TOP

Gygrekjeften i Hyllestad

Gygrekjeften er et av de høyeste punktet på fjellet Lihesten i Hyllestad ytterst ved utløpet til Sognefjorden. Herfra stuper en 700 meter bratt fjellvegg ned mot Hyllestadfjorden og ytterst på denne fjellveggen stikker en fjellhylle seg ut, også kjent som Gygretanna. Turen til toppen av Gygrekjeften er en luftig tur ytterst i Sogn og Fjordane med flott utsikt ut i havgapet. Turen opp mot toppen følger Nipestien, en bratt men godt tilrettelagt sti med klyvepartier.

Lihesten er et fjellmassiv og kjent landemerke på en halvøy vest i Hyllestad i Sogn og Fjordane. Fjellmassivet er lett gjenkjennelig og fascinerer mang en turgåer på grunn av sine bratte fjellsider. Fra Gygrekjeften (710 moh), den østligste toppen på Lihesten, stuper en 700 meter høy fjellvegg ned i Hyllestadfjorden. Fra denne fjellveggen står en overhengende fjellformasjon kalt Gygretanna. Å bevege seg ut på tanna er en luftig opplevelse og skal en helt ut på kanten trenger en å sikre, da det kreves eksponert klyving for å komme helt ut.

Turen vår starter fra Lekva hvor det er tilrettelagt en parkeringsplass for turgåere som skal opp på Lihesten. Herfra kan en velge mellom to turstier opp til fjellplatået. Første delen av turen går på traktovei og god sti i tett skog. Den korteste ruten mot toppen er den såkalte Nipestien og er også den bratteste varianten. For å unngå å gå samme ruten både opp og ned går vi en rundtur og følger den enklere stien opp og velger å ta den noe brattere Nipestien på returen. Stien går noe vest for Nipestien og har bratt med fin sti helt opp på platået. Det er den siste delen mot platået som er brattest, med en omtrent 100 meter høy fjellside.

Utsikt fra Lihesten mot Risnesnipa, Lifjorden og Sognesjøen.

Ruten vi følger er merket av på kratet opp Novene og vi kommer opp i skardet mellom det som er merket av som Fløyfjellet og Lihesten. Her kan en velge å følge en sti rundt Lihesten via de 3L-stølene langs en en rekke mindre vann eller legge turen rett over Lihesten, umerket mot toppen av Gygrekjeften. Om en velger strakeste vei må en være forberedt på å ta noen korte klyvetak da denne delen er delt opp av flere kløfter.

Plutselig kommer toppen av Gygrekjeften til syne og vi kommer igjen inn på den merkede stien. En større varde markerer toppen på 710 moh. Like ved kan en legge seg langflat og titte ut over kanten ned den bratte fjellveggen som stuper ned mot Hyllestadfjorden. Videre kommer den imponerende fjellformasjonen Gygretanna til syne. Dette er en utstikkende fjellhylle som krever sikring om en skal helt ut på kanten. Det er mulig å ta seg et stykke ut på Gygretanna usikret og få seg en luftig opplevelse.

I 2015 var Gygrekjeften besøkt av TV Norge programmet "71 grader nord". Deltakerne i programmet fikk da i utfordring å overnatte i hengekøyer som var hengt opp i vaiere som strakk seg i luften mellom Gygretanna og fjellveggen på Gygrekjeften.

Det er flott utsikt fra Gygrekjeften. Vi ser rett ned mot Hyllestad og Hyllestadfjorden. Videre inn mot Sognefjorden og fjellene rundt. I vest ser vi ut i Norskehavet og mot øyene som ligger ute i havgapet. Særlig Alden eller Norskekjeften (480 moh) er et karakteristisk landemerke, der fjellet strekkes seg bratt opp av havet. I sør ser vi mot munningen av Sognefjorden, den lengste og dypeste fjorden i landet. Rett innenfor munningen av fjorden er den dypeste delen av Sognefjorden. Her stuper fjorden ned mot utrolige 1.200 meter dyp. Utenfor munningen er det langt grunnere. Sør for Sognefjorden ser vi mot Gulen.

På returen velger vi å følge den noe brattere Nipestien tilbake til Lekva. Her er det tilrettelagt med gode tau og trinn boltet inn i fjellet. Tauene ser nye ut av året og gamle taustiger og taustumper er fjernet. Det er likevel viktig å sjekke ut at tauene er inntakt og i orden før en tar disse i bruk. Det er bratt, men aldri vanskelig å ta seg hverken ned eller opp på Nipestien.

På vel 500 høydemeter er det bratte partiet over og en følger lett tydelig merket sti tilbake til utgangspunktet. Rundturen til Gygrekjeften er en flott tur i luftig terreng og i storslått kyst-natur.

 

Gygretunga er en fjellhylle med overheng fra Gykgrekjeften, en topp på Lihesten.

Rundturen beskrevet her tar omtrent 5 timer. Om en følger stien over 3L-stølane bruker en noe lengre tid. Om en velger Nipestien både opp og ned, så er dette korteste vei og en bruker kortere tid enn 5 timer.

De faktiske navnene som benyttes i fjellmassivet Lihesten er ikke alltid til å bli helt klok på, da de brukes en del om hverandre. Lokalt omtales hele fjellmassivet som Lihesten eller Lifjell, mens Gygrekjeften er den østlige toppen i fjellmassivet (710 moh). Den høyeste toppen på Lihesten er Risnesnipa (777 moh), hva også er den høyeste toppen i Hyllestad. Risnesnipa var stedet hvor Norges første store flyulykke skjedde. I 1936 styrtet et post-fly på vei fra Bergen inn i fjellveggen under Risnesnipa og de syv som var ombord omkom. Ulykken er bedre kjent som Havørn-ulykken. Turen til Gygkrekjeften kan forlenges med å også gå over til Risnesnipa.

Også fra gammelt av var Lihesten et kjent landemerket og historien skal ha det til at Olav Kyrre skal ha søkt ly ved Lihesten og også planlagt å anlegge en by ved Lifjorden.

Gygrekjeften har sitt navn etter Gygra, som er en trollkjerring. I følge sagn skal altså kjerringa til trollet holde til oppe på Gygrekjeften. Vi møtte ikke på Gygra på vår tur, men Gygretanna kunne også minne om det som skal være trollkjerringas stygge nese som hun også brukte til å røre i grøten med.

Gygrekjeften har bratte stup ned mot Hyllestadfjorden.
Gygrekjeften og Hyllesatd sett fra luften.

RUNDTUR TIL GYGREKJEFTEN

TIMER
Avstand
KM
MOH
HØYDEMETRE

Gygrekjeften

710 moh.

61°10′25″N 05°13′22″Ø

Hyllestad, Vestland, Norge

Post a Comment