Sunnmørsalpene – topptur på ski til Sylvkallen

Sunnmørsalpene – topptur på ski til Sylvkallen

Ingen andre steder i landet finner vi en større konsentrasjon av alpine tinder enn i Sunnmørsalpene. Her har tindesporten stått sentralt siden midten av 1800-tallet. I dag er toppturer på ski fra disse tindene mer populært enn noen gang. Sylvkallen er en flott skitopp ved Hjørundfjorden midt i Sunnmørsalpene. Fra toppen er det flott utsikt til blant annet  Kolåstind-massivet, Slogen og mange andre spisse tinder og pinakler.

Skikjøring ned Sylvkallen i Sunnmørsalpene.

Det mangler ikke på flotte skitopper i Sunnmørsalpene. Fjellene her finnes i alle former, men mange er bratte med spisse topper og pinakler. Her er det ikke lengre bare klatrerne som rår, toppturer på ski er mer populært en noen gang i Sunnmørsalpene.

Rundt den lille fjordbygden Sæbø strekker tindene som Dalegubben og Grøtdalstindene seg til værs. Alle er flotte skitopper, men på grunn av den store skredfaren som truer i fjellene denne dagen velger vi å legge turen til en tryggere topp med flott utsikt ved Hjørundfjorden. Sylvkallen (1.310 moh) er en fin skitopp omringet av majestetiske tinder i alle retninger.

Turen vår starter fra kraftverket i Standaldalen. Herfra ser vi ned mot Store-Standal og Hjørundfjorden. Ryggen av turmålet vårt, Sylvkallen, strekker seg like ovenfor. Herfra skal vi ta oss bratt opp i Nøvedalen før vi starter på selve stigningen opp mot Sylvkallen.

Standaldalen er ofte også brukt som utgangspunkt for Dalegubben, som ligger lenger inn i Nøvedalen. Her kan en ta seg over til Sæbø.

Stigningen opp til Sylvkallen er jevn opp til siste delen mot toppen hvor det blir markert brattere før det jevner ut på selve toppen. I det bratteste partiet kan det være nødvendig med stegjern på hardt og isete føre.

Utsikt fra Sylvkallen sørover mot indre delen av Hjørundsfjorden.

Under hele oppstigningen mot Sylvkallen får en fantastisk utsikt, spesielt mot Kolåstinden (1.432 moh), som er omtalt som Kongen av Sunnmørsalpene og en av de mest populære skiturene. I massivet finner vi også den kjente Fingeren (1.180 moh) og Noklane.

Øst for Kolåstind-massivet ligger Sætretindane, som ser nok så dramatisk ut fra Sylvkallen. Fladalen er en flott dal omgitt av mange flotte topper og Nordre Sætretind skal være en flott topptur. 

Det er en litt skyet og mørk vårdag i mai når vi går turen, men snøen ligger nesten hele veien ned til utgangspunktet vårt og bare et lite stykke må vi bære skiene våre.

Fra toppen blir utsikten enda flottere i det vi ser ned i Hjørundfjorden som strekker seg nordover i retning Ålesund. Rundt oss nå er det alpine topper så langt øyet kan se og på motsatt side av Hjørundfjorden ser vi inn i Norangsfjorden mot Øye og den spisse og kjente Slogen (1.564 moh).

I sør er Dalagubben-massivet som ser dramatisk ut med sine stupbratte fjellsider. Eggen som strekker seg hele veien fra Sylvkallen til Dalegubben krever klatreutstyr.

For oss gjenstår nedkjøringen ned i litt tung og våt snø. Vi har absolutt fått en smak av Sunnmørsalpene fra en flott og enkel skitopp.

Sunnmørsalpene med Hjørundfjorden og Sylvkallen midt i bildet.
Sylvkallen fra Standalsætra.
Utsikt fra toppen mot Øye og Slogen (1.564 moh).
Dalegubben-massivet (1.344). Dette er en fin topptur fra Sæbø.
På klare dager er det utsikt mot Storfjorden, Ålesund og havet.
Sætretindanemassivet (1.365 moh)
Hjørundfjorden i Sunnmørsalpene.
Kolåstindmassivet sett fra Sylvkallen.
Standaleidet og Hjørundfjorden.
Toppvarden på Sylvkallen. Sætretindane i bakgrunnen.
På vei opp fra Nøvedalen med Grøtalstindane og Nonshornet bak.

Sylvkallen

1.310 moh

62°14′51″N 06°26′14″Ø

Ørsta, Møre og Romsdal, Norge

 

Relaterte artikler
Ranastongi i Hemsedal På topptur til midten av Sør-Norge med panoramautsikt til Jotunheimen Det er Les mer
Topptur på ski til Fannaråki Topptur på Sognefjellet til Norges høyestliggende turisthytte Fannaråken (2.068 moh) Les mer
Topptur til Sokse over Leirbrean Topptur på ski blant Smørstabbtindan i Jotunheimen Midt i Smørstabbtind-massivet Les mer
Topptur på ski til Onen fra Kjeåsen En spektakulær topptur innerst i Hardangerfjorden Innerst i Les mer
Topptur til Folarskardnuten På ski til det høyeste punktet på Hallingskarvet og det høyeste fjellet Les mer
Vallée Blanche på ski Eventyrlig skikjøring på isbre, fra Aiguille du Midi til Chamonix, i Les mer
På ski til Bukkehøe Flott skikjøring i Galdhøpiggmassivet Bukkehøe (2.314 moh) ser imponerende ut fra Les mer
Store Smørstabbtinden Topptur på ski i Smørstabbtindmassivet Smørstabbtindan er blitt en av landets mest populære Les mer
Runde Fottur til Norges ende Sunnmøre er fullt av kontraster. Her finner en landets største Les mer

Legg igjen en kommentar