Fine ryggtraverser en bør gå i Jotunheimen

FINE OG LUFTIGE RYGGTRAVERSEN I JOTUNHEIMEN

TINDERANGLING LANGS JOTUNHEIMENS RYGGER OG 2000-METER TOPPER

Flere steder i Jotunheimen ligger 2.000-meter toppene på rekke og rad og utgjør en ryggtravers som kan gåes i sin helhet. Mange av disse ryggtraversene er luftige og krever klyving eller rapeller over mer krevende punkter og passasjer. På denne måten blir traversene spennende fjellturer der en smetter opp på mange stor-topper på turen. Bli med til Jotunheimen å gå ryggtraverser. Her har vi samlet noen av de flotteste ryggtraversene i Jotunheimen. Flere av traversene er krevende og krever sikring, samt gode værforhold. Om en ikke har opparbeidet kunnskap og erfaring om klatring og sikring i høyfjellet anbefales å benytte en godkjent tindeveileder for å gjøre disse turene trygg og morsom. 

61°32′53″N 08°08′13″Ø

2.222 moh

Mellom Sognefjellet i vest og Galdhøpiggmassivet i øst ligger en av Jotunheimen´s flotteste ryggtraverser, Smørstabbtindtraversen. Traversen kan i godt vær gåes i sin helhet, men krever både klatring og rappellering. Det er en lang og krevende tur som forutsetter godt vær. En begynner gjerne traversen over Kalven før innsteget hvor en starter klatringen opp Skeie. Deretter fortsetter en videre over Bjørnunger, Saksa, Sauen, Kniven og Store Smørstabbtinden. Har en tid bør en få med seg den høyeste av dem alle - Storebjørn.

Les mer

61°38′10″N 08°18′47″Ø

2.469 moh

Traversen Svellnosbrean rundt i Jotunheimen er en komplett tur for tinderanglere i det som er Nord-Europas høyestliggende fjellmassiv. Her er kvasse og luftige egger som krever klyving, enkel klatring og rappeller. Turen går i fjellmassivet mellom Leirdalen og Visdalen i Galdhøpiggmassivet over alle toppene rundt Svellnosbrean. Det er hele tolv 2.000-meter topper langs traversen, der hovedmålet er sørvest-ryggen opp til toppen av Galdhøpiggen.

Les mer

DYRHAUGSRYGGEN

61°32′53″N 08°08′13″Ø

2.222 moh

Dyrhaugsryggen ligger i Norges mest alpine fjellområde. Turen over ryggtraversen starter gjerne ved Hytta på bandet og innebærer mye bratt og luftig klyving mellom Søre- og Store Dyrhaugstinden. Traversen er også fin å gå i forbindelse med topptur på ski vinterstid opp Dyrhaugsryggen fra Turtagrø til Nørdre Dyrhaugstinden. Herfra kan  en greit gå videre til Stor Dyrhaugtind ved gode snøforhold. Ryggens beliggenhet nok så midt i Hurrungane gjør at en får en fantastisk utsikt. Storen, Store Ringstinden, Store Autanbottstind og Soleibotntindane fanger særlig oppmerksomheten.

Tinderangling langs Dyrhaugstindtraversen i Hurrungane.

61°26′46″N 08°09′19″Ø

2.040 moh

Sagi (2.040 moh) ligger i den sørvestlige delen av Jotunheimen og bærer navnet med sitt rette. Fjellet utgjør en kvass egg med tagger som minner om en sag og er ikke mer enn en fots bredde på sitt smaleste. Sagitraversen er en luftig og eksponert tur uten at den blir særlig klatreteknisk vanskelig. Turen kombineres gjerne med en bretur over Uranosbreen.

61°25′36″N 08°08′59″Ø

2.157 moh

Uranostinden ligger i den sørvestlige delen av Jotunheimen og her vandrer vi i den kjente tindebestigeren William C. Slingsbys fotspor. På denne turen tar en fatt sør-ryggen mot toppen av det som mange anser å være blant de vakreste toppene i Jotunheimen. Det er en smal rygg, som krever sikring, litt klatring og er svært luftig. Uranostinden er enklest å bestige fra nordryggen som er vid og fin helt til den smalner til og blir luftig mot toppen. En tur over ryggen mot toppen av Slingsbytinden er en morsom avslutning på traversen.

HELLSTUGURYGGEN

61°32′39″N 08°25′40″Ø

2.345 moh

Hellstuguryggen er en tinderekke som ligger vest for Hellstugubreen, i Memurutindmassivet. Dette er en tidvis luftig rygg med utgangspunkt fra Spiterstulen. Ryggen har flere klyvepunkter og noen rappelpunkter avhengig av hvilken vei en velger å gå ruten. Her er også mye løs ur over ryggen - men traversen er regnet for å være en av de flotteste og luftigste i denne delen av Jotunheimen.

