Dramatiske fjellturer med utsikt

DRAMATISKE FJELLTURER MED UTSIKT

PÅ TUR OVER FJELL, VIDDE OG BRE

Det er særlig på Vestlandet en finner turer i bratte fjell- og dalsider som stuper ned i fjorden. Særlig kjent er turene til Kjerag og Prekestolen langs Lysefjorden, hvor det nok så folksomt på sommerstid. Flotte alternativer finner en innerst i Hardanger, Aurlandsfjorden, Fjærlandsfjorden, Lustrafjorden, Nordfjord og Geirangerfjorden. Her er det muligheter for mange flotte turer i dramatisk fjellandskap med typisk Vestlands-terreng. Her er et knippe med flotte fotturer langs bratte fjellsider til utsiktspunkt med spektakulær utsikt ned i daler og fjorder.

BAKKANOSI

60°55′11″N 06°45′43″Ø

1.398 moh

Vi hadde store forventninger da vi la turen til Vestlandet og Nærøyfjorden for å bestige Bakkanosi. Området Nærøyfjorden står på UNESCOS verdensarv liste over områder med særlig naturhistorisk betydning og er kåret av National Geographic for å være det best ivaretatte området på denne listen. Vi slo opp teltet ved kanten av Bakkanosi for å få med oss spektakulær soloppgang og utsikt over den vakre og dramatiske Nærøyfjorden.

Les mer

 

 

61°39′09″N 06°50′10″Ø

1.458 moh

Innerst i Olderdalen reiser en kvass fjellrygg seg ut fra Jostedalsbreen - Kattanakken. Fra Briksdalen går det en luftig sti opp den bratte ryggen og helt inn til brekanten. Omgitt av flott brefall og med en spektakulær utsikt ut Olderdalen må Kattanakken være en av de flottste oppgangene til Jostedalsbreen.

Les mer

 

 

SIMADALEN

60°32′16″N 07°19′06″Ø

1.278 moh

Det er et spektakulært landskap der Hardangervidda stuper ned i den grønne Simadalen. Den historiske Bispeveien er en sti som starter innerst i Simadalen og tar seg opp den bratte fjellsiden mot vidden. Langs med bratte stup, med utsikt ned i Simadalen og mot Simadalsfjorden, går stien videre inn til Hardangerjøkulens brearm Rembedalskåka. Her finner vi også hyttene Rembedalsseter og Demmevassbu. Dette er turen i vilt og rått Vestlands-landskap.

Les mer

KJENNDALSKURNA

61°43′54″N 07°04′31″Ø

1.830 moh

Kjenndalskruna er et fjell innerst i Norfjord som bryter opp av Jostedalsbreen ytterst på brekanten like før det stuper ned i Kjenndalen. Fjellet er en fin tur for de som ønsker en dagstur opp på breplatået. Utsikten fra Kjenndalskruna er fantastisk ned i Kjenndalen og mot Loen. Fra Ramnefjellet ser vi fremdeles spor etter raset som skapte flom og utslettet bygder langs Lovatnet i 1905 og 1936. Kjenndalskruna er også omgitt av brearmene Krunebreen og Kjenndalsbreen, som stuper bratt ned i Kjenndalen.

Les mer

ØKTARNUTEN

60°27′27″N 07°01′54″Ø

1.284 moh

Der Hardangervidda møter Hardangerfjorden finner vi fjelltopper med bratte fjellsider som stuper rett ned i fjorden. Fra Øktarnuten (1.284 moh) innerst i Hardanger har en utrolig utsikt inn i Simadalen mot Hardangerjøkulen. Rett under oss ligger Eidfjord. Den innerste delen av Hardangerfjorden, med sine fjordarmer, kjennetegnes av stupbratte fjellsider på over 1.000 høydemetre. Det ville landskapet byr på luftige turer med storslått utsikt.

Les mer

 

 

PREST

60°56′12″N 07°14′33″Ø

1.478 moh

Aurlandsfjorden er en vakker fjordarm til Sognefjorden, som snirkler seg mellom stupbratte fjellsider. Innerst i Aurlandsfjorden finner vi Aulandsvangen og Flåm. I fjellsidene rundt Aurlandsfjorden finnes en rekke spektakulære stier som går fra fjordkanten og opp til fjellplatået rundt fjorden. En av de mest gåtte turene innerst i Aurlandsfjorden er turen til Prest (1.478 moh). Fra varden på utsiktspunktet på 1.363 moh er det flott skue over Aurlandsfjorden, samt Aurlandsvangen og Flåm.

