Prestholtskarvet

Prestholtskarvet

Prestholtskarvet

Topptur opp på Hallingskarvet rygg

Den lange og karakteristiske fjellryggen som strekker seg fra Geilo og vestover mot Finse er synlig fra mange fjelltopper og breetopper i Sør-Norge. Fjellryggen Hallingskarvet strekker seg hele 35 km og byr på helt spesielle turopplevelse - ofte i mye vind. En skarv er et nakent fjell, og denne følelsen får en virkelig når en kommer seg opp på ryggen. Her er det vinterstid hvitt og flatt, men også en fantastisk utsikt.

Den lange og karakteristiske fjellryggen som strekker seg fra Geilo og vestover mot Finse er synlig fra mange fjelltopper og breetopper i Sør-Norge. Fjellryggen Hallingskarvet strekker seg hele 35 km og byr på helt spesielle turopplevelse ofte i mye vind.

En skarv er et nakent fjell, og denne følelsen får en virkelig når en kommer seg opp på ryggen. Her er det vinterstid hvitt og flatt, men også en fantastisk utsikt både sør- og nordover. Under snøen finner vi en eneste stor steinrøys og en kan få litt følelsen av å være på en annen planet når en kommer på ryggen av Hallingskarvet.

Prestholtskarvet (1.853 moh) er det høyeste punktet på den sørøstlige delen av Hallingskarvet og er lett tilgjenglig fra Ustaoset og Prestholt.

Til Prestholtskarvet på ski
Vi tok turen fra Ustaoset til Prestholtskaret helt på tampen av skisessongen, sent i mai. Solen bidro med sitt til å smelte den siste snøen, så dette var nok siste helgen det var mulig å gå på ski i området rundt Ustaoset. På selve skarven var det masse av snø, men den var svært våt og tung.

På ryggen av Hallingskarvet ved Prestholtskarvet (1.859 moh).

Første delen av turen fulgte vi langs det kvistede løypenettet nordover fra Ustaoset, så langs Hallingskarvet mot Prestholtseter. I en liten renne like før Prestholtseter fant vi en passende renne der vi tok opp-stigningen til selve skarven. Fra denne rennen er skarven svært enkel å bestige. Med det samme en har kommet opp på platået, er siste stigningen til toppen av Prestholtskarvet en svært slakk flate.

Selv om været var strålende fint, fikk vi merke de spesielle vindene og skyene som ofte kommer trekkende over selve ryggen. Hallingskarvet er kjent for å ha et raskt vekslende vær med spesielle vinder, som i forhold til områdene rundt er kjent for å bli ekstra sterke. Turen ble også denne gangen en vindfull opplevelse da vi nådde det merkede toppunkted på Prestholtskarven 1.853 m.o.h.

Turen er enkel og det går omtrent 5 timer fra Ustaoset til Prestholtskarvet og tilbake igjen.

Fottur til Prestholtskardet og Prestholtskarvet
Før snøen har lagt seg er Prestholtseter et godt utgangspunkt for turen opp til Prestholdskardet og videre opp på ryggen til Prestholtskarvet. Det går velholdt avgiftsbelagt traktorvei fra Bardøla og helt inn til Prestholtseter hvor det er god plass til å parkere bilen.

Herfra er det god tilrettelagt for enkelt å kunne ta seg opp til Prestholtskardet, med en tilrettelagt trapp. Turen er populær og på godværsdager kan det være folksomt i trappene. Vel oppe på 1.600 moh ligger Presholtskardet og her går også høstværet over i full vinter. Herfra tar en seg opp på selve ryggen av Hallingskarvet.
Det er et nok så kuppert og steinete terreng, der ikke snøen har lagt seg tykt nok. Nå begynner utsikten å virkelig bli flott. Østover ser vi Hallingdalen og Norefjellsryggen. I sør stikker Gaustadtoppen opp, som markerer slutten på den vidstrakte Hardangervidda. I nordøst ser vi Reinskarvet og Hemsedalsfjellene.
Fra Presholtskardet er det vel 2 km opp til Prestholtskarvet, der en stokk plantet i en steinrøys markerer toppunktet 1.853 moh. Her oppe blåser det betydelig mer, men utsikten er flott mot den vestlige delen av Hallingskarvet og Hardangerjøkulen. Denne dagen er været så klart at vi helt tydelig ser Jotunheimen og spesielt de markerte Hurrungane. Går en litt sør på skarven ser vi også fint ned mot Ustaoset.
Turen til Prestholtskarvet er en enkel tur enten til fots eller på ski, med flott utsikt i alle himmelretninger.

Prestholtskardet og ryggen av Hallingskarvet opp til Prestholtskarvet (1.859 moh).

Prestholtskarvet

1.859 moh

60°34′39″N 07°57′30″Ø

Hol, Buskerud, Norge

Relaterte turer
Topptur på ski til Høgeloft

Høgeloft Til toppen av Filefjell med panoramautsikt til Jotunheimen Høgeloft er blitt en svært populær topptur på Filefjell, særlig om Les mer

Topptur til Ranastongi i Hemsedal

Ranastongi i Hemsedal På topptur til midten av Sør-Norge med panoramautsikt til Jotunheimen Det er ikke mange fjell over 1.900 Les mer

På topptur til Folarskardnuten

Topptur til Folarskardnuten På ski til det høyeste punktet på Hallingskarvet og det høyeste fjellet sør for Jotunheimen Folarskardnuten (1.933 Les mer

Blåbergi – topptur med utsikt over Skarvheimen

Blåbergi Topptur med utsikt over Skarvheimen Skarvheimen byr på langstrakte skarver, vide flyer og en rekke nuter. Her finner vi Les mer

Baksafjellet – topptur fra Hallingskeid

Baksafjellet Høyeste toppen i fjellskillet mellom Skarvheimen, Hardanger og Vossefjellene! Topptur med utrolig utsikt i vest - Baksafjellet Høyeste toppen Les mer

På ski over Vossaskavlen

På ski over Vossaskavlen Utsatt fjellpass mellom vest og øst i Nansens fotspor Det er en utsatt fjellpassasje, ruten som Les mer

Rundtur på ski i Skarvheimen – Geiterygghytta til Finse

Fra Geiterygghytta til Finse Rundtur på ski i Skarvheimen Skarvheimen er fjellområdet mellom Jotunheimen og Hardangervidda. Vi bestemte oss for Les mer

En liten topptur til Lille Finsenuten

Lille Finsenuten En liten topptur med flott utsikt over Finse og Hardangerjøkulen En topptur til Lille Finsenuten er en kort Les mer

Vårtur på ski over Hardangerjøkulen

Vårskitur over Hardangerjøkulen Jøkulrunden fra Finse Våren er kommet og denne gangen har vi tatt turen til Finse for å Les mer

Legg igjen en kommentar