Skikjøring på Hellstugubrean i Jotunheimen

Skikjøring på Hellstugubrean i Jotunheimen

Hellstugubrean i Jotunheimen

Skikjøring på  breen blant  Hellstugutinder og Memurutinder

Spiterstulen er et fantastisk flott utgangspunkt for turer blant Jotunheimen´s høyeste tinder og største breer. Mellom Memurutindene og Hellstugutinende strekker Hellstugubreen seg oppover til den møter Memurubrean og en ser ned mot Gjende. Vi spente fast toppturskiene for å kjøre Hellstugubreen på ski og samtidig gjøre en bestigning av en eller flere av Heilstugutindene.

Vi har tatt turen til Spiterstulen, en av de første turisthyttene i Jotunheimen. Hytten er nok mest besøkt i forbindelse med bestigning av Galdhøpiggen, Glittertinden eller vandring på Eventyrisen, en del av Svellnosbrean. Denne gangen skal vi ta oss inn i dalføret mellom Memurutindene og Hellstugutindene og gå opp den nordvendte Heilstugubreen. Breen strekker seg fra 1.482 moh til 2.229 moh og har en størrelse på 2.9 kvaderatkilometer.
Det er en vindfull dag i Jotunheimen og derfor håper vi at fjellene rundt breen skal gi oss litt ly for vinden og gi oss en fin nedkjøring langs den over 3 km lange breen. De som har prøvd seg på Galdhøpiggen i dag har måtte være nødt til å snu på grunn av den sterke vinden og ingen nådde til tops denne dagen.

Solen skinner, men vi ser skyene går i et rasende tempo over tindene rundt oss på Spiterstulen. Vi følger den kvistede løypen mot Leirvassbu et stykke mot foten av Hellstuguhøe der vi tar østover og opp dalføret som er omgitt av Veobretinder, Memurutinder og Hellstugutinder. Det er en flott dal og vi har fin utsikt videre innover Visdalen hvor vi ser kjente topper Kyrkja, Visbretinden og Kyrkjeokslet.

Etter hvert som vi kommer litt oppover i høyden får vi også øyet på Galdhøpiggen bak oss, med den bratte fjellsiden opp fra Spiterstulen, Svellnose og Keilhaustopp. Under disse er det flott utsikt mot Svellnosbrean og det spektakulære brefallet Eventyrisen.

Hellstugubrean med Hellstugutindan i bak.

I det vi runder Hellstuguhøe møter vi også på brekanten til Hellstugubrean. Breen er omgitt av en rekke flotte 2.000 meters topper. Hellstuguhøe (2.072 moh) er den mest dominerende toppen i Leirdalen og markerer inngangen til Hellstugubreen. Hellstuguhøe følges av en lang rekke med Hellstugu-tinder - hvorav Store Hellstugutinden (2.345 moh) er den høyeste. På øst siden av breen ligger Memurutinder på rekke og rad med Store Memurutinden (2.364 moh) som den høyeste. De vestre Memurutindene er fine avstikkere fra toppen av Hellstugubrean. Selv om det er lunt her nede i dalføret ser vi av skyene som blåser med en voldsom fart like over tindene at det ser værhardt ut der oppe.

Vi holder oss på breens østlige side i det vi går oppover. Her er det mindre sprekker og relativt trygt å ferdes. En skal holde seg unna den vestlige delen av breen der sprekkene er flere og større. Turen krever likevel breutstyr og kunnskap om ferdsel på bre. Det har vært en vinter med lite snø i den østlige delen av Jotunheimen og flere av snøbroene kan være svake. Mange av de store sprekkene i brefallet under Nørdre Hellstugutinden er åpne og et flott syn på turen vår.

På grunn av den sterke vinden har vi innsett at det neppe blir noen tindebestigninger i dag, men vi har likevel som mål å ta oss opp i skardet mellom Store Hellstugutinden og Nestsøre Hellstugutinden på 2.141 moh, hvor det skal være en flott utsikt.

