Brekkenipa – med utsikt ut Nærøydalen

Brekkenipa – med utsikt ut Nærøydalen

Brekkenipa

Topptur med utsikt inn i spektakulære Nærøydalen

Brekkenipa er et fjell i Voss, som ligger like på grensen til Aurland og innerst i Nærøydalen. Her møtes runde Vossefjell med stupbratte fjellsider og dalfører som strekker seg ut mot fjorden. Turen starter på Stalheim med en imponerende flott utsikt ut gjennom den trange og stupbratte Nærøydalen. Brekkenipa er en utmerket skitopp med mulighet for fantastisk flott skikjøring ved gode snøforhold. 

Brekkenipa (1.194 moh) ligger i skillet mellom de mer runde Vossafjellene og de stupbratte fjellsidene i Aurland. Skillet er markant, noe en legger merke til alt fra starten på turen ved Stalheim. En får tidlig flott utsikt inn i den vakre Nærøydalen hvor fjellsidene er høye og stupbratte.

Turen starter ved Stalheim, som ligger plassert opp i fjellsiden, innerst i Nærøydalen. Herfra begynner en rett på oppstigningen mot Brekkenipa gjennom et skogområde og følger normalveien opp, først i retning opp mot et markert punkt i kartet på 978 moh, for deretter å følge sør-ryggen opp mot toppen.

Ved Øvstaskaret tar en inn på sørryggen som vi følger hele veien opp mot toppen av Brekkenipa. Ved å ta de riktige veivalgene opp sør-ryggen opp mot toppen vil en kunne unngå skredterreng.

Fra starten på Stalheim og opp de vel 1.000 høydemetrene til toppen går det rundt 3 timer.

Normalruten opp sør-ryggen til toppen av Brekkenipa.
Topp på topp omkranser den dype Nærøydalen, her sett fra Brekkenipa.

Fra toppen av Brekkenipa er det flott utsikt mot Vossafjellene i sør og vest. Særlig Lønahorgi (1.410 moh) er godt synlig. Østover ser vi mot toppene som omkranser Nærøydalen. De er runde, men har bratte fjellsider og stup ned mot dalen og fjorden som som ligger lenger ut. Steiganosi (1.761 moh), er godt synlig. Dette er et av de høyeste toppene i Aurland og ligger i fjellområdet som skiller Nærøyfjorden og Aurlandsfjorden.

Det er flere nedkjøringsmuligheter fra Brekkenipa. Det enkleste valget er å kjøre ned sørryggen og det som er normalveien opp. Skredfaren må vurderes med tanke på rutevalg. På stabile dager kan nord-østsiden by få flott skikjøring, men her er flere bratte heng og sider som utgjør skredterreng. Østryggen kan følges et stykke ned før kjører inn på nordøstflanken. Siste delen ned mot dalføret kommer en inn i skogsterreng der skikjøringsferdighetene får nok å brye seg på. I dalføret kommer en også inn på en vinterstengt vei som tar oss tilbake til utgangspunktet vårt, Stalheim.

Utsikt mot Sivlesnipa på vei opp fra Stalheim mot Brekkenipa.

Fjellområdet mellom Aurland og Voss har mange flotte topptumfjell. Like vest finner vi Myrkdalen, et kjent skiområde for vestlendinger - grunnet de voldsomme snømengdene som pleier å komme her hvert år. Jordalen er også et populært toppturområde. Herfra kan en gå toppturer til flere spektakulære topper, høyt hevet over Nærøyfjorden. Fyre er et fint utgangspunkt inn mot topper som ligger sør for Nærøydalen. I dette fjellområdet ligger Grindaflethytta, som også er et godt utgangspunkt for topptur til Stiganosi (1.761 moh) og Syrdalsbreen.

 

På vei opp mot Brekkenipa har en utsikt inn i den spektakulære Nærøydalen.

BREKKENIPA RUNDTUR

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Brekkenipa

1.194 moh.

60°50′32″N 06°39′11″Ø

Voss, Vestland, Norge

Relaterte turer
Skitur til Vassfjøra – med utsikt over Hardanger

Skitur til Vassfjøra Skitur med utsikt over Hardanger, Vossefjell, Skarvheimen og Hardangervidda Turen til Vassfjøra (1.633 mot) er regnet for Les mer

På topper mellom Vossefjell og Flåmsdalen – Trollanuten og Fossdalsskavlen

Trollanuten og Fossdalsskavlen Toppturer mellom Vossefjellene og Flåmsdalen Vi befinner oss i fjellområdet mellom Vossefjellene og Skarvheimen ved Kaldavasshytta. Denne Les mer

Øykjafonn – topptur innerst i Uppsetdalen

Øykjafonn Topptur innerst i Uppsetedalen med utsikt over Vossefjellene Helt øst i Vossefjellene og innerst i Raundalen finner vi Vossefjellenes Les mer

Baksafjellet – topptur fra Hallingskeid

Baksafjellet Høyeste toppen i fjellskillet mellom Skarvheimen, Hardanger og Vossefjellene! Topptur med utrolig utsikt i vest - Baksafjellet Høyeste toppen Les mer

På ski over Vossaskavlen

På ski over Vossaskavlen Utsatt fjellpass mellom vest og øst i Nansens fotspor Det er en utsatt fjellpassasje, ruten som Les mer

Utsikt fra Prest over Aurlandsfjorden

Prest Med utsikt over Aurlandsfjorden fra Prest Området rundt Aurlandsfjorden er en del av Nærøyfjordens landskapsvernområde som befinner seg på Les mer

Topptur til Ranastongi i Hemsedal

Ranastongi i Hemsedal På topptur til midten av Sør-Norge med panoramautsikt til Jotunheimen Det er ikke mange fjell over 1.900 Les mer

Topptur til Fannaråken på Sognefjellet

Topptur på ski til Fannaråki Topptur på Sognefjellet til Norges høyestliggende turisthytte Fannaråken (2.068 moh) har en flott beliggenhet på Les mer

Legg igjen en kommentar