Idyll på Berdalsfjellet – utsikt til Lustrafjorden

Idyll på Berdalsfjellet – utsikt til Lustrafjorden

Berdalsnosi

Med utsikt fra foten av Hurrungane til Lustrafjorden og Skjolden

Lustrafjorden er den absolutt innerste delen av Sognefjorden. Her stuper fjellsidene godt over 1.000 meter ned mot fjorden. Fra foten av Hurrungane, ved Berdalsnosi, har en praktfull utsikt ned mot Lustrafjorden og Fortundalen. Med Store Soleibotntinden og Store Austbotntinden i ryggen er det få utsiktspunkt som gir en større kontrast enn det en får fra kanten av Berdalsfjellet.

Berdalsfjellet er en kort tur med utsikt.

Det er høst og vi er i Hurrungane for å oppleve turer i det som er blant landets høyeste og mest alpine fjell. I Hurrungane finner en lange, kvasse fjellrygger med topper som enten må klyves eller klatres. Hurrungane er Jotunheimens villeste fjellmassiv.

Kontrasten er spesielt stor ved Berdalsfjellet. Her møter landets lengste fjord, Sognefjorden, Norges villeste fjell. Fra kanten av Berdalsnosi har en praktfull utsikt ned mot den innerste delen av Sognefjorden, Lustrafjorden. I ryggen har vi foten av Hurrunganses vestligste fjelltopper Store Soleibotntinden og Austanbottstindene.

Fra Tindevegen, den private fjellovergangen mellom Turtagrø og Årdal, er det kort vei ut til utsiktspunktet Berdalsnosi.

Fra vi har startet å gå fra veier tar ikke lange tiden før vi ankommer utsiktspunktet. Et skikkelig fjordlandsskap kommer til syne, der det plutselig stuper bratt ned mot Berdalen. Her ser vi ned mot Skjolden og Lustrafjorden og langs toppen av fjellene i bakgrunnen ser vi Jostedalsbreen strekke seg utover som et teppe.

Utsikt mot Skjolden og Lustrafjorden. Berdalsfjellet er en kort avstikker fra Tindeveien.

En trenger ikke alltid gå så langt for å få en skikkelig naturopplevelse. Turen fra parkeringen langs Tindeveien til Berdalsnosi tar omtrent 20 minutter og med 20 minutter til å la seg forføre av den bratte dalen, tar turen total en time.

Området er nok så unikt på grunn av det konsentrerte møtet mellom fjord og fjell. Det er nemlig ikke mer enn 11 km fra Lustrafjorden til toppen av Store Soleibotntinden, en høydeforskjell på 2.083 m. Nå er ikke den innerste delen av Lustrafjorden så alt for dyp, med dybder på ned mot 130 m. En må lenger ut i fjorden før en kommer på 533 m, som er den dypeste delen av Lustrafjorden.

Tindevegen er en 32 km privat fjellovergang som er åpen for trafikk normalt fra mai til november. Veien mellom Årdal og Turtagrø og er en populær turistvei som er knyttet sammen med Sognefjellsveien. Veien går langs den vestlige siden av Hurrungane og er det beste utgangspunktet for turer til Soleibotntindane og Austabottstindane. Fra Tindeveien kan en også gå ned i Berdalen mot den gamle fjellgården, og nå turisthytten, Fuglesteg.

Berdalsfjellet har flott beliggenhet mellom Hurrungane´s spisse tinder og Lustrafjorden.
Mot Turtagrø fra Berdalsfjellet.
Soleibotntindane og Austabottstindane.
Dyrhaugsryggen med Skagestølstindene i bakgrunnen.
Berdalsfjellet 1.340 moh.

Berdalsnosi

1.340 moh

61°28′18″N 07°42′51″Ø

Luster, Sogn og Fjordane, Norge

Relaterte turer
Store Austanbottstind i Hurrungane

Store Austanbottstind Luftig og alpin topptur i Hurrungane Vi er i Hurrungane - den vestligste, villeste og mest alpine delen Les mer

Soleibotntindtraversen i Hurrungane

Soleibotntindtraversen Tinderangling fra Lauvanostinden til Store Soleibotntinden i Hurrungane Det er i fjellmassivet Hurrungane, helt vest i Jotunheimen Nasjonalpark, at Les mer

Topptur til Steindalsnosi på Sognefjellet

Steindalsnosi Topptur på Sognefjellet med utrolig utsikt Steindalsnosi er en kort og enkel, men svært flott og populær topptur fra Les mer

Skikjøring ned Dyrhaugsryggen i Hurrungane

Dyrhaugsryggen På topptur midt i Hurrungane Hurrungane - her finner vi de kvasseste og mest alpine toppene i Jotunheimen. Fjellområdet er et Les mer

Jostedalsbreen på langs – vårens flotteste skitur

Jostedalsbreen på langs Vårens flotteste fjellskieventyr Turen over den 60 km lange Jostedalsbreen er et rent natureventyr og den komplette Les mer

Til topps på Lodalskåpa – Vestlandsdronningen

Lodalskåpa Til toppen av Vestlandsdronningen Lodalskåpa er det karakteristiske fjellet en ser stikker opp som en hatt fra Jostedalsbreen. Fjellet Les mer

Topptur på ski på Strynefjellet

Strynefjellet er fjellet mellom Stryn i vest og Sjåk i øst, med sin flotte plassering nord for Jostedalsbreen og Breheimen. Les mer

En natt i tårnet på Skåla

En natt i tårnet på Skåla Topptur til Skålatårnet og Skålabu Skåla er det høyeste fjellet i Norge med foten Les mer

Legg igjen en kommentar