Les mer

 

 

FLATBREHYTTA

61°28'26"N, 6°47'43"Ø

994 moh

Flatbrehytta er to hytter som ligger på 994 moh ved enden av brearmen Flatbreen til Jostedalsbreen. Turen opp til Flatbrehytta er en fin dagstur i seg selv og fra hytten er det fin utsikt over Supphelledalen og Fjærlandsfjorden. Hytten benyttes først og fremst til brekurs i tillegg til at mange er innom for å kjøpe seg en brus etter å ha gått Josten på langs.

Les mer

 

 

RUNDEMANEN

60°22′38″N, 05°23′13″E

568 moh

Rundemannen er en bynær tur ute ved havet med utsikt ned mot Byfjorden. Bergen by er omgitt av fjell og fjord og er kjent for å ligge mellom De syv fjell. Disse toppene har flott utsikt over sentrum, fjorder, øyer og havet. Runemanen (568 moh) er en del av fjellormådet der en også finner Fløyen og Ulriken (643 moh). Fra toppen kan en sitte å se solen forsvinne ned i havet.

Les mer

 

 

BERDALSNOSI

61°28′18″N 07°42′51″Ø

2.075 moh

Også korte turer kan gi store natur opplevelser. Mellom Øvre Årdal og Turtagrø går Tindeveien, en flott kjøretur gjennom vestre delen av Hurrungane, der en passerer mektige tinder som Store Soleibotntinden og Store Austbotntinden. Stopper en bilen midtveis på den lange flaten før en kjører nedover mot Turtagrø, kan en følge stien vestover til Berdalsnosi og få oppleve virkelig vestlandsnatur, med praktfull utsikt over Lustrafjorden og Fortundalen.

Les mer

 

 

SKÅLA

61°52′05″N, 06°57′57″E

1.843 moh

Skåla er det høyeste fjellet i Norge med foten ved en fjord. I fjellene bak Loen i Breheimen ligger den 1.843 m høye toppen som også har et tårn på toppen. Skåla er en flott topptur både sommer og vinter. Vi tok fatt på det som skal være Nord-Europas lengste sammenhengende stigning for å overnatte på toppen i Skålatårnet. Fra toppen er det et imponerende skue ned mot Nordfjord, samt et hav av tinder som stekker seg ut mot havet, samt tindene rundt den langstrakte Jostedalsbreen.

Les mer

 

 

RIMSTIGFJELLET

60°56′11″N 06°50′43″Ø

1.299 moh

Få andre steder i landet finner en mer spektakulært turområde enn inne i Nærøyfjorden. Den smale fjorden med stupbratte fjellsider som strekker seg opp mot 1.400 høydemeter over fjorden. Her finner en også Rimstigen, en gammel ferdselsvei opp de bratte fjellsidene. I dag er dette en flott tur opp de bratte fjellsidene fra den lille grenden Tufto. Herfra kan en ta seg opp til Rimstigfjellet og til den godt synlige klippen, med sitt stupbratte stup ned i Nærøyfjorden, Breiskrednosi.

Les mer

 

 

LOFTHUS TIL HARDANGERVIDDA

60°19′21″N 06°41′53″Ø

952 moh

Fjellene rundt Kinsarvik og Lofthus har blitt populære turmål og det er ikke uten grunn. Dronningstien, munketrapper, Hardangervidda, luftige stup, spektakulære fossefall og panoramautsikt over Sørfjorden, Folgefonna og andre fjell i Hardanger er barene av det du kan få med deg på en spennende rundtur høyt over fruktbygda Lofthus.

Les mer

 

 

SOGNEFJORDEN

NORFJORD

HARDANGERFJORDEN

Høgruta i Jotunheimen

Jotunheimen har fått sin Haute Route og på kort tid har ruten blitt usedvanlig populær. Høgruta i Jotunheimen går over de høyeste fjellene i Nord-Europa, et utmerket område for toppturer vinterstid. Fra Gjendesheim i øst går en over 5 av av Jotunheimens høyeste topper før en ender på på Krossbu i vest etter å ha tilbakelagt nesten 90 km og 7.000 høydemetere på ski.

Les mer

FLERE TURER?