Topptur til Byrkjefjellet og Iendafjellet

Topptur til Byrkjefjellet og Iendafjellet

Topptur til Iendefjell

Topptur på ski på Kvamskogen til Byrkjefjell og Iendefjell

Omtrent en times kjøring unna Bergen ligger fjellormrådet Kvamskogen. Her finnes en rekke turmuligheter, spesielt for dem som liker toppturer med utsikt over noe av landets flotteste og mer varierte landskap. Turen opp til Iendafjellet (Såta) over Byrkjefjellet er en enkel topptur, som byr på vakkert skue over havet, fjord, fjell og bre. Toppen er lett tilgjengelig og  har en lang og fin nedkjøring.

Byrkjefjellet og Iendafjellet på Kvamskogen.

Kvamskogen er et fjellområde vest for Hardanger fjorden og ligger bare en times kjøring fra Bergen.

Turen vår starter ved NAF veikro på riksvei 7. Herfra følger vi opptråkkede skispor gjennom et hytteområde oppover mot Steinkvanndalen. Dersom snøskillet går ved Steinkvanndalen er det mulig å følge grusvei nok så langt oppover. Her åpner landskapet seg opp og en får god oversikt over fjellene Byrkjefjellet, Iendafjellet, Fuglafjellet og Fotasperrnuten, som omkranser dalen. Fotasperrnuten er vanskelig å bestige fra Steinkvanndalen, men fjellsidene opp mot Byrkjefjell og Iendefjell er enkle ved gode snøforhold og uten isete føre.

Vi starter turen opp mot en varde som står like nedenfor Byrkjefjell (996 moh). Herfra er turen kort til toppen av Byrkjefjell (1.046 moh), hvor en fortsetter videre mote Iendefjellet eller Såta som toppen også kalles. Ruten mot toppen går gjennom et lite gjeld kalt Purkegjeldet, som lett sees fra Byrkjefjellet. Purkegjeldet er et flott lunchsted dersom det ikke er fare for skred ovenfra, da det her er løye for vinden. Etter å ha gått gjennom Purkegjeldet følger en fjellsiden mot toppen. En får lett øye på varden like nedenfor.

Det spennende og varierte terrenget i området er absolutt en anbefalt naturopplevelse. I dag er vi heldige og får øye på en flokk villrein som har trukket nedover for å beite i området.

Toppvarden på Iendefjellet med flott utsikt mot Rosendalsalpene og Folgefonna.

Utsikten er storslagen over Kvamskogen og fjellene rundt, samt Hardanger. I vest ser en Gullfjellet og havet bakenfor. I sør ser en Tveitakvittingen, et annet populært turmål i området. I øst ser en Hardangerfjorden og Folgefonna. Mellom Fotasperrnuten og Fuglafjellet ser en også Hårteigen stikke opp fra Hardangervidda. Nordover er det fin utsikt mot Bergsdalen og Vossefjellene.

Ønsker en å gå en lengre ski tur kan en fortsette videre til Fuglafjellet, som også er den høyeste toppen i området med sine 1.334 moh.

Nedkjøringen er morsom og her har du muligheten å følge samme ruten som opp eller kjøre ned helt innerst i Steinskvanndalen, like nedenfor Iendefjell. Da ender en opp like ved de idylliske setrene ved Kvanndalsvatnet. Herfra velger vi å følge preparert og skiltet skiløype retning foten av Byrkjefjell, som tar oss tilbake til turens utgangspunkt.

Reinflokk på vei over Byrkjefjellet. Fotasperrnuten i bakgrunnen.
På ski gjennom Purkegjeldet.
Flott utsikt over Hardanger og Rosendalsalpene fra Iendafjellet.
Iendefjell og Byrkjefjell på Kvamskogen i Hardanger sett fra luften.

Iendafjellet

1.260 moh

60° 25′ 49″ N, 05° 59′ 19″ E

Kvam, Hordaland, Norge

 

Relaterte artikler
Skitur til Vassfjøra Skitur med utsikt over Hardanger, Vossefjell, Skarvheimen og Hardangervidda Turen til Vassfjøra Les mer
Folgefonna på langs En skitur over landets tredje største isbre Folgefonna er et kjent og Les mer
Ingebjørgfjellet - topptur i fantastiske Hardanger Det er et helt unikt område for toppturer - fjellene Les mer
En rundtur i den mektige Måbødalen byr på bratte fjellsider og høye fossefall. Fra Måbø Les mer
Bispeveien Fra Simadalen til Rembesdalskåka Det er et spektakulært landskap der Hardangervidda stuper ned i Les mer
Midtfjell På topptur i idylliske Hardanger Hardanger er et eldorado for vakre toppturer og mulighetene Les mer
Øktarnuten i Hardanger - utsiktspunkt der vidden stuper ned i fjorden Der Hardangervidda møter Hardangerfjorden Les mer
Torefjell På ski over Hardangerfjorden med utsikt mot Folgefonna og Rosendalsalpene Topptur mulighetene rundt Hardangerfjorden Les mer
Tveitakvitingen Utsikt over fjord, fjell, bre og havet Tveitakvitingen er det høyeste fjellet i Samnanger Les mer

Legg igjen en kommentar