PÅ SKI I HURRUNGANE

RANDONNÈE TURER BLANDT HURRUNGANES VILLE TINDEMASSIV

Fjellmassivet Hurrungane, som ligger helt vest i Jotunheimen, har noe av det mest alpine landskapet vi har i landet. Her finner vi hele 23 kvasse og luftige 2.000-meter toppene på rekke og rad og flere av disse er fine for toppturer på ski. Snøforholdene i Hurrungene varier mye fra år til år. Særlig de vestligste ryggene i massivet kan enkelte år være avblåste med uegnede forhold, mens andre år kan det igjen være gode snøforhold gjennom hele massivet. Hurrungane har blitt et svært populær toppturområde, særlig på våren. Her er noen av de fineste toppturene på ski i Hurrungane.

61°32′53″N 08°08′13″Ø

2.124 moh

Store Ringstind (2.124 moh) er blitt en populær topptur på ski og regnes for å være en av landets store klassikere. Det er en skitur som går gjennom et alpint terreng med bratte fjellsider, stup, breer og et luftig toppunkt. Den er av mange ansett for å være Hurrunganes flotteste topptur på ski, med en flott utsikt over fjellmassivets mange, flotte, kvasse og luftige ryggtraverser.

Les mer

 

61°38′10″N 08°18′47″Ø

2.147 moh

Turen opp Dyrhaugsryggen til Nordre- eller Store Dyrhaugstinden er en topptur som går inn i hjertet av Hurrungane, med flott utsikt til omliggende fjell i Hurrungane. De fleste velger å gå til Nordre, men ryggen mellom Nordre- og Store er en flott alpin travers. Dyrhaugryggen gir en lang og fin nedkjøring mot Turtagrø. 

LAUVNOSTINDEN

61°32′53″N 08°08′13″Ø

1.980 moh

Lauvnostinden er kanskje den mest gåtte toppturen på ski i Hurrungane. Populariteten skyldes kort adkomst og er generelt en ikke alt for lang tur, samt snøforholdene pleier å være svært gode. På toppen har Lauvnostinden en alpin karakter, med den kvasse ryggen som binder seg til Soleibotntindene.

Lauvnostinden sett fra Dyrhaugstindane. Ryggen ned Lauvnostinden egner seg ypperlig for skikjøring.

VESTRE AUSTANBOTTSTIND

61°25′36″N 08°08′59″Ø

2.100 moh

Helt vest i Hurrungane finner vi Store Austanbottstind (2.204 moh), en kvass rygg med et svært så luftig toppunkt. For å nå toppen må en klyve en hel del på utsatte og eksponerte partier. Vestre Austanbottstind er derimot fin å bestige på ski og for de som søker bratt skikjøring er nordrenna en klassiker.

STORE STYGGEDALSTIND

61°32′39″N 08°25′40″Ø

2.383 moh

Store Styggedalstind er en krevende tur i et svært komplekst terreng. Gjertvassbreen er et eventyr i seg selv blant landets høyeste og mest alpine topper. 

Gjertvasstind og Styggedalstindene i Hurrungane sett fra Sognefjellet.

NØRDRE SKAGASTØLSTIND

61°34′02″N 08°28′39″Ø

2.160 moh

Nordre Skagastølstind er den enkleste toppen av Skagastølstindene å bestige på ski. Snøforholdene varierer derimot mye og ryggen kan ofte være avblåst med mye stein. Nordre Skagastølstind er starten på Skagastølsryggen og har en flott utsikt.

Nørdre Skagastølstind sett fra Steindalsnosi.

MIDTRE RINGSTIND

61°33′04″N 08°22′40″Ø

2.025 moh

Midtre Ringstind bestiges gjerne i forbindelse med Store Ringstind. Toppen har normalt godt med snø i nedre del av den vestlige flanken. Toppen bestiges normalt opp nordvest ryggen. Øvre del settes normalt skiene igjen. Her er en bratt passasje på opp mot 45 grader. Stegjern og isøks er å anbefale.

Midtre Ringstind bestiges bratt opp fra øvre Ringsbreen.

STORE SOLEIBOTNTIND

61°33′04″N 08°22′40″Ø

2.083 moh

Store Soleibotntind er en topp som er enkel å bestige opp ryggen fra vest i sesonger med gode snøforhold. Ryggen kan enkelte år være avblåst. Sørrenna ned i Berdalsbotn er en klassiker på dette fjellet.

Ringsbreen under Soleibotntindene.

Smørstabbtindan

Smørstabbtindene nord-vest i Jotunheimen danner en flott ryggtravers som går i en hesteskoform rundt Leirbrean. Med breer på alle kanter og en fantastisk utsikt mot Sognefjellet og Hurrungane er denne traversen regnet som en av landets flotteste å gå.

Les mer

Flotte toppturer på ski i Jotunheimen

Toppturer på ski i fjellet er noen av de flotteste og morsomste turene en kan gå. Mange høydemeter med stigning belønnes med morsom nedkjøring og flott utsikt. I Jotunheimen er mulighetene mange og sesongen er lang, ofte til langt ut i juni. Her er et knippe turer som virkelig anbefales!

Les mer

Breene i Jotunheimen

Mange av de flotteste stortoppene i Jotunheimen er omringet av breer. Faktisk er Jotunheimen det fjellområdet i Norge med flest breer. En rekke av Jotunheimens mest populære og flotteste fjelltopper er omringet av breer og mange av de fineste turene i Jotunheimen krever kryssing av bre. Bli med å opplev en rekke av de største og flotteste breene i Jotunheimen.

Les mer

På tinderangling i Galdhøpiggmassivet

Nord i Jotunheimen nasjonalpark ligger fjellmassivet med landets høyeste fjell, Galdhøpiggmassivet. Fjellområdet, som avgrenses av Visdalen i øst, Leirdalen i vest og Bøverdalen i Nord, er et paradis for tinderanglere. Her finner en lange ryggtraverser der 2.000-meter toppene ligger på rekke og rad omgitt av flotte breer. Bli med på tinderangling i området som tidligere ble kalt Ymesfjell.

Les mer

HURRUNGANE

Høgruta i Jotunheimen

Jotunheimen har fått sin Haute Route og på kort tid har ruten blitt usedvanlig populær. Høgruta i Jotunheimen går over de høyeste fjellene i Nord-Europa, et utmerket område for toppturer vinterstid. Fra Gjendesheim i øst går en over 5 av av Jotunheimens høyeste topper før en ender på på Krossbu i vest etter å ha tilbakelagt nesten 90 km og 7.000 høydemetere på ski.

Les mer

KLAR FOR TINDERANGLING?

Close
Tinderangel.no © Copyright 2023. All rights reserved.
Close