Skitur til Rasletinden fra Valdresflye

Skitur til Rasletinden fra Valdresflye

Rasletinden

Enkel topptur fra Valdresflye

Rasletind ligger i den østlige delen Jotunheimen. Ikke langt fra Rv 51, som strekker seg over Valdresflya, finner en denne enkle, men flotte toppen. Dette er kanskje en av de lettest tilgjenglige toppene over 2.000 moh i Norge (2.105 moh.) På våren står det tett i tett med biler langs Valdreflya når en av Jotunheimens mest gåtte skiturer har sine flotteste solskinnsdager.

Rasletinden (2.105 moh) er regnet for å være Jotunheimens mest gåtte topptur på ski. Forklaringen ligger nok i dens beliggenhet og nærhet til veien som går over fjellplatået Valdresflye helt øst i Jotunheimen og skal derfor samtidig være den lettes tilgjenglige 2.000 meter toppen i landet.

Skisessongen her er lang og snøsikker da fjellplatået Valdresflya ligger på 1.390 moh. På solskinnsdager kan det stå kilometre med biler parkert langs fjellovergangen. For de fleste går turen til Rasletinden, gjerne over Østre Rasletinden (2.010 moh).

Turen til Rasletinden starter gjerne fra Valdresflye ved vandrehjemmet hvor det er tilrettelagt for å kunne parkere langs veien. Herfra ser vi ryggen av Rasletinden og går 2 kilometer over flya før oppstigningen begynner mot Steindalen.

Fra Steindalen er det mulig å ta seg opp på Rasletinden fra flere steder, enten lenger opp mot Raslet eller opp på nordryggen av Østre Rasletinden. Vi går turen over den Østre Rasletinden som er en 2.000-meter topp med en stupbratt fjellside som vender mot Valdresflye og gir en flott utsikt mot turen vi har tilbakelagt oss så langt.

Rasletinden (2.010 moh) er toppturen flest går i Jotuneheimen. En kort og enkel tur fra Valdresflye.

Fra Østre Rasletinden ser vi toppen av Rasletinden og siste del av veien til toppen er kort herfra. Toppen er butt, men det kan være folksomt på de fineste dagene om våren.

Utsikten er upåklagelig, særlig mot toppene som om omkranser stupet ned mot breen mellom Rasletinden, Mugna og Munken. Sørover er terrenget lavere med utsikt mot Valdres, Golsfjella og Skarvheimen.

Det anbefales å fortsette turen fra Rasletinden mot Mugna (2.159 moh), Austre Kalvehøgde (2.178 moh) og Munken (2.105 moh) for de som ikke er forsynt med turen til Rasletind. Fra disse tindene er det flott utsikt inn i de vestlige delene av Gjendealpene og Jotunheimen. En ser alle disse toppene fra Rasletinden og en fortsetter turen ved å gli ned sørsiden  fra Rasletinden og renne videre ned vestover til stigningen mot Mugna starter.

Bitihorn og Valdres sett fra Rasletinden.

Rasletinden

2.105 moh

61°23′42″N 08°41′57″Ø

Vågå, Oppland, Norge

Relaterte artikler
Topptur på ski til Geite Kort topptur i Smørstabbtind-massivet ved Storbrean Geite (2.002 moh) er Les mer
Ranastongi i Hemsedal På topptur til midten av Sør-Norge med panoramautsikt til Jotunheimen Det er Les mer
Topptur til Sokse over Leirbrean Topptur på ski blant Smørstabbtindan i Jotunheimen Midt i Smørstabbtind-massivet Les mer
Knutshøe På tur over ryggen av Knutshøe vinterstid En av de flotteste turene ved Gjende Les mer
Styggehøbrean rundt Ryggtravers over Veotinder og Styggehøbreatinder i Jotunheimen Tinderekken som strekker seg rundt Styggehøbrean Les mer
Bretriangelet i Jotunheimen En tredagers tur over breer og tinder i Memurutindmassivet Mange av Jotunheimens Les mer
Surtningssue En av Jotunheimen´s stortopper Surtningssue - dette er en av Jotunheimen´s stortopper. Den er Les mer
Austre Kalvehøgde På skitur i den østlige delen av Gjendealpene Når veien over Valdresflye åpner Les mer
Bitihorn Inngangen til Jotunheimen i sør-øst Følger en riksvei 51 forbi Beitostølen passerer en like Les mer

One thought on “Skitur til Rasletinden fra Valdresflye

Legg igjen en kommentar