte utsiktspunkt fra ryggen mellom Blånebba og Mjølvafjellet.

Romsdalseggen

Luftig tur over Romsdalseggen

Romsdalsalpene

Kyrkjetaket

Flott skitopp ved Isfjorden i Romsdalen

Turer i Romsdalen

Luftig klyvetur til Nordre Trolltinden

Trolltindene i Romsdalen er et mektig fjellmassiv bestående av kvasse pinakler, en rekke luftige skar, samt Europas høyeste fjellvegg – Trollveggen. Det nest høyeste fjellet i massivet er Store Trolltinden…

Les mer

Blånebba – topptur på ski i ville Romsdalen

Romsdalen er kjent for sine alpine toppturer. Her er fjell og tinder på rekke og rad i alle mulige vansklighetsgrader. Blånebba er en av de enklere skitoppene, men med sin…

Les mer
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close