Galdhøpiggen med Svellnosbrean og Eventyrisen, sett fra Hellstugubrean.
Galdhøpiggen med Svellnosbrean og Eventyrisen, sett fra Hellstugubrean.

I det vi kommer opp på 2.050 moh har det flatet ut og Hellstugubrean møter Vestre Memurubrean. Denne breen fører ned mot Memurudalen. Det har skyet kraftig til når vi har kommet opp hit, men vi får likevel et glimt at det som skal være en enestående utsikt ned mot Gjende og Memurubu. Vi skimter Gjendealpene som ligger på rekke og rad sør for Gjende og også Surtningssue (2.368 moh). Vinden er nå så sterk og skydekket så lavt at det ikke gir noen mening å ta oss opp i skardet som planlagt. Etter en rask lunsj bak en større stein spenner vi fast skiene og leker oss ned breen på det som er et fast og fint føre. Vel nede i Visdalen er det en liten transportetappe tilbake til Spiterstulen. Her er det flott å sette seg i peistuen og nyte utsikten innover Visdalen med en kald øl fra Lomb bryggeri før middagen serveres.

Et alternativ til å kjøre ned igjen breen samme vei tilbake til Spiterstulen er å kjøre ned Vestre Memurubreen til Memurubu. Denne ruten er en del av rundturen som gjerne blir omtalt som Bretriangelet i Jotunheimen, en rundtur over breene i dette flotte fjellmassivet mellom Memurutindene og Veotindene.

Midtre og Store Hellstugutindan er de spisse tindene helt bak i bildet. Her sett fra Kyrkja.

PÅ SKI NED HELLSTUGUBREAN

TIMER
KM
MOH
HØYDEMETRE

Hellstugubrean

2.229 moh.

61°33′26″N 08°26′12″Ø

Lom, Oppland, Norge

Relaterte turer
Bretriangelet i Jotunheimen

Bretriangelet i Jotunheimen En tredagers tur over breer og tinder i Memurutindmassivet Mange av Jotunheimens største breer finner vi i Les mer

Tverråtindan i Galdhøpiggmasivet

Tverråtindan i Jotunheimen Topp- og bretur i Galdhøpiggmassivet Tverråtindene i Jotunheimen er en rygg med tinder sør for Galdhøpiggen og Les mer

Sørvestryggen opp til Galdhøpiggen

Galdhøpiggen - sørvestryggen Omveien opp til toppen av Norges høyeste fjell Galdhøpiggen - Norges tak og høyeste fjelltopp. Med sine Les mer

Tinderangling rundt Svellnosbrean

Svellnosbrean rundt Tinderangling på ryggtravers mellom Jotunheimens flotteste breer Ryggtraverser er noe av de morsomste turene en kan gå - Les mer

Rundtur over Styggehøe og Tverråbrean

Styggehøe og Tverråbrean Topptur og bretur i Galdhøpiggmassivet I Galdhøpigg-massivet, også kalt Ymisfjellmassivet, finner en flere større breer og mange Les mer

Svellnosbrean og Eventyrisen i Jotunheimen

Eventyrisen og Svellnosbreen Et av Jotunheimens flotteste brefall I fjellmassivet mellom Leirdalen og Visdalen ligger mange av landet høyeste fjell Les mer

Galdhøpiggen – Skitur til toppen av Norge

Galdhøpiggen Skitur til toppen av Norge - vårt høyeste fjell Norges høyeste fjell er en flott skitopp med fantastisk utsikt. Les mer

Topptur til Sokse blant Smørstabbtindan

Topptur til Sokse over Leirbrean Topptur på ski blant Smørstabbtindan i Jotunheimen Midt i Smørstabbtind-massivet finner vi fjellet Sokse (2.189 Les mer

På tur over ryggen av Knutshøe

Knutshøe På tur over ryggen av Knutshøe vinterstid En av de flotteste turene ved Gjende er den luftige, men vakre Les mer

2 thoughts on “Skikjøring på Hellstugubrean i Jotunheimen

Legg igjen en kommentar