Search

Topptur til Loftet i Jotunheimen

Loftet, en populær topptur på ski helt nordvest i Jotunheimen.

Loftet er en ypperlig ski-topp som ligger helt nordvest i Jotunheimen. Fjellet er blitt en av de mest populære toppturene i Jotunheimen. Årsaken er nok lett tilgjengelighet, veien til toppen er kort og toppen byr på svært god skikjøring i det som ofte er en lang sesong.

Loftet (2.170 moh) er blitt en svært populær topptur i Jotunheimen på vinterstid for skikjøring. Hovedårsaken er nok at Loftet har en svært enkel tilgang fra riksvei 55 ved Jotunheimen Fjellstue. Her kan en begynne oppstigningen så og si rett fra veien, uten å måtte gå en lenger innmarsj.

Toppen ligger helt i den nordvestlige delen av Jotunheimen, som det nordlige ytterpunktet i fjellmassivet som strekker seg fra Smørstabbtindene i sør og nordover mot nettopp Loftet.

De fleste bestiger Loftet opp nordryggen. På fine dager vil du neppe gå alene her. Ruten starter opp Langranden og en runder Vesleloftet fra vest. De slakeste hengene her er på opp til 35 grader bratt og en må derfor ta hensyn til at en befinner seg i skredterreng.

De bratte hengene utgjør i underkant av hundre høydemeter. Når en har tatt seg over disse til 1.550 moh setter en kursen sør over og opp på nordvestryggen til Loftet.

Den fineste utsikten på turen har en under oppstigningen. En ser rett inn i Breheimen i nord mot de mange Hestbreapiggene. En ser ut hele Leirdalen mot Bøverdalen og Lom i nordøst. Når en kommer opp på nordøstryggen får en også utsikt inn mot Skardstinden, Dumhøemassivet og Tverrbottindene.

Når en kommer opp på selve toppen av Loftet (2.170 moh) flater det ut og det hele minner mer om at en står på et øde polpunkt, enn å være på toppen av et fjell. En røys av en varde kommer til syne. Mot øst går det loddrette stup ned mot Høgskridobrean. Her kan det være skavler som en skal holde god avstand til.

På vei opp det bratteste partiet til Loftet.
Toppen av Loftet er nok så frat og kjedelig, med stup mot øst. Hurrungane skimtes i det fjerne.

Det er først og fremst skikjøring og ikke utsikten som gjør Loftet til en flott topp. På grunn av det flate platået på toppen er det lite utsikt, men en skimter Hurrungane i det fjerne. Fra toppen av varden ser vi også tinderekken av Smørstabbtinder i sør.

For å komme tilbake til utgangspunktet er nedkjøringen  normalt samme vei som en går opp, men det er også flere alternative ruter til toppen av Loftet.

Fra Leirdalen kan en ta seg opp Hurrbrean. Ved å gå breen nord for Veslfjelltinden kan en bestige Loftet fra skardet (1.968 moh) mellom Veslfjelltinden og Loftet.

Et annet alternativ er å gå opp Hurrbrean sør for Veslafjelltinden til bandet mellom (1.955 moh) mellom Hurrbreatinden og Veslfjelltinden, for så å bestige Loftet over Veslfjelltinden. Nordryggen ned fra Veslfjelltinden er bratt og luftig. Her vil isøks og stegjern være gode hjelpemidler. Rutevalget fra Leirdalen går over bre med sprekker og gjennom utløpsområder for skred.

En populær fjellskitur som krever litt logistikk er å starte på Krossbu for å gå opp til Storbreatinden (2.018 moh). Herfra kan en gå hele fjellryggen nordover til Loftet. Med unntak av det bratte partiet ned nordryggen til Veslfjelltinden er ruten lettgått. I tillegg starter en høyere på Krossbu enn hvor en avslutter ved Jotunheimen fjellstue og får derfor tohundre bonus-høydemeter med skikjøring i forhold til hvor mange høydemeter en har gått.

Skikjøringen ned normalveien er morsom og har ofte mye snø og lang sesong. På stabile dager med lav skredfare kan en også kjøre alternative ruter  i brattere terreng. Loftet er en topptur en gjerne går igjen og igjen rett og slett på grunn av lett tilgjengelighet og god skikjøring. Selv når veien inn Leirdalen og over Sognefjellet er stengt har en enkel tilgang til dette fjellet.

Jotunheimen Fjellstue med Hestbreapiggan i bakgrunnen.
Hurrbrean, Veslfjelltinden og Loftet sett fra Skagsnebb.

LOFTET

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE
Randonnée ski
Randonnée ski
Skredfare

Loftet

2.170 moh

61°37′22″N 08°07′33″Ø

Lom, Innlandet, Norge

3.4K Views
Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close