Magiske toppturer på ski i Hardanger

MAGISKE TOPPTURER PÅ SKI I HARDANGER

RANDONNÉE TURER LANGS HARDANGERFJORDEN

Få områder i Norge byr på så mye variasjon i landskapet som Hardanger. Her finner en høye og bratte fjell som stuper bratt ned i fjorden, noen av Norges største breer og høye fossefall. Hardanger er området rundt Hardangerfjorden med sine dramatiske fjordarmer. På grunn av de mange nedbørsdagene i Hardanger kan det bli snørike vintre i høyden. Dette betyr en lang og flott ski sessong med mange spennende toppturmuligheter med flott utsikt.

Her er et knippe toppturer vi anbefaler å prøve ut på ski i Hardanger om våren. God topptur!

60°27′35″N 06°40′58″Ø

1.241 moh

Den markante toppen Oksen innerst i Hardanger er kjent for å ha noe av den beste utsikten som finnes i området. Vi tok turen til den lille grenden Tjoflot for å bestige toppen med panoramautsikt over fire fjordarmer og hele Hardanger. I tillegg til alt dette fikk vi også morsom skikjøring i bratt terreng. Sjelden har vi gått en finere skitur i så flotte omgivelser.

Les mer

 

 

60°37′12″N 07°00′56″Ø

1.633 moh

Vassfjøro er en kjent og litt utilgjengelig topp i den innerste delen av Hardanger. Innerst i Osafjorden ser toppen ut til å være vanskelig å bestige på grunn av sine bratte fjellsider, men fra nord er dette en enkel topp å bestige - med noe lang innmarsj fra Kaldevasshytta eller Uppsete. Fra Uppsete kan turen til Vassfjøro kombineres med flere andre toppturer, for eksempel ved å gå over Øykjafonn i stedet for å gå over de langstrakte Kaldavatni. Toppene har usedvanlig flott utsikt over Hardanger, Vossafjellene, Skarvheimen, Folgefonna og Hardangerjøkulen.

Les mer

60°25′53″N 05°59′20″Ø

1.260 moh

Iendafjellet ligger i den vestlige delen av Hardanger på fjellplatået kalt Kvamskogen. Fjellet er ypperlig for topptur og skikjøring og fjellets popularitet har økt i takt med økende interesse for toppturer og grunnet sin relativt korte avstand til Bergen. Fra toppen er en eventyrlig utsikt mot Hardangerfjorden, Folgefonna og Rosendalsalpene, samt fjellene rundt Kvamskogen. 

Les mer

60°29′08″N 06°45′06″Ø

1.210 moh

Det er et helt unikt område for toppturer - fjellene innerst i Hardanger. Lange nedkjøringer med spektakulær utsikt fra toppene. Snøforholdene pleier å være gode her inne og det er ofte lang sesong. Dette er fjellene en kommer tilbake til gang på gang. Når været er på sitt beste får en en utrolig utsikt mot fjell, fjorder, breer og vidder. Denne gangen drar vi til Granvin for å bestige Ingebjørgfjellet (1.210 moh) med toppturski på beina.

Les mer

60°19′30″N 05°54′30″Ø

1.299 moh

Tveitakvitingen er det høyeste fjellet i Samnanger med sine 1299 moh. Toppen er et populært turmål for bergensere med hytte på Kvamskogen og på fine dager er det mange som stubber seg oppover fjellsidene til varden på toppen. Fra toppen får en et fantastisk skue over fjord, alpine fjell, vidde, bre og havet, dersom været viser seg fra sin beste side.

Les mer

 

 

60°30′22″N 06°50′36″Ø

1.255 moh

Hardanger er et eldorado for vakre toppturer og mulighetene blir bedre og mer spektakulære jo lengre inn i fjordområdet en kommer. Her møtes mange fjordarmer blant stupbratte fjell. Midtfjell (1.255 moh) er et utmerket skifjell for topptur med en fantastisk utsikt over det ville fjellandskapet rundt Hardangerfjorden, med Hardangerbrua liggende like under oss.

Les mer

 

 

60°24′35″N 06°07′45″Ø

1.050 moh

Topptur mulighetene rundt Hardangerfjorden er mange. Like ved Norheimsund og Øystese ligger Torefjell, en lett tilgjenglig skitopp med vakker utsikt over Hardanger. Vi spente fast randonnée skiene og fikk morsom skikjøring i idylliske omgivelser preget av fjord, bre og fjell.

Les mer

 

 

60°31′28″N 07°04′27″Ø

1.620 moh

Innerst i Hardangerfjorden ligger fjellet Onen (1.621 moh) som er blant de høyeste fjellene innerst i Hardanger med foten i fjorden. Her er det stupbratte fjellsider omgitt av fjordarmene til Simadalsfjorden, Eidfjord og Osafjorden. På en fjellhylle 530 m over Simadalsfjorden ligger gården Kjeåsen.  Når snøen ligger i fjellene er Kjeåsen et utmerket utgangspunkt for topptur på ski til toppen av Onen-  en topp med vid utsikt over store deler av Hardanger, Vossefjella, Skarvheimen og Hardangervidda.

Les mer

 

 

HARDANGER

Høgruta i Jotunheimen

Jotunheimen har fått sin Haute Route og på kort tid har ruten blitt usedvanlig populær. Høgruta i Jotunheimen går over de høyeste fjellene i Nord-Europa, et utmerket område for toppturer vinterstid. Fra Gjendesheim i øst går en over 5 av av Jotunheimens høyeste topper før en ender på på Krossbu i vest etter å ha tilbakelagt nesten 90 km og 7.000 høydemetere på ski.

Les mer

KLAR FOR TOPPTUR?