Blåbergi – topptur med utsikt over Skarvheimen

Blåbergi – topptur med utsikt over Skarvheimen

Blåbergi

Topptur med utsikt over Skarvheimen

Skarvheimen byr på langstrakte skarver, vide flyer og en rekke nuter. Her finner vi de høyeste fjellene sør for Jotunheimen og mange av dem er flotte toppturer. Blåbergi (1.802 moh) er en enkel og kort topptur lett tilgjengelig fra riksveien mellom Aurland og Hol. Toppen er verdt en tur da den har en utrolig vid utsikt og byr på fin skikjøring. 

Turen til toppen av Blåbergi er en kort og enkel topptur på ski, som også er lite skredutsatt og trygg om en tar de riktige veivalgene. Fra en av de mange parkeringslommene langs Strandavatnet er det bare å spenne fast skiene å starte turen mot toppen. Turen er grei å starte fra Myrestølen. Dette er en topp som gir en utrolig vid utsikt og fra hvor en ser store deler av Skarvheimen. 

Kraftutbyggingen har satt sitt store preg på denne delen av Skarvheimen. Strandavatnet er regulert og på vei opp mot Blåbergi må vi gå under svære kraftlinjer som finner sin vei videre ned mot Aurlandsdalen. Resten av omgivelsene er flotte - vi befinner oss mellom de to store skarvene Hallingskarvet og Reineskarvet.

Fra toppen av Blåbergi (1.802 mot) er det vid utsikt, særlig østover.
Solen er i ferd med å gå ned over Strandavatnet og Geiteryggen.

Den enkleste og tryggeste ruten mot toppen er å gå opp til foten av østryggen og følge denne opp. Om en tar riktige veivalg vil en kunne holde seg stort sett under 30 grader, med unntak av et lite parti opp til Blåbergnuten hvor det er 35 grader. Etter dette flater det ut og det går slakt opp mot toppen av Blåbergi (1.802 moh). Det går omtrent 2 timer opp mot toppen og her oppe er en utrolig flott og vid utsikt.

I sør ser vi hele ryggen av Hallingskarvet med Folarskardet (1.933 moh) som den høyeste toppen på ryggen. Litt lenger øst ser vi Kyrkjedøren og Kyrkjedørsnuten med Hardangerjøkulen stikkende opp i bakgrunnen. Østover ser vi svært langt - ned mot Hallingdalen, Vassfaret og Norefjellsryggen. Østover dominerer også fjellryggen Reineskarvet (1.791 moh). I nord ser vi den nordlige delen av Skarvheimen med Filefjell. I bakgrunnen stikker Jotunheimen´s store tinder tydelig opp og vi ser svært tydelig Hurrungane med Storen, Uranostinden og Gjendealpene.

Reinskarvet (1.791 moh) sett fra Blåbergi.

Nedkjøringen kan enklest følge samme veien som opp eller om en ønsker brattere nedkjøring finnes det flere muligheter ned sørryggen fra Blåbergsnuten. Så går det nok så strakt ned mot riksveien igjen. Her er ofte fine snøforhold og sesongen her oppe er lang. Turen starter på 1.000 moh slik at en kan ofte gå på ski her til ut i juni. Totalt er det 813 høydemeter mot toppen.

Toppen av Blåbergi i Skarvheimen.
Blåbergi sett fra Flyane i øst.

TOPPTUR TIL BLÅBERGI

TIMER
KM
MOH
HØYDEMETRE

Blåbergi

 

1.802 moh.

60°44′17″N 07°49′38″Ø

Hol, Buskerud, Norge

Relaterte turer
Topptur på ski til Høgeloft

Høgeloft Til toppen av Filefjell med panoramautsikt til Jotunheimen Høgeloft er blitt en svært populær topptur på Filefjell, særlig om Les mer

Topptur til Ranastongi i Hemsedal

Ranastongi i Hemsedal På topptur til midten av Sør-Norge med panoramautsikt til Jotunheimen Det er ikke mange fjell over 1.900 Les mer

På topptur til Folarskardnuten

Topptur til Folarskardnuten På ski til det høyeste punktet på Hallingskarvet og det høyeste fjellet sør for Jotunheimen Folarskardnuten (1.933 Les mer

Baksafjellet – topptur fra Hallingskeid

Baksafjellet Høyeste toppen i fjellskillet mellom Skarvheimen, Hardanger og Vossefjellene! Topptur med utrolig utsikt i vest - Baksafjellet Høyeste toppen Les mer

På ski over Vossaskavlen

På ski over Vossaskavlen Utsatt fjellpass mellom vest og øst i Nansens fotspor Det er en utsatt fjellpassasje, ruten som Les mer

Rundtur på ski i Skarvheimen – Geiterygghytta til Finse

Fra Geiterygghytta til Finse Rundtur på ski i Skarvheimen Skarvheimen er fjellområdet mellom Jotunheimen og Hardangervidda. Vi bestemte oss for Les mer

Prestholtskarvet

Prestholtskarvet Topptur opp på Hallingskarvet rygg Den lange og karakteristiske fjellryggen som strekker seg fra Geilo og vestover mot Finse Les mer

En liten topptur til Lille Finsenuten

Lille Finsenuten En liten topptur med flott utsikt over Finse og Hardangerjøkulen En topptur til Lille Finsenuten er en kort Les mer

Vårtur på ski over Hardangerjøkulen

Vårskitur over Hardangerjøkulen Jøkulrunden fra Finse Våren er kommet og denne gangen har vi tatt turen til Finse for å Les mer

Legg igjen en kommentar