Eventyrlige fjellturer i Rosendalsfjellene

EVENTYRLIGE TURER FRA ROSENDAL

LUFTIGE OG TØFFE TURER I ROSENDALSALPENE

Rosendal er sentrum for det som er Sør-Veslandets mest alpine fjell. De kalles gjerne Rosendalsalpene, da vi her finner lange tinderekker med stupbratte fjellsider. Her er grønne daler og nakne fjell. I vest ligger Hardangerfjorden og i øst ligger landets tredje største isbre - Folgefonna. Turmulighetene i området byr på variasjon og spenning - for tindene i Rosendalalpene er kvasse og luftige. Her er har vi samlet noen av de luftigste og tøffeste topp- og breturer rundt Rosendal i Kvinnherad og Sunnhordaland, som er blant de flotteste i Rosendalsalpene. 

Det er fin utsikt ned mot Rosendal under oppstigningen til Melderskin.

60°00′21″N 06°04′55″Ø

1.426 moh

Den mest fremtredende toppen like over Rosendal er Melderskin (1.426 moh) - den desidert mest populære toppturen i området. Det er ikke vanskelig å forstå at turen er blitt så populær. Fra toppen er det en flott utsikt østover med de kvasse tinderekkene som strekker seg innover mot Folgefonna. Vestover ser en ut hele Sunnhordaland og rett ut i havgapet og Nordsjøen. Dette er den mest kjente toppturen i Sør-Vestlandets villeste fjell!

Les mer

 

 

60°03′33″N 06°09′41″Ø

1.399 moh

Gygrastolen er en av de mest kjente toppene blant Rosendalsfjellene. Den ligger noe lenger nord for den største konsentrasjonen av alpine fjell rundt Rosendal og har sin fot ved Hardangerfjorden og den lille bygda Ænes. På grunn av den karakteristiske fjellryggen som strekker seg på toppen er Gygrastolen regnet som en av de flotteste toppene i dette området. Vinterstid er Gygrastolen en svært populær og flott topptur for skikjøring ned den lange nordvendte ryggen.

Les mer

60°04′34″N 06°20′51″Ø

1.260 moh

Fonnabu er en av DNT sine selvbetjenteturisthytter, med en helt utrolig beliggenhet tett innpå Folgefonna.  Her er en omgitt av brearmer som Breidablikkbrea og Bondhusbrea, hytten er derfor mye benyttet til brekurs. Utsikten fra Fonnabu er fantastisk flott og er en heldig tillater været at en får oppleve en magisk solnedgang. Normalruten opp til Fonnabu går gjennom den vakre Bondhusdalen. Fonnabu er hytten som bare må oppleves. I 2019 er hytten utvidet og oppgradert med flere sengeplasser.

Les mer

59°59′48″N 06°07′05″Ø

1.426 moh

En tur av den luftigere kategorien er den smale og eksponerte traversen mellom Bjørndalstindane (1.426 moh) og Juklavasstinden (1.426 moh). Dette er en tur med masse klyving i storslått Vestlandsterreng - her er det utsikt mot hav, fjord, bre og fjell. Dette er en luftig og eksponert rygg, som normalt sett kan gjennomføres uten sikring. Mange ønsker likevel å sikre på en del eksponerte passasjene. Den smale ryggen fra Bjørndalstinden over til Juklavasskruna er omtrent en km lang og innebærer masse morsom klyving og forsering av smale passasjer, for dem som er høydesterke.

Les mer

60°11′52″N 06°24′21″Ø

1.299 moh

Folgefonna har flere flotte brearmer hvorav Bondhusbreen og Buerbreen nok er regnet som de flotteste. På Nordfonna av Folgefonna er Botnabreen er flott brearm med fin breis for brevandring og flott utsikt ned mot Maurangerfjorden. Adkomsten til breen er enkel etter vannkraftutbyggingen av vannene vest for Nordfonna.

Les mer

 

 

OMNATIND

60°30′22″N 06°50′36″Ø

1.255 moh

Omnatind er en kvass og alpin tind like øst for Melderskin. Vinterstid er toppen en svært flott skitopp som enklest bestiges fra Melsdalen over Omnatjørnane. Omnatind er også fin å bestige sommerstid, særlig som en del av å traversere hele fjellryggen fra Melderskin og over til Bjørndalstindane. Det går bratt ned fra både Melderskin og Omnatind, så mange velger å ta med seg et tau på denne spektakulære traversen, som gjerne forlenges over Bjørndalstraversen. Dette er definitivt kjernen av de mest alpine toppene i området.

60°01′15″N 06°18′25″Ø

1.662 moh

Folgefonna er et kjent og kjært landemerke på Vestlandet, som er synlig fra store deler av Hordaland. Omgitt av fjorder, Hardangervidda, Rosendalsalper og med utsikt ut i havgapet er turen over Folgefonna en tur med dramatisk landskap og masse kontraster. Folgefonna på langs er blitt en vårklassiker. Vi går den 5 mil lange turen mellom spektakulære hytter som er plassert helt inn til breen. Det er flere varianter av turen og mange velger å avslutte turen mot sørvest i vakre Rosendal.

Les mer

 

 

ULVANOSA

59°52′44″N 05°55′51″Ø

1.246 moh

Ulvanosa ligger noe lenger sørvest for den største konsentrasjonen av alpine tinder rundt Rosendal. Ulvanosa bestiges fra Uskedalen og er et populært fjell for klatring med flere taulengder av varierende vansklighetsgrad. Fra Uskedalen kan en enkelt traversere hele fjellryggen over Vesletinde, Geitadalstinden, Ulvanoso og Øktaredalsnuten. Ulvanosa er også en flott topptur på ski vinterstid, men bestiges da enklest fra Tveitedalen i sør. Turen er godt tilrettelagt med merking over hele ryggen.

ROSENDALSFJELLENE

Magiske toppturer på ski i Hardanger

Få områder i Norge byr på så mye variasjon i landskapet som Hardanger. Her finner en høye og bratte fjell som stuper bratt ned i fjorden, noen av Norges største breer og høye fossefall. Hardanger er området rundt Hardangerfjorden med sine dramatiske fjordarmer. På grunn av de mange nedbørsdagene i Hardanger kan det bli snørike vintre i høyden. Dette betyr en lang og flott ski sessong med mange spennende toppturmuligheter med flott utsikt.

Les mer

KLAR FOR TOPPTUR?