Fonnabu
Turisthytte med spektakulær beliggenhet tett inntil Folgefonna
Den selvbetjente turisthytten Fonnabu er en av disse hyttene med en så spektakulær beliggenhet at hytten er et turmål i seg selv. På en fjellrygg 1.449 moh, tett inn til breisen av Folgefonna, ligger hytten fra hvor en har et helt utrolig skue vestover. Er en heldig får en oppleve solnedgangen helt ute i havgapet. Hytten er et utmerket utgangspunkt for turer inn på det som er landets tredje største isbre.
De fleste som tar seg opp til Fonnabu går opp stien gjennom Bondhusdalen. Å gå gjennom idylliske Bondhusdalen og opp de bratte fjellsidene mot Breidablikk (1.322 moh) er en flott naturopplevelse i seg selv. Turen starter i Sunndal langs Isveien før en tar seg opp Keiserstien oppkalt etter Keiser Willhelm. En har flott utsikt blant annet til Bondhusbreen, en av Folgefonnas flotteste brearmer. Det har til alle tider vært ferdsel over breen og de som skulle fra vestsiden til østsiden tok ofte veien over breen fremfor å reise den lange veien rundt hele Folgefonnhalvøyen. Utbyggingen av Keiserstien og Isveien tok fart da turismen var på sitt høyeste - i siste del av 1800-tallet.
De øvrige som besøker Fonnabu kommer gjerne over breen og da gjerne fra Holamskjær eller i forbindelse med den populære skituren Folgefonna på langs. Hytten ligger så tett inn mot breen, så hytten er et svært populært tilholdssted for brekurs.
Fonnabu ligger tett inntil brekanten av Folgefonna og brearmen Breidablikkbreen på den nordvestlige delen av Sørfonna. Her kan en tydelig se et snitt av de tykke islagene i breisen til Folgefonna. Breisen til Folgefonna er målt til å være 200m på sitt tykkeste. Breen har også dype sprekker som gjør at det kreves sikring for å bevege seg trygt inn på breen. Om vinteren og på våren går en gjerne skiturer inn på breen uten sikring, men snølaget som normalt dekker isen på Folgefonna har blitt skremmende lavt de seneste årene.
Det høyeste punktet på Folgefonna (1.662 moh) ligger mindre enn 3 km øst for Fonnabu og er derfor en kort skitur unna. Toppunktet er det høyeste på hele Folgefonnahalvøyen, men også flere punkt langs Folgefonna er å regnet for å være de høyeste kommunetoppene i de kommunene som Fogefonna ligger i.
Turmulighetene fra Fonnabu er mange, men de fleste er knyttet til breferdsel. Noe lenger nord ligger en annen selvbetjent turisthytte på det som kan minne om et skjær eller en holme som stikker opp av breisen. Hytten har fått det passende navnet Holmaskjer. Her fra Holmaskjera (1.565 moh) kan en ta seg ned på østsiden av Folgefonna til Tokheim og Odda. En har da med andre ord gjort en kryssing av Folgefonna på tvers.
Det er også naturlig å legge turen innom Fonnabu dersom en krysser Folgefonna på langs. Beliggenheten er fin med tanke på overnatting før en begir seg ut på den siste etappen over selve Sørfonna og det høyeste punktet på Folgefonna (1.638 moh).
Fra Fonnabu kan en ta seg over til Sauabrehytten på andre siden av Folgefonna i sørøst. En kan også ta skituren sørover langs den vestlige delen av Sørfonna mot Juklavasskruna (1.431 moh) for så å komme ned til Rosendal.
Fonnabu er omgitt av flotte brearmer som er fine å vandre og klatre i på sommerstid. Breidablikkbreen, Brufossbreen og Bondhusbreen er de nærmest omliggende brearmene. Den flotteste adkomsten til Fonnabu er å vandre gjennom Bondhusdalen og opp Bondhusbreen. Dette er regnet som en av landets flotteste breturer.
Fra Fonnabu er en fantastik utsikt som er nok så unik. Er en heldige får en oppleve å se solen gå ned ute i havet fra Fonnabu. Med Folgefonnas kuleformede isfjell i ryggen skuer en utover brearmer, alpine tinder, Hardangerfjorden, Sunnhordalands øyrike og havet. I sørvest ser vi mot Sør-Veslandets største konsentrasjon av alpine fjell, gjerne kalt Rosendalsalpene. Vi ser kjente fjell som Melderskin, Bjørndalstindene og Gygrastolen. På andre siden av Hardangerfjorden ser vi mot fjell som Tveitakvitingen til flere av byfjellene rundt Bergen.
Fonnabu er en svært populær turisthytte med over 1.000 registrerte besøk hvert år. Fra Breidablikk ble reist i 1893 har behovet for sengeplasser jevnlig økt og det har blitt gjort flere utvidelser. Fra 1860 og frem til utbruddet av første verdenskrig var området mye besøkt av turister som ønsket å oppleve breen. Fonnabu ble reist først i 1968 for å erstatte Breidablikk. Da hadde isen trukket seg tilbake slik at Fonnabu fikk en nærmere plassering til brekanten. Hovedhytten på Fonnabu ble satt opp i 1996 og denne ble senest utvidet i 2019.
Fonnabu
1.449 moh
60°04′34″N 06°20′51″Ø
Kvinnherad, Vestland