 

Hellstugutindene utgjør en luftig travers som gås fra Spiterstulen i Visdalen.

MEMURUTINDTRAVERSEN

61°34′02″N 08°28′39″Ø

2.364 moh

Memurutindtraversen er en lang ryggtravers som går på tvers av hele Memurutindmassivet. Traversen går med utgangspunkt fra Spiterstulen opp til Leirhøe hvor en følger en rygg med mye klyving over Memurutindene, Veotindene, Blåbreahøene til traversens høyeste og siste 2.000-meter topp, Surtningssue (2.368 moh). Turen krever gode værutsikter og kan kombineres med overnatting i høyfjellet. Andre varianter i Memurutindmassivet er Austre Memurubrean rundt og Veobrean rundt.

 

Veobrean omgitt av Memurutindene og Veobreatinden.

URDADALSTINDTRAVERSEN

61°33′04″N 08°22′40″Ø

2.116 moh

Traversen over Store-, Midtre- og Søre Urdadalstindene er en luftig tur med mye klyving uten at det krever vanskelig klatring. Noen vil gjerne føle for sikring på det luftigste klyvepunktet over ryggen som ikke er av de lengste i Jotunheimen. Turen kan la seg kombinere med å fortsette videre med en bretur over Visbrean og gjerne en avstikker til Semelholstinden (2.147 moh). Urdadalstindtraversen er greiest å nå fra Spiterstulen eller på tur mellom Spiterstulen og Leirvassbu. 

Urdadalstindtraversen i midt i Jotunheimen.

61°33′31″N 08°15′19″Ø

2.161 moh

I den sørvestlige delen av Galdhøpiggmassivet, like ved Leirvassbu, ligger Tverrbottindene. Sammen utgjør de en tinderekke som kan gåes i sin helhet. Tverrbottindtraversen er en flott og enkel ryggtravers der du kan ta med deg hele fem 2.000-meter topper. Fra toppene får en flott utsikt mot Smørstabbtinder, den innerste delen av Leirdalen, Bukkeholstindene og mange andre av Jotunheimens virkelige stortopper. Turen forlenges gjerne med en bestigning av Store Tverrbytthornet.

Smørstabbtindan

Smørstabbtindene nord-vest i Jotunheimen danner en flott ryggtravers som går i en hesteskoform rundt Leirbrean. Med breer på alle kanter og en fantastisk utsikt mot Sognefjellet og Hurrungane er denne traversen regnet som en av landets flotteste å gå.

Les mer

Flotte toppturer på ski i Jotunheimen

Toppturer på ski i fjellet er noen av de flotteste og morsomste turene en kan gå. Mange høydemeter med stigning belønnes med morsom nedkjøring og flott utsikt. I Jotunheimen er mulighetene mange og sesongen er lang, ofte til langt ut i juni. Her er et knippe turer som virkelig anbefales!

Les mer

Breene i Jotunheimen

Mange av de flotteste stortoppene i Jotunheimen er omringet av breer. Faktisk er Jotunheimen det fjellområdet i Norge med flest breer. En rekke av Jotunheimens mest populære og flotteste fjelltopper er omringet av breer og mange av de fineste turene i Jotunheimen krever kryssing av bre. Bli med å opplev en rekke av de største og flotteste breene i Jotunheimen.

Les mer

På tinderangling i Galdhøpiggmassivet

Nord i Jotunheimen nasjonalpark ligger fjellmassivet med landets høyeste fjell, Galdhøpiggmassivet. Fjellområdet, som avgrenses av Visdalen i øst, Leirdalen i vest og Bøverdalen i Nord, er et paradis for tinderanglere. Her finner en lange ryggtraverser der 2.000-meter toppene ligger på rekke og rad omgitt av flotte breer. Bli med på tinderangling i området som tidligere ble kalt Ymesfjell.

Les mer

JOTUNHEIMEN

Høgruta i Jotunheimen

Jotunheimen har fått sin Haute Route og på kort tid har ruten blitt usedvanlig populær. Høgruta i Jotunheimen går over de høyeste fjellene i Nord-Europa, et utmerket område for toppturer vinterstid. Fra Gjendesheim i øst går en over 5 av av Jotunheimens høyeste topper før en ender på på Krossbu i vest etter å ha tilbakelagt nesten 90 km og 7.000 høydemetere på ski.

Les mer

KLAR FOR TINDERANGLING?