Toppturer fra Valdresflye

TOPPTURER FRA VALDRESFLYE

LETT TILGJENGLIGE TOPPTURER I DEN ØSLIGE DELEN AV JOTUNHEIMEN

Valdresflye må være det mest populære utgangspunktet for toppturer inn i Jotunheimen, noe som sikkert skyldes den nære beliggenheten til fjelldestinasjonen Beitostølen. Den spektakulære fjellovergangen Valdresflye, kjent for sine meterhøye brøytekanter, gir enkel tilgang til flotte 2.000-meter topper som ligger lett tilgjengelig fra veien. Den mest besøkte toppen er Rasletinden. Dersom en er villig til å legge inn noen ekstra kilometer og høydemeter byr Valdresflye på mange flotte skiopplevelse.

Fjellovergangen Valdresflye er et populært og snøsikkert utgangspunkt for toppturer på ski i den øslige delen av Gjendealpene.

61°23′42″N 08°41′57″Ø

2.105 moh

Rasletinden er den desidert mest populære turen fra Valdresflye. Den er forholdsvis kort og en enkel tur, samtidig som det er en 2.000-meters topp.

Les mer

61°26′40″N 08°38′47″Ø

2.331 moh

Tjønnholstinden er den mest alpine toppen blant de mest tilgjengelige toppenene fra Valdresflye. Toppen bestigen gjerne sammen med Høgdebrotet. Toppen er også den nest høyeste av to topper i Gjendelpene over 2.300 moh. Med sine 2.331 moh er den kun slått av Knutsholstinden (2.342 moh) i dette fjellmassivet. 

61°27′10″N 08°40′09″Ø

2.226 moh

Høgderbrotet er en lett tilgjengelig topp fra Valdresflye der en følger en langstrakt rygg opp mot toppen 2.226 moh. Toppen gir særlig fin utsikt nordvestover inn i de innerste delene av Jotunheimen. Ryggen opp mot toppen gir fin skikjøring uten at den er skredutsatt. Turen opp til Høgdebrotet kan kombineres med en rundtur opp til Steinflytinden og Tjønnholstinden, men stegjern og isøks kan da være å anbefale.

61°31′04″N 08°41′13″Ø

2.258 moh

Besshøe er den dominerende kjempen som ligger ved Gjende og ruver over både Besseggen og Knutshøe. Toppen er vanskelig å unngå å legge merke til, samtidig som det er en fin og enkel ski-topp med en fantastisk utsikt over store deler av Jotunheimen. Herfra får en både skikjøring og utsikt i samme pakke. Det er en utrolig flott utsikt inn i vestre delen av Gjende og ikke minst Surtningssue massivet.

61°23′29″N 08°38′47″Ø

2.178 moh

Når veien over Valdresflye åpner det seg mange muligheter til å utforske toppene i den østlige delen av Gjendealpene. Tindene på fjellmassivet Kalvehøgde er flotte skitopper som nåes enten fra Valdresflye eller Bygdin. Turen kombineres gjerne med en tur til de øvrige Kalvehøgdetindene, Mugna og Rasletinden. Fra Austre Kalvehøgde er en flott utsikt over de spisse tindene i den sør-østlige delen av Jotunheimen, samt det lavereliggende landskapet sørover mot Valdres og Skarvheimen.

61°17′39″N 08°47′57″Ø

1.607 moh

Bitihorn ligger utenfor Jotunheimen nasjonalpark og sør for Bygdin, men er like fult en flott tur. Dette er en kort og enkel tur til toppen av det markante fjellet som fra Beitostølen markerer inngangen til Jotunheimen. Fra toppen er det flott utsikt mot Beitostølen og Valdres. Nordover ser en mot Gjendealpene. Fjellets nordside byr på fin skikjøring ved gode snøforhold.

61°28′48″N 08°45′19″Ø

1.517 moh

En av de flotteste turene ved Gjende er den luftige, men vakre ruten over ryggen av Knutshøe i den østlige delen av Jotunheimen. Den karakteristiske fjellryggen ligger lett tilgjenglig fra veien over Valdresflye og Gjendesheim. Langs ryggen vandrer en langs med stupbratte fjellsider omgitt av mektige fjell som Bukkehåmåren, Besshøe og Surtningssue, samt den langt mer kjente Besseggen. Fra toppen av Knutshø har en flott skue innover de indre deler av Jotunheimen.

61°30′15″N 08°43′55″Ø

1.635 moh

Den mest gåtte fjellturen i Jotunheimen er turen over Besseggen fra Memurubu til Gjendesheim. Sommerstid kan det være ren folkevandring over den vakre eggen. Besseggen er best vinterstid, da har du hele eggen for deg selv. Herfra er det vakkert skue over et islagt Gjende, fjellryggen Knutshøe og de spisse Gjendealpene.

61°36′11″N 08°45′33″Ø

2.258 moh

Nautgardstinden ligger i den nordøstlige delen av Jotunheimen er en lett tilgjengelig topp fra veien over Valdresflya vinterstid. Toppen har et fantastisk flott skue inn over i spennende alpine- og mer utilgjengelige deler av Jotunheimen. Turen er lettgått og trygg topptur, da en kan gå hele veien til topps uten å måtte gå inn i skredterreng dersom en tar riktige veivalg.

Smørstabbtindan

Smørstabbtindene nord-vest i Jotunheimen danner en flott ryggtravers som går i en hesteskoform rundt Leirbrean. Med breer på alle kanter og en fantastisk utsikt mot Sognefjellet og Hurrungane er denne traversen regnet som en av landets flotteste å gå.

Les mer

Flotte toppturer på ski i Jotunheimen

Toppturer på ski i fjellet er noen av de flotteste og morsomste turene en kan gå. Mange høydemeter med stigning belønnes med morsom nedkjøring og flott utsikt. I Jotunheimen er mulighetene mange og sesongen er lang, ofte til langt ut i juni. Her er et knippe turer som virkelig anbefales!

Les mer

Breene i Jotunheimen

Mange av de flotteste stortoppene i Jotunheimen er omringet av breer. Faktisk er Jotunheimen det fjellområdet i Norge med flest breer. En rekke av Jotunheimens mest populære og flotteste fjelltopper er omringet av breer og mange av de fineste turene i Jotunheimen krever kryssing av bre. Bli med å opplev en rekke av de største og flotteste breene i Jotunheimen.

Les mer

På tinderangling i Galdhøpiggmassivet

Nord i Jotunheimen nasjonalpark ligger fjellmassivet med landets høyeste fjell, Galdhøpiggmassivet. Fjellområdet, som avgrenses av Visdalen i øst, Leirdalen i vest og Bøverdalen i Nord, er et paradis for tinderanglere. Her finner en lange ryggtraverser der 2.000-meter toppene ligger på rekke og rad omgitt av flotte breer. Bli med på tinderangling i området som tidligere ble kalt Ymesfjell.

Les mer

JOTUNHEIMEN

Høgruta i Jotunheimen

Jotunheimen har fått sin Haute Route og på kort tid har ruten blitt usedvanlig populær. Høgruta i Jotunheimen går over de høyeste fjellene i Nord-Europa, et utmerket område for toppturer vinterstid. Fra Gjendesheim i øst går en over 5 av av Jotunheimens høyeste topper før en ender på på Krossbu i vest etter å ha tilbakelagt nesten 90 km og 7.000 høydemetere på ski.

Les mer

KLAR FOR TINDERANGLING?