Bitihorn – inngangen til Jotunheimen

Bitihorn – inngangen til Jotunheimen

Bitihorn

Inngangen til Jotunheimen i sør-øst

Følger en riksvei 51 forbi Beitostølen passerer en like etter et karakteristisk fjell, som markerer inngangen til Jotunheimen. Fjellet er 1.607 m.o.h. og på toppen står en antenne og en liten hytte. Toppen er mest besøkt sommerstid, da riksveien over Valdresflya stenger vinterstid. Vi tar likevel beina, ski, truger og snowboard med oss for å bestige toppen en kald dag i februar.

Bitihorn er en markant topp. Her sett fra Valdresflye.

Følger en riksvei 51 forbi Beitostølen passerer en like etter et karakteristisk fjell, som markerer inngangen til Jotunheimen. Fjellet er 1.607 m.o.h. og på toppen står en antenne og en liten hytte. Toppen er mest besøkt sommerstid, da riksveien over Valdresflya stenger vinterstid. Vi tar likevel beina, ski, truger og snowboard med oss for å bestige toppen en kald dag i februar.

Turen vår starter etter en tidlig frokost på en hytte på Beitostølen. Etter en kort kjøretur med bil ankommer vi bommen som stenger riksveien for vinteren. Herfra er det bare å kaste på seg ski eller truger, samt sekken på ryggen for å starte vandringen.

Utsikt fra toppen av Bitihorn mot Beitostølen. Foto: Jørn Eriksson

Vi bestiger Bitihorn fra nord siden, som har den enkleste oppstigningen. Det betyr at vi først må gå 4 km langs riksveien, før vi går rundt fjellet til nord-nordsiden hvor vi begynner oppstigningen. Det skyer raskere til og vinden øker, men utsikten mot Bygdin og Jotunheimen er flott. Vi følger stolpene som er satt opp langs eggen mot toppen.

Fra toppen er det, i tillegg til den flotte utsikten mot Bydin, også utsikt nedover dalen og Beitostølen. Nedkjøringen gjorde vi også fra nordsiden, da det fra sørsiden er noe mer krevende å finne et god løypevalg. Turen ble noe lengre tidsmessig enn hva vi hadde forutsatt, og på grunn av den vinterstengte veien gikk hele dagen med til turen.

Bitihorn ved Bygdin markerer inngangen til Jotunheimen.
Bygdin Fjellhotell med Bitihorn i bakgrunnen.
Utsikt mot Øystre Torfinnstinden, som er en del av Gjendealpene i Jotunheimen. Foto: Jørn Eriksson
Bitihorn sett fra sør-øst.

Bitihorn

1.607 moh

61° 17′ 43″ N, 08° 47′ 55″ E

Vang, Oppland, Norge

Relaterte artikler
Ranastongi i Hemsedal På topptur til midten av Sør-Norge med panoramautsikt til Jotunheimen Det er Les mer
Topptur på ski til Fannaråki Topptur på Sognefjellet til Norges høyestliggende turisthytte Fannaråken (2.068 moh) Les mer
Topptur til Sokse over Leirbrean Topptur på ski blant Smørstabbtindan i Jotunheimen Midt i Smørstabbtind-massivet Les mer
Topptur på ski til Onen fra Kjeåsen En spektakulær topptur innerst i Hardangerfjorden Innerst i Les mer
Topptur til Folarskardnuten På ski til det høyeste punktet på Hallingskarvet og det høyeste fjellet Les mer
Vallée Blanche på ski Eventyrlig skikjøring på isbre, fra Aiguille du Midi til Chamonix, i Les mer
På ski til Bukkehøe Flott skikjøring i Galdhøpiggmassivet Bukkehøe (2.314 moh) ser imponerende ut fra Les mer
Austre Kalvehøgde På skitur i den østlige delen av Gjendealpene Når veien over Valdresflye åpner Les mer
Rasletinden Enkel topptur fra Valdresflye Rasletind ligger i den østlige delen Jotunheimen. Ikke langt fra Les mer

Legg igjen en kommentar