Topptur til Høgdebrotet

Topptur til Høgdebrotet

Høgdebrotet

Topptur på ski med flott utsikt inn i det innerste av Jotunheimen

Høgdebrotet er en populær topptur helt øst i Gjendealpene i Jotunheimen, lett tilgjengelig fra Varldresflye. Det er en trygg topptur da en enkelt kan følge sørøstryggen opp mot toppen uten å gå inn i skredterreng. Ryggen opp er lang, men en blir belønnet med en flott utsikt inn i de innerste delene av Jotunheimen og en lang og fin nedkjøring. Fra toppen ser en inn i et svært flott brelandskap med Vestre- og Austre Memurubrean omgitt av kvasse og alpine tinder på alle kanter.

Turen til toppen av Høgdebrotet er en populær topptur på ski, særlig på våren etter at fjellovergangen Valdresflye åpner. Det er en enkel topptur der en kan unngå skredterreng. Det er en lang og jevn oppstigning mot toppen, noe som gir en sammenhengende lang og fin nedkjøring.

Det er 8 km fra parkeringsplassen ved veien opp til toppen på 2.226 moh, noe som gjør at en kommer et lite stykke inn i den østlige delen av Gjendealpene og får en svært flott utsikt, særlig nordvest over og inn i de helt innerste alpine delene av Jotunheimen.

Første delen av turen går over Leirungsmyren hvor en har fint skue inn Leirungdalen og mot andre populære topper fra Valdresflye, som Rasletinden, Munken og Mugna. Så starter den lange oppstigningen mot Høgdebrotet - hele 1.300 høydemeter. Det kan lønne seg å holde noe rett vestover for så og runde et flatere parti, Stieinflyene, på 1.680 moh. Slik holder en jevn oppstigning og nedkjøring hele veien. I nord ser vi mot den kjente fjellryggen Knutshøe og bak oss har vi fin utsikt mot den flate, snøfylte Valdresflye. Enkelte partier langs ryggen til Høgdebrotet kan være noe avblåst på vintre med lite snø i denne tørre delen av Jotunheimen, men normalt kan en gå i god snø hele veien opp mot toppen på våren.

Høgdebrotet (2.226 moh) sin østrygg.
Høgdebrotet sett fra Steinflytinden.

Selve toppunkter på Høgdebrotet er nok så flatt, men en varde markerer  et punkt nord vest for toppen, som er et utmerket flott utsiktspunkt. Her kan en skue mot det alpine fjellandskapet i den innerste delen av Jotunheimen. Austre- og Vestre Memurubrean er godt synlig fra toppen omgitt av Hellstugutindene og Memurutinene. Det er flott utsikt inn i Surtningssue massivet med sine tilhørende breer. Øst for Surtningssue massivet dominerer Besshøe og vi legger også merke til fjellryggen opp mot Veslfjellet, Besseggen.

Videre vest over ser vi mot mange av Jotunheimens stor topper og kvasse fjellrygger som Semeltinden og Store Rauddalseggje. Ryggen fra Høgdebrotet nordover fortsetter ned mot Eggen (2.041 moh). Ryggen sørvest over møter Tjønnholstinden som er Gjendealpenes nest høyeste topp (2.331 moh) etter Store Knutsholstinden (2.342 moh).

I sør ser vi inn mot Austre-, Midtre- og Vestre Kalvehøgde med Leirungsbrean under seg. Mellom Leirungskapmen og Vestre Kalvehøgde ser vi konturen av de markerte Torfinnstindane.

Surtningssue massivet sett fra Høgdebrotet.
Høgdebrotet er en nok så flat topp, men har bratte stup ned mot breen som skiller Kvassryggen og Eggen.

Mange velger å fortsette turen fra Høgdebrotet videre rundt Steinsflybreen og opp til Steinflytinden (2.318 moh) og Tjønnholstinden (2.329 moh). Ryggen mellom Høgdebrotet og Steiflytinden er forholdsvis bred og flat inntil det både bratner og smaler til det siste stykket opp mot ryggen til Steinflytinden. Her tar en normalt skiene på ryggen og det kan være nødvendig med stegjern og en isøks - avhengig av forholdene. Eggen mellom Steinflytinden og Tjønnholstinden er luftig og mer krevende.

Høgdebrotet er en nok så trygg topptur, da turen ikke er brattere enn 30 grader og en holder seg utenfor skredterreng. En skal være oppmerksom på skavler over stupene mot nord. Turen er på 17 km, over 1.300 høydemeter og en bruker normalt 5- 6 timer på turen.

Høgdebrotet sett fra Rasletinden.
Høgdebrotet og Tjønnholstinden sett fra Besshøe.

HØGDEBROTET

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE
Randonnée ski
Randonnée ski
Fjellskitur

Høgdebrotet

2.226 moh

61°27′10″N 08°40′09″Ø

Vågå, Innlandet, Norge

Relaterte turer
Topptur til Tjønnholstinden

Tjønnholstinden Topptur på ski med en morsom travers opp til toppunktet Tjønnholstinden (2.331 moh) er en av Jotunheimens virkelige stortopper Les mer

Skitur til Austre Kalvehøgde i Gjendealpene

Austre Kalvehøgde På skitur i den østlige delen av Gjendealpene Når veien over Valdresflye åpner det seg mange muligheter til Les mer

Skitur til Rasletinden fra Valdresflye

Rasletinden Enkel topptur fra Valdresflye Rasletind ligger i den østlige delen Jotunheimen. Ikke langt fra Rv 51, som strekker seg Les mer

Bitihorn – inngangen til Jotunheimen

Bitihorn Inngangen til Jotunheimen i sør-øst Følger en riksvei 51 forbi Beitostølen passerer en like etter et karakteristisk fjell, som Les mer

Store Austanbottstind i Hurrungane

Store Austanbottstind Luftig og alpin topptur i Hurrungane Vi er i Hurrungane - den vestligste, villeste og mest alpine delen Les mer

Tverrbottindtraversen

Tverrbottindtraversen Tinderangling over ryggtravers i Jotunheimen uten bruk av tau I den sørvestlige delen av Galdhøpiggmassivet, like ved Leirvassbu, ligger Les mer

Soleibotntindtraversen i Hurrungane

Soleibotntindtraversen Tinderangling fra Lauvanostinden til Store Soleibotntinden i Hurrungane Det er i fjellmassivet Hurrungane, helt vest i Jotunheimen Nasjonalpark, at Les mer

Topptur på ski til Geite i Jotunheimen

Topptur på ski til Geite Kort topptur i Smørstabbtind-massivet ved Storbrean Geite (2.002 moh) er en de laveste toppene over Les mer

Topptur til Sokse blant Smørstabbtindan

Topptur til Sokse over Leirbrean Topptur på ski blant Smørstabbtindan i Jotunheimen Midt i Smørstabbtind-massivet finner vi fjellet Sokse (2.189 Les mer