TOP

Rondvassbu

For turer i Rondane, vår eldste nasjonalpark

Vår eldste nasjonalpark Rondane byr på unik natur og et stort utvalg av turmuligheter til karakteristiske topper eller fra hytte til hytte. Høsten har inntatt fjellmassivet øst for Gudbrandsdalen og vi bestemte oss for å besøke den betjente DNT hytten Rondvassbu siste helgen før vinterstenging. 

Det er 50 år siden Norges første nasjonalpark Rondane ble opprettet og i den anledning tenkte vi det var en fin anledning å legge turen til Rondvassbu, den mest besøkte hytten til DNT i området. Det er siste helgen den betjente hytten holder åpen før vinteren virkelig setter inn i fjellet, og blant de høyeste toppene fikk vi en virkelig smakebit av både snø og kulde.

Vi ankommer med bil og parkerer ved bommen på Spranget. Herfra står det sykler som tar oss de siste 6 kilkometrene inn til Rondvassbu, like ved Rondvatnet. Hytten ligger idyllisk til, med høye fjell på alle kanter.

Fjell- og toppturer
Rondane er landet østligste fjellområde med topper over 2.000 meter og fra Rondvassbu kan en på dagstur besøke flere av dem. Rondslottet (2.178 moh) er den høyeste toppen og er en 6- 8 timers tur fra Rondvassbu over Vinjeronden. På samme side av Rondvassdalen ligger også Storronden (2.138 moh) og Rondvasshøgde (1.951 moh), som også kan passe som skitur vinterstid når snøforholdene er gode.

Vest for Rondvassbu og Rondvatnet ligger fjellkjeden Smiublegen. Her er toppene noe spissere enn dem som ligger i samme området rundt Rondslottet. Veslesmeden (2015 moh) og Storesmeden (2.016 moh) er begge fine dagsturer fra Rondvassbu. Veslesmeden passer også godt som topptur vinterstid og er ansett for å være en av de fineste toppturene i Rondane.

Rondvassbu - en av DNT´s betjente turisthytter i Rondane.

Flere betjente hytter gjør Rondane til et populært område for hytte til hytte turer. Vinterstid er rutene mellom hyttene kvistet og sommerstid går det merkede stier. Trekanten Rondvassbu, Dørålseter, Bjørnhollia er en populær skirute som kan gås over en langhelg på 4 dager.

 

Det var Ola Gundersen Moen som i 1903 bygget den første hytten her ved Rondvatnet. Han tilbrakte dagene her til jakt og fiske, men etterhvert ble hytten også besøkt av fjellvandrere som ba om ly og overnatting her.
Den lille hytten ble for liten og han utvidet hytten til en mindre turiststasjon med plass til 12 gjester. Gjestene fortsatte å strømme på og i 1926 søkte Moen støtte fra Den Norske Turistforening til ytterligere utvidelse. Det ble ført opp et nytt hus og Rondvassbu bestod nå av et hovedhus, losjhus og et uthus.

Moen ble etterhver eldre og innså at han ikke lenger kunne drive Rondvassbu selv. Etter at hytten i 1928 ble solgt til DNT har den ved flere anledninger blitt utbygget. DNTs årbok fra 1929 omtaler Rondvassbu som "En umistlig juvel".

Rondvassbu

1.173 moh

61°52′43″N 09°47′47″Ø

Sel, Oppland

Turer fra Rondvassbu